İstanbul'daki Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Korsanlar, 2007'den bu yana hastane tarafından yapılan tüm tahlil ve tetkik sonuçları, görüntülemeler dahil olmak üzere hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi. Hastane, korsanların 200 bin dolar fidye talep ettiği bir durumla karşı karşıya kaldı. Saldırı sonucu, PACS sistemi ağır hasar gördü ve yedekleme sistemi olmadığı için birçok hasta kaydına ulaşılamıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
16 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sezer Hatemi'nin vefatını duyurdu. Prof. Dr. Hatemi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü'nün kurucusu olarak biliniyor ve öğrencileri tarafından saygıyla anılıyor. Bakan Koca, Hatemi'nin eşi Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ve yakınlarına başsağlığı diledi.
15 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, 'Kare Blok binasının izolatörle güçlendirme projesi ve güçlendirme işine ait ihale dosyası düzenleme hizmet alımı' adı altında bir ihale düzenledi. İhale, Ülker Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından kazanıldı ve sözleşme 795 bin liraya imzalandı, bu da işin yaklaşık maliyetinin neredeyse dokuz katı bir meblağa denk geliyor. İhale, pazarlık usulüyle ve tek bir firmanın teklifiyle gerçekleştirildi, ayrıca ihaleye dair teknik şartname sisteme yüklenmediği için detaylı bilgiye ulaşılamıyor.
5 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'nin kedisi Şero, veterinerde tedavi gördükten sonra iyileşti. Yaklaşık 20 yıldır CHP genel merkezinde yaşayan ve gelecek ay 20 yaşına girecek olan Şero, zor bir hastalık dönemini atlattı. Şero'nun hastalığı hakkında detaylı bilgi verilmedi, ancak tedavisinin ardından iyileştiği ve yakın zamanda genel merkeze dönmesi bekleniyor.
6 Nisan 2024

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) içinde yeni bir uygulama olan 'Onaylı Randevu' sistemi, 13 Mayıs'tan itibaren devreye giriyor. Bu sistem, hastaların randevularını bir gün öncesine kadar onaylamalarını veya iptal etmelerini gerektiriyor. Onaylanmayan veya iptal edilmeyen randevular otomatik olarak iptal edilecek ve boşalan zaman dilimleri diğer hastalar tarafından kullanılabilecek. Sistem, hastanelerin ve hekimlerin zamanını daha verimli kullanmalarını amaçlıyor ve 65 yaş üstü ile kanser hastaları bu uygulamadan muaf tutulacak.
10 Mayıs 2024

Kanser tedavileri, özellikle kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar, immünoterapiler ve radyoterapi gibi yöntemler, kalp ve damar sistemi üzerinde yan etkiler oluşturabiliyor. Bu durum, kanser hastalarının yüzde 10'dan fazlasının kalp ve damar hastalıklarından ölmesine yol açıyor. Kardiyoonkoloji, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında kalp ve damar sistemini korumayı amaçlayan bir alan olarak gelişiyor. İstanbul Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk KardiyoOnkoloji Polikliniği hizmet veriyor, kanser tedavilerinin kalp üzerindeki etkilerini azaltmayı ve hastaların tedavilerini güvenli bir şekilde almasını sağlamayı hedefliyor.
27 Mart 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi'nde hizmete girdi. Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, cihazın baş, boyun kanserleri ve beyin bölgesindeki hastalıkların yanı sıra bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinde de kullanılacağını belirtti. Cihaz, genel anestezi gerektirmeden, hastaların bilinci açıkken tedavi imkanı sunuyor ve tedavi süresi hastalığın durumuna göre 20 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. X ışınlarının yüksek enerjisi sayesinde, tümörlü hücreler hedef alınırken sağlıklı hücreler korunabiliyor.
20 Şubat 2024

Endonezya, mevcut başkent Cakarta'nın doğal afetler, altyapı sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle hızla batması sonucu yeni başkent Nusantara'ya taşınma çalışmalarında sona yaklaştı. Devlet Başkanı Joko Widodo, Borneo Adası'ndaki Doğu Kalimantan eyaletinde yer alan yeni başkentteki inşaat alanlarını inceledi ve taşınmanın yüzde 80 tamamlandığını belirtti. Widodo, yeni başkentin ağustos ayında Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında resmen faaliyete geçmesini planladıklarını açıkladı.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim