İstanbul'da farklı müzik türlerinden sanatçıları ağırlayan Gezgin Salon Festivali, bu yıl 29-30 Temmuz tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirilecek. Festival, Parkorman'da iki gün sürecek ve biletler passo.com.tr ile İKSV ana gişeden satın alınabilir. Festivalde Satori, L’Imperatrice, Agar Agar, Sylvie Kreusch, Emir Taha, Jon Hopkins, Büyük Ev Ablukada, Warhaus, Still Corners ve Tsar B gibi yerli ve yabancı sanatçılar sahne alacak. Festivalin final performansını elektronik müzik sanatçısı Jon Hopkins yapacak.
13 Temmuz 2023

İlber Ortaylı, Türk medeniyetinin geniş coğrafi sınırlar içinde İran'dan İspanya'ya kadar uzandığını belirtti ve Türk ile İtalyan kültürlerinin etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. İtalya'da eğitim gören Türk gençlerinin bu etkileşimde önemli bir rol oynayabileceğini, dil öğrenimi ve kültürel faaliyetlere katılımın bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun Türk sanatını uluslararası alanda temsil ettiği ve Gülsün Karamustafa'nın eserlerinin sergilendiği belirtildi.
12 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlediği 'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi' kapsamında sanatçı Karsu, depremzedeler yararına bir konser verdi. Karsu, konuşmakta zorlandığını belirterek yanında '25 yıllık arkadaşı' olan piyanosunu getirdiğini ifade etti. Repertuvarında 'Gesi Bağları', 'Uzun İnce Bir Yoldayım' ve 'Neredesin Sen' gibi eserleri seslendiren Karsu, Neşet Ertaş'ın ailesinin kendisine destek verdiğini de sözlerine ekledi. Konserin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karsu'ya bir hediye takdim etti.
15 Mart 2023

Gerhard Stäbler ve Kunsu Shim, Arter'in OyunBu sergisinden esinlenerek 'Elveda Cennet?' adlı bir performans sergileyecekler. Performans, 27 Ocak 2023'te Hezarfen Ensemble'ın eşliğinde gerçekleştirilecek ve Arter binasının farklı alanlarında izleyicilere sunulacak. Performans, oyun ve mizah kavramlarını kullanarak yeni bir mekan ve hikaye yaratmayı, aynı zamanda sanat yoluyla 'cenneti kurtarmayı' hedefliyor. Biletler Arter'in web sitesinden alınabilir.
23 Ocak 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

İstanbul'da KüçükÇiftlik Park'ta düzenlenen konserde Duman grubu, 11 yıl aradan sonra çıkardıkları yeni albümlerinden iki şarkıyı tanıttı. Konser alanı yoğun duman ve neon ışıklarla kaplıydı, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Katılımcılar, yeni şarkıları ezbere söyleyerek coşkulu anlar yaşadı. Konserin sonunda grup, seyircilerin yoğun isteği üzerine sahneye geri dönerek 'Kufi' şarkısını bir kez daha seslendirdi.
30 Haziran 2024

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

İstanbul Modern, çağdaş sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisini düzenlemeye hazırlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan sergi, sanatçının 40'a yakın yeni ve eski yapıtını içerecek. Sergi, 7 Haziran 2024'te açılacak ve 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Eliasson'un sanat ve mimarlık üzerine kurduğu çalışmaları, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara odaklanıyor.
13 Mayıs 2024

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman' İstanbul Modern’de açıldı. Sergi, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40’a yakın yapıtı içeriyor. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve sergi 9 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Eliasson, İstanbul’un sanat kariyerinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.
7 Haziran 2024

Şarkıcı Buray, 9 Temmuz'da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde başlayacak olan yaz turnesine hazırlanıyor. Turne kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Bursa, Bodrum, Çeşme, Altınoluk, Adana gibi birçok şehirde dinleyicilerle buluşacak. Biletler, Biletix ve Passo'da satışta.
25 Haziran 2023

Contemporary İstanbul'un 18'inci edisyonu, Tersane İstanbul'da sanatseverlerle buluştu. Fuar, 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisi, dört inisiyatif ve dört sanat kurumuna ev sahipliği yapıyor. Fuarın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yıl da uluslararası galeriler ve inisiyatiflerle sağlam ve yenilikçi bir program sunduklarını belirtti. Fuar, 1 Ekim'e kadar devam edecek.
27 Eylül 2023

Popüler Türk şarkıcı Gülşen, dört buçuk aylık bir aradan sonra İzmir Gündoğdu Meydanı'nda bir halk konseri verdi ve binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı. Gülşen, daha önce orkestra arkadaşıyla şakalaşırken kullandığı bir ifade nedeniyle dört gün tutuklu kalmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konserde Gülşen'e bir zeytin fidanı hediye etti ve İzmir'in hoşgörüsünün simgesi olarak nitelendirdi.
1 Ocak 2023

İstanbul Komedi Festivali, çağdaş sanatçı Mevlut Akyıldız'ın 'Altı da İstanbul, üstü de İstanbul' isimli desen sergisiyle açılışını yapacak. Festivalin sembolü olan İstanbul Boğazı'nın martıları, Akyıldız tarafından sanat eserine dönüştürüldü. Sanatçının üç deseni, festivalin altıncı yılı için özel üretim t-shirt ve bez çantalar üzerine uygulandı. Akyıldız'ın 90'lı yıllardan 28 eseri, festival boyunca Maximum Uniq Hall'de sergilenecek.
25 Ekim 2023

Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir’ sergisine paralel düzenlediği ‘İşgallerin Gölgesinde’ programıyla izleyiciyi, İtalyan yeni gerçekçiliğinin doğduğu yıllara götürüyor. Program, Roberto Rosellini’nin 1945-1948 yıllarında çektiği ‘Savaş Üçlemesi’ni izleyiciyle buluşturuyor. Üçleme, 'Roma Açık Şehir', 'Hemşehri' ve 'Almanya Sıfır Yılı' filmlerinden oluşuyor. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebiliyor.
11 Ekim 2023

İzlandalı rock grubu Kaleo, iki yıl aradan sonra yeniden İstanbul'a geliyor. Grup, 24 Temmuz'da Küçükçiftlik Park'ta sahne alacak. Konserde ön grup olarak Belçikalı rock grubu Balthazar'ın gitar vokali Jinte Deprez'in solo projesi J. Bernardt ve Sena Şener sahneye çıkacak. Kaleo, ilk albümleri 'A/B' ile büyük bir başarı elde etmişti.
2 Temmuz 2024

AKP'li Samsun Çarşamba ve Çankırı Şabanözü Belediyeleri, rapçi Eypio'nun konserlerini iptal etti. Eypio, AKP'li troller tarafından hedef gösterildi ve Gezi eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı paylaşımlar bahane edilerek konserinin iptal edilmesi istendi. Çarşamba Belediyesi Başkanı Halit Doğan ve Çankırı Şabanözü Belediyesi Başkanı Faik Özcan, konserlerin iptal edildiğini duyurdu.
26 Haziran 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

İstanbul Modern, kuruluşunun yirminci yılında ünlü 'aktivist' sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 'Senin Beklenmedik Karşılaşman'ı ağırlıyor. Sergi, Eliasson'un çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığını yansıtan kırka yakın eserini içeriyor. Sanatçının yeni ürettiği 'Günbatımından şafağa Boğaziçi' eseri, Boğaziçi'nin renklerini İzlanda'ya özgü bir kütük parçası üzerinde el yapımı renkli camlarla betimliyor. Eliasson, doğadaki anlık değişimleri ve renkleri gözlemleyerek eserlerine aktarıyor.
8 Haziran 2024
İşaretlediklerim