Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranını artırma kararı aldı. Yayınlanan tebliğ taslağına göre, kahvehane, kafeterya, pastane ve hazır yemek şirketleri dahil olmak üzere bu tür işletmelerde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltilecek. Ayrıca, içki satışı yapılan işletmelerdeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacak. Gazino, bar, dans salonu gibi yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek. Tebliğ taslağı, kamuoyunun görüşlerinin alınmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
16 Nisan 2024

Habertürk'ün haberine göre, motorin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 35 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle birlikte İstanbul'da motorinin litre fiyatı 40 lira 66 kuruşa, Ankara'da ise 41 lira 44 kuruşa düştü. İki hafta önce motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zamdan sonra ve geçen hafta yapılan 1 lira 21 kuruşluk indirimden sonra bu yeni indirim gerçekleşti.
1 Mart 2024

Benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapıldı. Benzine 1 lira 25 kuruş, motorine ise 1 lira 21 kuruş indirim uygulanarak fiyatlar güncellendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni fiyatlar belirlendi ve bu gece yarısından itibaren geçerli oldu. Bu düzenleme ile akaryakıt fiyatları yarından itibaren aynı fiyata satılacak.
7 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021-2023 yılları arasında yapılan yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Gelir idaresi, turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip ederek, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileriyle uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri çapraz kontrol eden bakanlık, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışında yüksek miktarda vergi kaybı belirledi. 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin satış bedelleriyle beyan edilen fiyatlar arasında büyük fark bulunduğu tespit edildi.
22 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı üretici enflasyonu rakamları sonrası sigara, alkol ve akaryakıta peş peşe gelen ÖTV zamlarına bir yenisi daha eklendi. TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasıyla birlikte, sigara, içki ve yakıttan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, X hesabından yaptığı paylaşımda bir rakı grubuna daha zam geldiğini duyurdu.
8 Temmuz 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Murat Muratoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce yeni vergi getirmeyeceklerine dair verdiği sözleri hatırlatarak, yeni vergi paketinde birçok yeni verginin yer aldığını belirtti. Muratoğlu, toplanan verginin artmaması durumunda hükümetin rahatının kaçacağını ve yandaşların yeterince ihale alamayacağını ifade etti. Ayrıca, benzer durumların Güney Amerika gibi diğer bölgelerde de yaşandığını vurguladı.
22 Haziran 2024

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu. TBB, KDV artışının Anayasa'nın 73. maddesinde öngörülen adil denge ilkesinden uzak olduğunu ve hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkının ihlaline yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, ÖTV'nin artırılmasına ilişkin düzenlemenin de Anayasa'nın 73. ve 2. maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.
19 Temmuz 2023

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV için, araç sahipleri en az 4 bin 240 lira ödeyecek. Araç satışları da ek MTV ödemesini gerektirecek. Deprem nedeniyle ağır hasar gören veya kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.
28 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduat ve katılım fonlarının toplam mevduat içindeki payını hesaplama formülüne türev ürünleri ve repoları dahil etti. Bu değişiklikle bankaların yüzde 10 tahvil yükümlülüğü tutma zorunluluğu bulunan TL mevduat hesaplamalarında, finansal türev işlemler ve yabancı para repo işlemleri de dikkate alınacak. Menkul kıymet tesis oranı değişiklikleri 27 Ocak'tan, yabancı para komisyonları ise 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
10 Ocak 2023

Türkiye'de benzin fiyatlarına 66 kuruşluk bir zam yapılarak yeni fiyatlar İstanbul'da 21,22 TL, Ankara'da 21,57 TL ve İzmir'de 21,58 TL olarak belirlendi. Mayıs ayı itibarıyla benzin fiyatlarında yüzde 4,2'lik bir artış yaşandı. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Yılbaşında benzin 21,14 TL, motorin ise 23,50 TL seviyesindeyken, geçen yılın başında benzin 12,91 TL, motorin 12,76 TL idi.
30 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen, ticari olmayan ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyalara uygulanan maktu vergi oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Aynı zamanda, değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaçlar için de bu oran geçerli olacak. Daha önce bu oran yüzde 18 olarak uygulanmaktaydı. Yeni vergi oranı, '4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da yapılan değişiklikle Resmi Gazete'de yayımlanarak 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
20 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi taslağı çalışmasını iş dünyasının önde gelen isimleriyle paylaşacak. Taslak, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak gibi amaçlarla hazırlandı. Şimşek, taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alacak. Toplantıya TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.
29 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

13 Eylül gece yarısından itibaren motorine 2 lira 30 kuruş zam bekleniyor. Zam sonrası motorin fiyatı İstanbul'da 40,03 lira, Ankara'da 40,57 lira ve İzmir'de 40,74 lira olacak. Ayrıca bazı kaynaklarda benzine de 1 lira 50 kuruş zam beklendiği belirtiliyor. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapıldı.
13 Eylül 2023

Motorin fiyatlarına 90 kuruş zam yapıldı. Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle benzin, motorin ve LPG fiyatları değişkenlik göstermeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt pompa fiyatları açıklandı. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı bekleniyor. Bu artışla birlikte 70'lik rakının raf fiyatının yaklaşık 408 TL olacağı tahmin ediliyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'e göre, bu fiyatın 294 TL'si vergiden oluşacak. Ürünün vergisiz fiyatı 114 TL iken, üzerine eklenen ÖTV ve KDV ile toplam vergi miktarı 294 TL'ye ulaşacak.
3 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Döviz kurundaki artışın etkisiyle motorin fiyatlarına zam yapıldı. Bayramdan sonraki ilk salı günü benzine yapılan zammın ardından, motorinin litre fiyatına da 87 kuruşluk bir artış geldi. Bu zamla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da motorin fiyatları sırasıyla 24,79, 25,52, 25,37, 25,65, 25,28 ve 25,92 lira seviyelerine ulaştı.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim