Sinema ve televizyon dünyasının prestijli ödüllerinden Altın Küre'nin adayları duyuruldu. Greta Gerwig'in yönettiği 'Barbie' filmi dokuz farklı kategoride adaylık kazanarak dikkat çekti. 'Oppenheimer' filmi sekiz adaylıkla 'Barbie'yi takip etti. Televizyon kategorisinde ise 'Succession' dizisi dokuz adaylık elde etti. Adaylar arasında en iyi film, yönetmen, senaryo ve oyunculuk dalları yer alıyor.
11 Aralık 2023

ABD'de bir ev hizmetleri firması, çocuk oyuncaklarında yapılan mikrop ölçümlerini CFU birimiyle ifade ederek, bazı oyuncakların klozet kapağı veya mutfak lavabosundan daha fazla mikrop barındırdığını belirtti. Cinch Ev Hizmetleri tarafından yapılan ölçümler sonucunda, oyun blokları, slime, oyuncak bebek gibi çeşitli oyuncakların yüksek mikrop seviyelerine sahip olduğu ve düzenli dezenfekte edilmesi ya da değiştirilmesi gerektiği önerildi. Şirket, çocukların da mikrop taşıdığını ancak belirli bir hijyen seviyesinin hastalıkları engellemek için gerekli olduğunu vurguladı.
10 Ocak 2023

2023 yılının ilk dakikalarında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde dünyaya gelen bebekler, aileleri için büyük mutluluk kaynağı oldu. Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de ise Diyarbakır Vali Yardımcısı Selim Çomaklı tarafından yeni yılın ilk bebekleri ziyaret edildi ve ailelere çeşitli hediyeler verildi. İzmir, Diyarbakır, Malatya ve Adana'da da yeni yılın ilk dakikalarında doğan bebekler ve aileleri mutluluklarını paylaştı.
1 Ocak 2023

Hailey Bieber ve Justin Bieber, 23 Ağustos gecesi ilk çocuklarının dünyaya geldiğini duyurdu. Justin Bieber, Instagram hesabında bebeğin ayağının göründüğü bir fotoğraf paylaşarak bebeğin isminin Jack Blues Bieber olduğunu açıkladı. Çift, bebek beklediklerini ilk olarak mayıs ayında duyurmuştu.
24 Ağustos 2024

Tokyo Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvar ortamında insan cildine benzeyen, kendi kendini onarabilen ve gülümseyebilen bir robot yüz üretti. Bu sentetik deri, kolajen bazında insan derisi hücresinden yapılarak robota yapışıyor ve insan bağlarını taklit ediyor. Araştırmacılar, ileride ter bezleri, gözenekler ve sinir gibi özellikler ekleyerek cildi gerçek cilde en yakın hale getirmeyi hedefliyor. Bu gelişme, insansı robotların geliştirilmesi ve kozmetik ürünlerin test edilmesinde yenilikçi uygulamalara fırsat verebilir.
1 Temmuz 2024

Türkiye'de yaklaşık 26 bin tip 1 diyabetli çocuk, kan şekerlerini sürekli ve ağrısız bir şekilde ölçebilen sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasını bekliyor. Bu teknoloji, parmak delme yöntemine kıyasla daha etkili glukoz takibi sağlıyor ve diyabetin yönetimini kolaylaştırıyor. Ancak, Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, yabancı hastalara sağlık desteği sağlanırken yerli diyabetli çocuklara bu desteğin gecikmesinin haksızlık olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı yerli sensör üretimi için çalışmaların devam ettiğini ifade etmiş olsa da, Hatun yerli ürünlerin uluslararası standartlarda olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2024

İstanbul Esenyurt'ta temizlik işçileri, çöp konteynerlerinin yanında bir direğe asılı poşeti fark etti. Poşeti açan işçiler, içinde erkek bebek cesedi olduğunu gördü ve durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemi alıp delil topladı ve güvenlik kamerası görüntülerini inceledi. Bebeğin cesedi, incelemelerin ardından bir hastanenin morguna götürüldü.
4 Nisan 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye pazarına Nisan ayında giriş yaptığı ve 'Model Y' aracının satışlarına başladığı belirtilmiştir. Şirket, Türkiye'de ilk 'Model Y' teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Model Y'nin üç farklı versiyonu satışa sunulmuş olup, fiyatları 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişmektedir.
9 Mayıs 2023

BMW AG'nin 'i Vision Dee' adlı yeni prototipi, düğmesiz ve anahtarsız olarak ses kontrolü ile çalışacak şekilde tasarlandı ve Apple'ın gizli otomobil projesinden esinlenmiş özellikler içeriyor. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, aracın dijital yaşama sorunsuz şekilde entegre olacağını belirtti. Apple'ın otomobil projesinin ertelenmesine rağmen, sektör üzerindeki etkisinin devam ettiği ve BMW'nin bu etkiyi yeni modelinde hissettirdiği ifade ediliyor. BMW, 2019'dan bu yana araçlarını kablosuz olarak güncelleyerek dijital yenilikler sunuyor ve yeni modelde ön camda dev bir ekran yer alıyor.
5 Ocak 2023

Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir çöp bidonunda bebek cesedi bulundu. Olay, sabah saatlerinde kağıt toplayan bir kadın tarafından fark edildi ve durum polise bildirildi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, bebeğin hayatını kaybettiğini belirledi. Bebeğin cesedi, ölüm nedeninin belirlenmesi için adli tıp morguna kaldırıldı.
17 Ekim 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir bebek, poşet içinde sokağa terk edilmiş halde bulundu ve yapılan ilk müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Polis soruşturması sonucunda, bebeği sokağa bıraktığı tespit edilen anne S.M.Ö. ve anneanne N.G. gözaltına alındı. 'Kasten öldürme' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüpheliler, ifadelerinde suçlarını kısmen kabul etti ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10 Kasım 2023

Britanya'da 18 aylık Opal Sandy adlı çocuk, doğuştan işitme engelli olmasına rağmen, gen terapi yöntemiyle işitme duyusu kazandı. Bu yöntemde, OTOF genindeki mutasyonlar nedeniyle üretilmeyen otoferlin proteinini sağlayacak gen, zararsız bir virüs aracılığıyla hastaya aktarıldı. Sadece 16 dakika süren bir ameliyatla uygulanan bu terapi, Opal'ın yumuşak sesleri ve fısıltıları bile neredeyse normal şekilde duymasını sağladı. Bu başarı, sağırlıkla mücadelede yeni bir dönem olarak değerlendiriliyor.
9 Mayıs 2024

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya tamir ücretlerinin artmasının yeni ürün satışlarını arttırdığını belirtti. Son bir yılda tamir fiyatları dolar bazında yüzde 30, TL bazında ise yüzde 110 arttı. Bu durum, tüketicilerin bozulan ürünler yerine yenisini almayı tercih etmesine yol açıyor. Ayrıca, beyaz eşya yetkili servis şikayetlerinde bu yılın ilk altı ayında yüzde 322'lik bir artış yaşandı.
31 Temmuz 2023

Disney, 2006 yapımı 'Şeytan Marka Giyer' filminin devamını çekmeye hazırlanıyor. İlk filmde Meryl Streep, Anne Hathaway ve Emily Blunt gibi ünlü oyuncular yer almıştı. Devam filminde, geleneksel dergi yayıncılığının düşüşe geçtiği bir dönemde Miranda Priestly'nin kariyerine yeniden yön vermesi konu edilecek. Filmin senaristi Aline Brosh McKenna ile görüşmeler sürerken, oyuncu kadrosu henüz netleşmedi.
9 Temmuz 2024

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), doğum sonrası depresyonu tedavi eden ilk ağızdan alınan ilaca onay verdi. Bu ilaç, lohusalıkta düşen progesteron hormonunun vücuttaki açığını telafi eden kimyasalı içeriyor ve 14 gün boyunca, günde bir kez alınıyor. Türkiye'de bu ilaç henüz bulunmuyor. Doğum sonrası depresyon, annelerin işlevselliğini önemli ölçüde azaltır ve tıbbi tedavi gerektirir. Türkiye'de annelerin yüzde 6.3-50.7'sinde postpartum depresyon belirtileri bulunuyor.
16 Ağustos 2023

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Suriye'nin Afrin bölgesinde bir enkaz altında dünyaya gelen Aya isimli kız bebek, ailesini kaybettikten sonra sosyal medyada viral oldu. Bebeğin kurtarılma görüntüleri sonrası dünya genelinden binlerce kişi evlat edinme konusunda ilgi gösterdi. Hastane Müdürü Dr. Attiah Khalid, Aya için gelen evlat edinme taleplerini alıyor ancak şimdilik bebeği kendi çocuğu gibi büyüteceğini ve uzak akrabaları dönene kadar evlat edinilmesine izin vermeyeceğini belirtti.
10 Şubat 2023

Victoria’s Secret, Amazon Prime'da yayınlanan yarı belgesel filmi 'Victoria’s Secret: The Tour ’23' ile farklı bir imajla kendini yeniden kamuoyuna anlatma denemesi yapıyor. Belgesel, markanın geçmişteki kadın düşmanlığı, zorbalık ve taciz kültürüne odaklanıyor ve yeni bir başlangıç yapmayı hedefliyor. Belgeselde, yeni Victoria’s Secret modelleri ve 'VS 20' adlı bir kadın sanatçı topluluğu yer alıyor. Marka, geçmişte sadece zayıf ve cis kadınların kanatlara layık olduğunu ilan eden eski CEO'sunun aksine, trans modeller, yerli aktivistler, büyük beden modeller ve çeşitli sanatçıları takımına dahil etti.
2 Ekim 2023

Elon Musk’ın beyin çipi şirketi Neuralink, ikinci kez bir insana beyin çipi yerleştirecek. İlk denemede, çip yerleştirilen kişi düşünerek fare imlecini oynatabilmiş ve bilgisayarda oyun oynayabilmişti. Ancak, ilk denemede 'hava cebi' sorunu nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandı. Neuralink, bu sorunu çözmek için yeni denemede elektrotları beynin daha derinlerine yerleştirecek.
11 Temmuz 2024
İşaretlediklerim