Aydın'ın Yenipazar ilçesinde görev yapan öğretmen Bendegül Uyaroğlu, George Orwell'in '1984' romanından bir alıntıyı sosyal medyada paylaşması ve öğretmen maaşlarını eleştirmesi nedeniyle soruşturmaya uğradı. Söz konusu paylaşım, 'Zeki bir insana en büyük işkence cahillerin tercih ettiği düzende yaşamaktır' ifadesini içeriyordu. 21 Haziran'da başlatılan soruşturma sonucunda öğretmene 11 Temmuz'da uyarı cezası verildi.
16 Temmuz 2023

Japon yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kenzaburo Oe 88 yaşında vefat etti. Edebiyat kariyerine 1957'de başlayan ve 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Oe, aynı zamanda sosyal ve siyasi aktivist olarak da tanınıyordu. Savaş ve nükleer silahların tehlikelerine dikkat çeken eserler yazmış, Japonya'nın barışçıl anayasasını savunmuş ve nükleer enerjiye karşı çıkmıştır. Oe, Japonya'nın en ünlü modern edebiyatçılarından biri olarak kabul ediliyor ve 'Kişisel bir Sorun' ile 'Sessiz Çığlık' gibi önemli eserlere imza atmıştır.
13 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 'Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı'nda yapay zeka program danışma biriminin kurulacağını açıkladı. Özvar, yapay zekanın eğitimde sağladığı kolaylıkların önemini vurgulayarak, üniversitelerdeki geleneksel programlara yapay zeka derslerinin entegre edileceğini ve bu alanın öğrenciler tarafından öğrenilmesinin yükseköğretim programlarının modernizasyonu için önemli olduğunu belirtti.
19 Aralık 2023

Yazar H. Ayhan Tinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına dair düşüncelerini ve sanat dünyasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Tinin, Emrah Sefa Gürkan'ın 'Cumhuriyetin 100 İsmi' ve 'Cumhuriyetin 100 Günü' kitaplarını önerdi ve bu kitapların Cumhuriyet yolculuğunu anlamak için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Devlet Tiyatroları'nın yeni genel müdürü Tamer Karadağlı'nın göreve gelmesiyle ilgili dedikodulara değindi ve Karadağlı'nın Devlet Tiyatroları'nı hak ettiği yere taşıyıp taşımayacağını sorguladı.
1 Ekim 2023

Science dergisi, 2023 yılının çığır açan buluşu olarak obezite tedavisinde kullanılan kilo verdiren ilaçları seçti. Bu ilaçlar GLP-1 hormonunu taklit ederek kilo kaybına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Listede ayrıca küresel ısınmanın etkileri, doğal hidrojen kaynakları, yapay zekanın hava durumu tahminindeki başarısı, sıtma aşısının genel kullanım onayı, Alzheimer tedavisindeki ilerlemeler, Amerika kıtasının insanlar tarafından daha erken keşfedildiğine dair bulgular, süper kütleli kara deliklerin birleşmesi, ABD'deki akademik grevler ve eksa ölçekli bilişim gibi konular yer alıyor.
17 Aralık 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine kültürel önerilerde bulundu. Pamuk, Louvre Müzesi'ni, Annie Ernaux'nun anı kitabının film uyarlaması 'Kürtaj'ı, Tacita Dean'in 'Geography Biography' adlı film enstalasyonunu, Norveçli romancı Dag Solstad'ın 'Mahcubiyet ve Haysiyet' adlı kitabını, 'Çernobil' adlı diziyi ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanının tiyatro uyarlamasını önerdi.
9 Ekim 2023

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı anısına rap şarkıcısı Norm Ender tarafından bestelenen 'Parla' marşı, sosyal medyada ilgi gördü. Bu marş için Türk sanat müziğinin efsanevi ismi Zeki Müren'in sesi, yapay zeka teknolojisi kullanılarak marşı söyleyecek şekilde düzenlendi. Videoyu Aytuğ Scioti hazırladı.
11 Ocak 2024

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından, iktidar yanlısı medya organları tarafından Çinli bir arama kurtarma görevlisinin Müslümanlığa geçtiği iddia edildi. İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, görevli enkazda bir Kur'an bulduktan sonra Müslüman olmuş ve 'Yusuf' adını almıştı. Ancak, bu haberin doğrulanmaması üzerine TRT dahil bazı medya kuruluşları haberi yayından kaldırdı. Diğer bazı yayın organlarında ise haber hala duruyor.
15 Şubat 2023

ABD'deki Mayo Clinic, Google tarafından geliştirilen ve tıbbi bilgilerle ilgili soruları yanıtlamak üzere tasarlanmış yapay zeka sohbet robotu Med-PaLM 2'yi nisandan beri test etmektedir. The Wall Street Journal'ın haberine göre, bu robot özellikle doktorlara sınırlı erişimi olan ülkeler için yararlı olabilir. Ancak Med-PaLM 2'nin şu an için mükemmel olmadığı, doktorların verdiği cevaplara kıyasla daha fazla yanlışlık ve alakasız bilgi içerdiği belirtilmiştir. Yine de muhakeme ve kanıt gösterme gibi konularda doktorlarla benzer performans sergilediği ifade edilmiştir.
10 Temmuz 2023

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Çin Ulusal Basın ve Yayın İdaresi, çevrimiçi oyunlarda kullanıcıların oyun içi satın almalarına ve oynama sürelerine sınırlamalar getiren taslak kuralları açıkladı. Bu düzenlemeler, irrasyonel harcama davranışlarını denetim altına almayı ve ulusal güvenlik veya itibara zarar verebilecek içerikleri yasaklamayı amaçlıyor. Çin'de çevrimiçi oyunlardan elde edilen gelirin 2023'te yüzde 14 artışla 303 milyar yuana ulaştığı ve ülkenin dünyanın en büyük çevrimiçi oyun pazarı olduğu belirtiliyor. 2021'de 18 yaş altı kullanıcıların oyun oynama sürelerine kısıtlamalar getirilmiş ve Çin Siber Uzay Dairesi de mobil uygulamalara erişim kısıtlamaları getirmişti.
24 Aralık 2023

ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Kongre'de bir araya geldi. Toplantıya Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi şirketlerin yöneticileri katıldı. Toplantının amacı, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak olarak belirtildi. Ancak, toplantının kapalı kapılar ardında yapılması eleştirildi.
13 Eylül 2023

Çin'de Pingdingşan Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencisi Li Hao, staj yaptığı Henan Qinyi Kültür şirketinde 26 günde 240 saat canlı yayın yapma ve 15 kısa klip yükleme şartıyla anlaşmıştı. Li, beş gün boyunca her gece 9'dan sabah 6'ya kadar canlı yayın yaptıktan sonra 'yorgunluktan' hayatını kaybetti. Babası, oğluna gece vardiyasına geçmesi için baskı yapıldığını iddia ederken, şirket bu iddiayı reddetti ve Li'nin resmi bir çalışan olmadığını, sadece basit bir ortaklık yaptıklarını belirtti. Şirket, aileye 'insani yardım' olarak 5000 yuan teklif etti.
30 Kasım 2023

ABD'nin köklü sözlük yayıncısı Merriam-Webster, 'otantik' kelimesini 2023 yılının kelimesi olarak belirledi. Bu seçimin, yapay zeka gelişmeleri ve sosyal medyanın etkisiyle gerçek ile sahte arasındaki sınırların bulanıklaşmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Yapay zeka, metin ve görsel içeriklerin doğruluğuna olan ilgiyi artırırken, markalar ve ünlüler de 'otantik' kelimesinin popülerleşmesine katkı sağlıyor. Ayrıca, 'deepfake', 'rizz' ve 'indict' kelimeleri de 2023'te sık kullanılan diğer kelimeler arasında yer alıyor.
30 Kasım 2023

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

Lund Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, yapay zekanın meme kanseri tarama görüntülerini iki radyologla benzer oranda doğru okuyabildiği belirlendi. Araştırmada, 80 binden fazla kadının tarama görüntüleri hem radyologlar hem de yapay zeka tarafından değerlendirildi. Yapay zeka ve radyologların yanlış tespit oranı yüzde 1,5 çıktı. Ancak yapay zekanın tarama programlarında kullanılıp kullanılamayacağını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.
3 Ağustos 2023

2023 Nobel Kimya Ödülü, 'kuantum noktalarının keşfi ve sentezi' çalışmaları nedeniyle Tunus kökenli Fransız Moungi Bawendi, ABD'li Louis Brus ve Rus Alexei Ekimov'a verildi. Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden kişi veya kuruluşlara veriliyor. Ödüller, dünyada en saygın ödüller arasında kabul ediliyor.
4 Ekim 2023

Kanadalı müzisyen Grimes, yapay zeka teknolojisi kullanılarak kendi sesiyle üretilen başarılı şarkılar için telif hakkını paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların seslerinin yapay zeka ile taklit edilerek oluşturulan şarkıları müzik platformlarından kaldırtmalarının ardından geldi. Grimes, Twitter hesabında yapay zeka ile sesini kullanarak başarılı bir şarkı yapanlara telif ücretinin yarısını vermeyi teklif ettiğini duyurdu ve bu konuda iş birliği yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim