İstanbul Beyoğlu'nda Galata Kulesi yakınlarında bulunan bir sırt çantası şüphe uyandırınca polis ekiplerine haber verildi. Bölge güvenlik şeridi ile kapatıldı ve akli dengesi yerinde olmayan bir kişi çantayı fırlattı. Bomba imha ekipleri tarafından fünye ile patlatılan çantadan cips ve kağıt havlu çıktı. Olay sonrasında vatandaşlar polis ekiplerini alkışladı.
1 Ocak 2023

Tokyo Üniversitesi'nden bir ekip, tavukların duygusal durumlarını anlayabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Sistem, 'derin duygusal analiz öğrenme' adı verilen ve değişen ses kalıplarına uyum sağlayabilen bir teknik üzerine kurulu. Araştırma, tavukların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duygusal durumlarını tercüme edebildiğini gösterdi. Araştırma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.
22 Eylül 2023

Van'ın Çatak ilçesindeki Kaniya Bekan Nekropolü'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen iskeletlerin kafataslarında beyin ameliyatı izleri tespit edildi. Yaklaşık 400 insan iskeletinden 30'unda görülen bu izler, antik çağlarda kullanılan dört farklı cerrahi tekniği gösteriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Yılmaz'ın açıklamalarına göre, ameliyat edilen bireylerin yüzde 60'ı iyileşmiş, bu da dönemin cerrahi başarısını ortaya koyuyor.
27 Kasım 2023

Meksika Kongresi'nde özel bir oturumda, 'uzaylı' olduğu iddia edilen iki varlığın bedenleri sergilendi. Gazeteci ve UFO bilimci Jaime Maussan tarafından sunulan fosilleşmiş cesetlerin bin yıllık olduğu belirtildi. Maussan, örneklerin Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) tarafından incelendiğini ve DNA örneği almayı başaran bilim insanlarının yaşlarını tespit için radyokarbon testi uyguladığını belirtti. Ancak, fosillerin bir kum tabakasıyla kaplı olduğu görüldü.
13 Eylül 2023

Minnesota'daki Hamline Üniversitesi'nde Erika López Prater isimli profesör, sanat tarihi dersinde öğrencilere Muhammed peygamberi konu edinen ortaçağ tablolarını gösterdiği için görevden alındı. Prater, ders öncesinde öğrencileri uyararak, itirazları olup olmadığını sordu ve itiraz gelmedi. Ancak bir öğrencinin şikayeti ve diğer Müslüman öğrencilerin desteğiyle, üniversite yönetimi bu durumu İslamofobi olarak değerlendirip Prater'ın gelecek dönem ders verme teklifini geri çekti. Olay, akademik özgürlük ve İslamofobi konularında geniş çaplı tartışmalara yol açtı.
10 Ocak 2023

Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu durumun Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari illerinde depremlere neden olabileceğini belirtti. Görür, bu tahminlerinin kesin olmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla paylaştığını ifade etti. Ayrıca yerel yönetimlere deprem dirençli yerleşim alanları oluşturma çağrısı yaptı.
28 Haziran 2023

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, kök hücrelerin kıl köklerinde hareket edebildiğini keşfettiler. İnsanlarda da bulunan melanosit kök hücrelerine odaklanan ekip, sıkışmış kök hücrelerin hareketini sağlayarak saç beyazlamasını tersine çevirebilecek veya önleyebilecek potansiyel bir yol bulabileceklerini belirttiler. Araştırma ekibi, kök hücrelere hareketliliği geri kazandırma veya onları hareket ettirme yollarını araştırmayı planlıyor.
20 Nisan 2023

İklim değişikliğine dikkat çeken öncü isimlerden Fransız buzul bilimci Claude Lorius, 91 yaşında hayatını kaybetti. Lorius, yaşamı boyunca Grönland ve Antarktika'da 22 keşif gezisi yapmış ve buz çekirdekleri üzerindeki çalışmalarıyla iklim bilimine büyük katkılarda bulunmuştur. 1987'de yayımlanan araştırması, atmosferdeki karbondioksit oranının Sanayi Devrimi'nden sonra arttığını ve sıcaklıkları yükselttiğini göstermiştir. Lorius, bu çalışmalarıyla uluslararası üne kavuşmuş ve çeşitli ödüller kazanmıştır.
24 Mart 2023

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT), ilk ve orta dereceli okullarda üretken yapay zeka kullanımını sağlayacak yeni yönergeleri kabul etmeyi planlıyor. Yeni yönergeler, derslerde fikirlerin formüle edilmesi ve tartışmaların derinleştirilmesi için yapay zekanın sınırlı düzeyde kullanımını öngörüyor. Ancak, geniş çaplı kullanım teşvik edilmiyor ve öğrencilerin akademik performanslarını ölçecek sınavlarda yapay zekanın kullanılması önerilmiyor.
24 Haziran 2023

Güney Afrikalı denizci Kirsten Neuschafer, 1968'den bu yana düzenlenen ve teknoloji sınırlamalarıyla bilinen 'Altın Küre' tekne yarışını kazanarak tarihe geçti. Küçük bir fiberglas teknede 235 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından en yakın rakibine bir gün fark atarak bitiş çizgisine ulaştı. Yarış, Fransa'nın Les Sables-d’Olonne şehrinden başlayıp aynı yerde sona erdi ve 15 katılımcıdan sadece 3'ü yarışı tamamlayabildi.
28 Nisan 2023

Türkiye'nin tanınmış tarihçilerinden Prof. Dr. Zafer Toprak 77 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini meslektaşı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan sosyal medya üzerinden duyurdu. Zafer Toprak, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanlığını yapmış ve Tarih Vakfı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca, 'Darwin'den Dersim'e Cumhuriyet ve Antropoloji' adlı eseriyle 2012 yılında Sedat Simavi Ödülü'ne layık görülmüştür.
3 Haziran 2023

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak çalışan Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. Topuz, kariyeri boyunca Akşam Gazetesi'nde çeşitli pozisyonlarda çalıştı, Strasbourg Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora yaptı. UNESCO Genel Merkezi'nde çalıştı ve uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Ayrıca Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde ders verdi ve çeşitli konularda 51 kitap yayınladı.
26 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için ihale verdi. İhaleyi İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. kazandı ve projenin 60 gün içinde tamamlanması planlanıyor. İhaleye tepkiler varken, bölgede iş makinelerinin yol açması ve ağaçları tahrip etmesi eleştirilere neden oldu. Bakanlık, daha önce yapılaşmaya karşı çıktığı Cennet Koyu'nda ve Bostanlık Koyu'nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler inşa edecek.
27 Şubat 2023

2023 Nobel Kimya Ödülü, 'kuantum noktalarının keşfi ve sentezi' çalışmaları nedeniyle Tunus kökenli Fransız Moungi Bawendi, ABD'li Louis Brus ve Rus Alexei Ekimov'a verildi. Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden kişi veya kuruluşlara veriliyor. Ödüller, dünyada en saygın ödüller arasında kabul ediliyor.
4 Ekim 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, TÜBİTAK destekli bir araştırma ile İzmir dış körfezinde Foça-Karaburun bölgesinde birçok yeni fay hattı tespit etti. Prof. Dr. Derman Dondurur liderliğindeki 12 kişilik ekip, Piri Reis gemisiyle bir hafta süren sismik araştırmalar yaparak yaklaşık bin kilometrelik alanda veri topladı. Araştırma sonucunda, bölgedeki aktif fay miktarı ve yoğunluğunun beklenenden fazla olduğu görüldü. Toplanan veriler işlenerek fayların haritalanması planlanıyor ve bu çalışmanın İzmir'in afet riski açısından önemli olduğu vurgulanıyor.
2 Mart 2023

İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim