Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

NASA'nın Curiosity aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş sarımsı yeşil renkte saf kükürt kristalleri keşfetti. Bu keşif, Curiosity'nin Gediz Vadisi kanalını araştırırken bir kaya yığınının üzerinden geçip birini çatlatması sonucunda gerçekleşti. Bilim insanları, bu bulgunun Mars'ın kozmik tarihi ve potansiyel kolonizasyonu için önemli olabileceğini belirtiyor. Saf kükürt, Dünya'da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak su kaynakları gibi aşırı koşullar altında oluşur.
23 Temmuz 2024

Endonezya'nın Bali Denizi açıklarında 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Bali Denizi olduğunu belirtti. Deprem, yaklaşık 515 kilometre derinlikte gerçekleşti ve henüz can veya mal kaybı bildirilmedi. Depremin ardından herhangi bir tsunami uyarısı yapılmadı.
29 Ağustos 2023

Northeastern ve Glasgow üniversiteleri ile MIT iş birliğiyle yapılan bir araştırma, evde yalnız yaşayan papağanların dokunmatik ekranlar aracılığıyla diğer papağanlarla görüntülü arama yaparak daha mutlu bir yaşam sürdüğünü gösterdi. Araştırmada, 18 papağan sahibine ve papağanlarına tablet kullanımı eğitimi verildi ve kuşların seçtikleri 'arkadaşlarıyla' görüşmeleri sağlandı. 1000 saatlik video analizi sonucunda, papağanların daha fazla ötüş, konuşma ve oyun oynama gibi mutluluk belirtileri gösterdiği belirlendi. Araştırma, evcil papağanların izolasyon ve can sıkıntısının azaltılmasında teknolojinin potansiyel bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
26 Nisan 2023

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, insanların 'enkaz altında kalır' korkusuyla yastık altı birikimlerini bankalara yatırmaya başladıklarını belirtti. Yakın, bankalar adına altın eksperliği yaptıklarını ve deprem öncesine göre bu altınların oranının üç katına çıktığını ifade etti. Ayrıca, depremzedelerin kara günler için sakladıkları altınları bozdurduklarını da ekledi.
6 Mart 2023

E-sigara şirketleri, ABD İlaç ve Gıda Kurumu (FDA) denetiminden kaçmak için nikotinden çok daha güçlü bir madde olan 'metanin'i ürünlerine ekledi. Duke Üniversitesi araştırmacıları bu hileyi tespit ederek bulgularını Amerikan Toraks Kongresi'nde paylaştı. Metanin'in nikotine göre üç-beş kat daha güçlü olduğu ve beyin işlevlerini etkilediği fare deneylerinde saptandı. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu bulgunun sigara endüstrisinin denetimden kaçma çabalarını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
25 Mayıs 2024

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ABD'de hızla yayılan 'Kraken' adlı Covid-19 alt varyantı XBB.1.5'in Avrupa'da da yaygınlaşabileceğini açıkladı. ABD'de bu varyantın vakaların %40'ını oluşturduğu ve en hızlı büyüyen ikinci varyant olduğu belirtiliyor. ECDC, Kraken varyantının AB'de şu an düşük seviyelerde görüldüğünü ve kısa vadede vakaların artışına yol açmasının beklenmediğini ifade etti. Varyant, Avrupa'da az sayıda vakada tespit edilmiş durumda.
6 Ocak 2023

İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden bilim insanları, Japon balıklarının navigasyon sistemini incelemek için bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde balıkların yönlerini bulurken beyinlerindeki sinirsel aktivite izlendi. Araştırma sonucunda, Japon balıklarının memelilerden farklı olarak, tam konumları belirleyen özel nöronlar yerine, sınırlara veya engellere yaklaştıkça ateşlenen nöronlara dayalı bir navigasyon sistemi kullandıkları keşfedildi. Bu bulgular, balıkların çevresel değişikliklere adaptasyonunu anlamak için önemli olabilir.
27 Nisan 2023

Yaklaşık bir yıl önce kaybolan ekonomist Korhan Berzeg'in kemikleri, Balıkesir'in Gönen ilçesinde bulundu. Berzeg, evinden köpeği ile sabah yürüyüşüne çıktıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Arama çalışmaları sonucunda kemiklerine ulaşılan Berzeg'in ölüm nedeni henüz kesinleşmemiş olup, bölgede sık görülen sırtlanların saldırısına uğramış olabileceği üzerinde duruluyor. Adli tıp raporu ölüm nedenini netleştirecek.
1 Mayıs 2024

Bingöl'de yaralı bulunan ve kanadına başka bir hayvanın kemiği nakledilerek tedavi edilen 'Garip' isimli şahin, bir yıl süren tedavi sürecinin ardından doğaya bırakıldı. Tedaviyi yürüten Dr. Öğretim Üyesi Sami Ünsaldı, manşon usulüyle yapılan kemik naklinin hayvanın doğal hissetmesini sağladığını ve bandaj kullanmadıklarını belirtti. Ünsaldı, bandajlı hayvanların psikolojik bunalıma girebileceğini ve bu durumun ölüm oranını artırabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Yeni bir araştırma, göz renginin çekicilik üzerinde hiçbir etkisi olmadığını ortaya koydu. Amsterdam Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıların da bulunduğu uluslararası bir ekip, altı deney sonucunda daha küçük göz bebeği ve daha büyük irislere sahip kişilerin daha çekici bulunduğunu belirledi. Araştırma, göz renginin algılanan çekicilikte önemli bir rol oynamadığını gösterdi.
9 Temmuz 2024

DailyMail gazetesinin derlediği hikayelere göre, eşlerin 'dırdırı' sayesinde birçok kişi ölümden döndü. Royal Surrey County Hastanesi'nde danışman üroloji cerrahı olan Profesör Christopher Eden, hastaların genellikle çok meşgul oldukları için semptomlarını en aza indirdiklerini ve onları doktora gitmeye ikna etme sorumluluğunun genellikle eşlere düştüğünü belirtti. Birçok örnekte, eşlerin ısrarı sayesinde erken teşhis konuldu ve hayatlar kurtarıldı.
16 Eylül 2023

Macaristan'da yapılan bir araştırma, aksi köpeklerin uslu köpeklere kıyasla daha yüksek sosyal öğrenme ve kararlılık davranışları sergileyebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, köpeklerin mizacını sahiplerince yapılan bir anket yoluyla değerlendirerek, köpeklere V şeklindeki tel örgü bir çitte yönlendirmelere uyma görevi verdi. Aksi köpekler, bir yabancı tarafından yönlendirildiğinde uslu olanlara kıyasla daha iyi performans gösterdi. Bu bulgular, aksi köpeklerin sosyal öğrenmede üstün olabileceğini ve hedeflere ulaşmada daha fazla kararlılık sergileyebileceğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

Prof. Dr. Muhammad Mohiuddin, domuzdan insana kalp nakli çalışmalarının gelecekte rutin hale geleceğini belirtti. Mohiuddin, bu tür nakillerin yüksek maliyetli olduğunu ve bağışıklık sistemi sorunları nedeniyle zorluklar yaşandığını ifade etti. Domuzlardan alınan organların genetik olarak insan vücuduna uyumlu hale getirildiğini ve bu alandaki çalışmaların devam ettiğini vurguladı. FDA onayı ile iki hastada denenen domuz kalbi nakillerinde hastalar kısa süre sonra hayatını kaybetti, ancak bilim dünyası umutla çalışmalarını sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde Junagadh Tarım Üniversitesi'nin biyoenerji laboratuvarına bir leopar girdi. Öğrenciler panik içinde laboratuvarı boşaltarak kapıyı kilitledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde leoparın laboratuvarda koşturduğu görüldü. Yetkililer, leoparı sakinleştirici iğneyle uyutarak güvenli bir şekilde binadan çıkardı.
12 Temmuz 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, Korucuk Mahallesi Çürüksu Deresi yatağında hareketsiz bir kişi görüldü. Polise bildirilen olay yerine gelen Cinayet Büro Amirliği ekipleri, henüz kimliği belirlenemeyen kişinin elleri ve ayakları bağlanmış, silahla vurularak öldürüldüğünü belirledi. Ceset, savcının incelemesinin ardından otopsi ve kimlik tespiti yapılmak üzere Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
16 Ekim 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta bir altın madeninde meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan büyük bir kayma sonrası, olayı araştırmak üzere 14 Şubat'ta Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonun üyeleri TBMM Genel Kurulu'nda belirlendi ve komisyonda farklı partilerden toplam 22 üye yer alacak. Komisyon, yarın toplanarak kendi içinde görev dağılımı yapacak.
17 Nisan 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Yapılan genetik araştırmalar, eşeklerin insanlık tarihi ve medeniyetin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Yaklaşık 7 bin yıl önce Doğu Afrika'da evcilleştirilen eşekler, zorlu arazilerde ağır yük taşıma kapasitesi sayesinde insanların yeni koşullara uyum sağlamasına yardımcı oldu. Eşekler, Sahra'nın kuraklaşmaya başladığı dönemde insanların hayatta kalmasına destek verdi ve zamanla Sudan, Mısır, Avrupa ve Asya'ya yayıldı. Ayrıca savaşlarda ve önemli ritüellerde de yer aldılar.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim