New York'taki Metropolitan Müzesi'nde gerçekleşen Met Gala 2023, bu yıl geçtiğimiz yıllarda pankreas kanserinden vefat eden ünlü Alman tasarımcı Karl Lagerfeld anısına düzenlendi. Ünlüler, Lagerfeld'in siyah beyaz renklerine olan düşkünlüğünü yansıtan kostümlerle etkinliğe katıldılar. Jared Leto, Lagerfeld'in kedisi Choupette temalı bir kostümle dikkat çekti. Etkinlikte biletler 50 bin dolardan, masalar ise 300 bin dolara satıldı ve Metropolitan Museum of Art'ın Kostüm Enstitüsü için milyonlarca dolar gelir elde edildi.
2 Mayıs 2023

Adidas hissedarları, şirketin Kanye West ile olan tasarım iş birliğini sonlandırmasının ardından yönetimi, West'in ırkçı söylemlerine rağmen önlem almadığı gerekçesiyle suçluyor. Hissedarlar, Adidas'ın West'in sorunlu davranışlarından yıllar önce haberdar olduğunu iddia ediyor, ancak şirket bu iddiaları reddediyor. Toplu dava, 2018 ile 2023 arasında Adidas hissesi satın alanları kapsıyor. Adidas, West'in antisemitik ifadeleri nedeniyle Ekim ayında ortaklığı sona erdirmiş ve Yeezy markalı ürünlerin üretimini durdurmuştu.
1 Mayıs 2023

Televizyon reklam harcamalarının azalmasıyla birlikte, sosyal medya fenomenlerine yapılan reklam yatırımları dünya çapında artıyor. Şu anda sosyal medya reklam bütçeleri 28 milyar doları aşmış durumda ve 2028'e kadar 48 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Khabane Lame gibi sosyal medya yıldızları, milyonlarca takipçiye ulaşarak büyük kazançlar elde ediyor. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak yaratılan sanal sosyal medya yıldızları da popülerlik kazanmaya başlamış durumda.
27 Ocak 2024

1964 yılında BBC Yaban Hayatı Dergisi tarafından başlatılan ve bugün Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin sürdürdüğü, yılın en iyi vahşi yaşam fotoğraflarının seçildiği yarışmanın adayları açıklandı. Yarışmada farklı dallarda ve yaş gruplarında fotoğraflar değerlendirilecek. Ödüller 10 Ekim’de açıklanacak ve seçilen 100 fotoğraf Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenecek.
1 Eylül 2023

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Google Trendler verilerini kullanarak 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adayların ilgi düzeylerini analiz etti. ABD, Brezilya ve İstanbul seçimlerinde Google Trendler'deki ilgi artışının seçim kazananlarıyla paralellik gösterdiği belirtildi. TEPAV'ın analizine göre, son dönemde Kemal Kılıçdaroğlu, Tayyip Erdoğan'a göre Google'da daha fazla ilgi gördü. Ancak rapor, Google Trendler'in sınırlamalarına da dikkat çekerek, daha kapsamlı analizler için büyük veri uzmanlarına işaret etti.
27 Nisan 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Kim Kardashian, Harvard Üniversitesi İşletme Bölümü'nde kendi giyim markası SKIMS'in başarısını ve tüketiciyle bağ kurma yöntemlerini anlatan iki saatlik bir ders verdi. Ders kaydedilmedi ve öğrencilerin çoğu memnun kaldı. Ancak sosyal medyada, Kardashian'ın bu tür bir akademik ortamda ders vermesi eleştirildi. Bazıları Kardashian'ın üniversitede ders vermesini, üniversite eğitiminin değerini sorgulayan bir örnek olarak gördü ve bu durum Harvard Üniversitesi'nin imajına zarar verdiği yorumları yapıldı.
28 Ocak 2023

Almanya merkezli teknoloji perakendecisi MediaMarkt'ın Türkiye CEO'su Yenal Gökyıldırım, ayakkabı perakendecisi FLO'nun yeni CEO'su olarak göreve başladı. Gökyıldırım'ın yerine MediaMarkt Türkiye CEO'luk görevine Faruk Kocabaş getirildi. Gökyıldırım daha önce Philips ve LC Waikiki gibi şirketlerde üst düzey pozisyonlarda bulunmuş, MediaMarkt'ta ise 2015'ten bu yana Türkiye CEO'su ve global icra kurulu üyesi olarak görev yapmıştı. Kocabaş ise daha önce Philips Türkiye ve Hollanda'da üst düzey görevlerde bulunmuş bir isim.
10 Ocak 2023

Hollywood'da devam eden grev, ücret ve çalışma koşullarının yanı sıra sektörün yapay zeka kullanımından etkilenen senaristler ve oyuncular tarafından başlatıldı. Bu süreçte, ölü film yıldızlarının yapay zeka ile canlandırılması konusu da gündeme geldi. Örneğin, 1955'te ölen James Dean, bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) teknolojisi ile yeni bir filmde başrol oynayacak. Ancak bu durum, etik ve hukuki sorunları da beraberinde getiriyor. Öldükten sonra bir kişinin yüzünün, sesinin, kişiliğinin hakları kime ait olacak? Oyuncuların ölümünden sonra kariyerlerinin gidişatı kimin kontrolünde olacak? Bu ve benzeri soruların yanıtları henüz belirsiz.
23 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında dünya çapında tanınan sanatçılar ve ünlüler, Türkiye'ye sosyal medya üzerinden destek ve taziye mesajları yayımladı. Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe, Antonio Banderas, Dua Lipa, Mark Ruffalo, George Takei, Evgeny Grinko, Yngwie Malmsteen ve Manowar gibi isimler, depremden etkilenenler için üzüntülerini ve dayanışma duygularını ifade ettiler. Mark Ruffalo ayrıca AHBAP Derneği'ne destek olunması çağrısında bulundu.
7 Şubat 2023

Britanya basını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güvenlik gerekçesiyle gittiği yerlerde 'normal vatandaş' gibi davranan oyuncularla buluştuğunu iddia etti. 2019'da Erdoğan ve Putin'e dondurma satan kişinin daha önce de Putin'e dondurma sattığı ve bir hava yolu şirketinde hostes olduğu belirtiliyor. BBC Reality Check ekibi, yüz tanıma yazılımı kullanarak bu iddiaları araştırdı ve 2016 ve 2017'de Putin'in yanında görülen bir kadının partisine üye olduğunu, ancak 2022'deki iddianın yanlış olduğunu belirtti.
18 Ocak 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

BBC'nin film eleştirmeni Caryn James, bu ay izlenebilecek en iyi altı diziyi belirledi. Seçkide, David Beckham hakkındaki belgesel, Sophie Wilde'ın başrolde olduğu 'Everything Now', Tom Hiddleston'ın 'Loki' karakteriyle devam eden dizi, Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Brie Larson'ın başrolde olduğu 'Kimya Dersleri' ve müzikal komedi 'Neon' yer alıyor. Bu diziler, Ekim ayı boyunca Netflix, Disney+ ve Apple TV+ platformlarında izlenebilecek.
2 Ekim 2023

BBC teknoloji editörü Ben Morris, 2024'te öne çıkacak teknoloji trendlerini sıraladı. Üretken yapay zeka sistemleri, çeşitli içerikler üreterek bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Google'ın çatı şirketi Alphabet, ChatGPT'ye rakip 'Gemini' adlı yapay zeka modelini tanıttı. Elektrikli otomobiller konusunda, Birleşik Krallık'ta satılan tüm araçların belli bir oranının elektrikli olması gerektiği ve bu alanda zorlukların devam edeceği belirtiliyor. İnsansı robotlar alanında ise Tesla'nın 'Optimus' adlı robotları dikkat çekiyor. Sağlık alanında ise semaglutide içeren kilo verme ilacı 'Wegovy' büyük başarı sağlayarak talebi karşılamakta zorlanıyor.
24 Aralık 2023

Suudi parfüm markası Laverne, Türk oyuncu Hande Erçel'in Instagram hesabından Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı paylaşım sonrasında rahatsızlık duyarak Erçel ile olan reklam anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı. Bu gelişme, Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa finalinde Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve ilgili sloganlara itiraz etmesi sonucu iki takımın maçı oynamama kararı almasının ardından yaşandı. Hande Erçel, bu duruma tepki olarak Atatürk'ün fotoğrafını paylaşmıştı.
30 Aralık 2023

New York'ta çevreci bir grup, moda dünyasının önemli etkinliklerinden Met Gala'ya katılmak üzere yola çıkan ABD'li model Paris Hilton'un aracının önünü keserek Madison Caddesi'ni kapattı. Protestocular, zenginlerden daha fazla vergi alınması ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bu eylemi gerçekleştirdi. Olay sonucunda Hilton'un aracı geri dönerek başka bir yoldan gitmek zorunda kaldı ve 15 çevreci protestocu polis tarafından gözaltına alındı. Değişim New York Toplulukları, gözaltına alınan aktivistlerle ilgili bilgiyi Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mayıs 2023

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmada, Apple 516,6 milyar dolarlık marka değeriyle 'dünyanın en değerli markası' unvanını Amazon'dan geri aldı. Microsoft, Google ve Amazon sırasıyla Apple'ı takip eden diğer üst sıradaki markalar oldu. Araştırmada Türk markaları ilk 500 içinde yer alamadı ve ABD'li şirketler listede 203 markayla öne çıktı.
17 Ocak 2024

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Bazı Avrupalı moda markalarının, Kenya'daki bir mülteci kampından model devşirdiği belirlendi. Bu durum, mültecilerin kısa süreliğine modellik yapmaları ve sonrasında borçlandırılarak kampa geri gönderilmeleri şeklinde gerçekleşiyor. Moda ajansları, bu durumu mültecilere 'daha iyi bir hayat sunmak' ve modada 'çeşitlilik' sağlamak olarak savunuyor. Ancak, bu durum mültecilerin haklarının ihlal edildiği eleştirilerine neden oluyor.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim