Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya gitmek üzere yola çıkan ve Yunanistan açıklarında batan göçmen teknesinde meydana gelen faciada 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 104 kişi kurtarıldı. Teknede yaklaşık 750 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan, kurtarma çalışmalarının gecikmesi nedeniyle eleştiriliyor ve çeşitli ülkelerde bu duruma yönelik protesto gösterileri düzenleniyor.
20 Haziran 2023

Hong Kong bandıralı 6 bin 551 tonluk 'Jintan' isimli kargo gemisi, Japonya'nın Nagazaki eyaleti açıklarında battı. Gemi, Danjo Adaları'nın 110 kilometre batısında suya gömüldü ve 22 mürettebatından 4'ü kurtarıldı. Mürettebatın 14'ü Çin, 8'i Myanmar vatandaşı. Japonya Sahil Güvenliği, kayıp mürettebatın kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.
25 Ocak 2023

ABD Sahil Güvenliği, Titanik seferi sırasında kaybolan ve enkazı bulunan denizaltıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmanın başmüfettişi Jason Neubauer, önceliklerinin denizaltının enkazını kurtarmak olduğunu belirtti. Soruşturma, Kanada, Britanya ve Fransız makamlarıyla ortaklaşa yürütülecek. Soruşturma kapsamında ortaya çıkan bulguların cezai suçlamalara yol açabileceği ifade edildi.
26 Haziran 2023

Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı gemi, Karadeniz'deki fırtına nedeniyle Ereğli Limanı'na sığınmış, ancak buradan ayrıldıktan sonra irtibat kesilmiştir. Gemiyle iletişim kurma çalışmaları sürerken, Zonguldak Valiliği arama kurtarma çalışmalarının başlatılacağını duyurdu. Sahil Güvenlik ve Milli Savunma Bakanlığı izleme çalışmalarını sürdürüyor ve AFAD ekipleri de göreve hazır bekletiliyor.
19 Kasım 2023

Zonguldak Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023 tarihinde fırtına nedeniyle batan 'Kafkametler' adlı Türk bayraklı kuru yük gemisinin kayıp yedi mürettebatının bulunması için başlatılan arama çalışmaları 71 gündür devam ediyor. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer kurumlardan ekiplerin katılımıyla karadan tarama faaliyetleri yürütülüyor. Denizden arama tarama faaliyetleri ise olumsuz hava şartları nedeniyle yapılamıyor. Hava koşullarının düzelmesiyle batık geminin enkazını kaldırma işlemlerine yeniden başlanması planlanıyor.
28 Ocak 2024

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım'da fırtına nedeniyle Türk bayraklı Kafkametler adlı kuru yük gemisi mendireğe çarptıktan sonra batmış ve 12 kişilik Türk mürettebatından beşinin cesedine ulaşılmıştı. Kaybolan yedi denizciyi bulmak için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 16'ncı gününde devam ediyor. Hem karada hem denizde yapılan aramalarda Deniz Üs Komutanlığı ve Sahil Güvenlik ekipleri, özellikle Erdemir Limanı bölgesine yoğunlaşmış durumda.
4 Aralık 2023

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

Orta Akdeniz'de, İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında iki göçmen botu battı. Fildişi Sahili'nden bir kadın ve bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı, 57 göçmen kurtarıldı. Ancak 30'dan fazla kişi hala kayıp ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, 2014'ten bu yana Libya ve Tunus'tan İtalya'ya geçmeye çalışırken 14 bini aşkın kişi öldü ya da denizde kayboldu.
6 Ağustos 2023

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nda görüş mesafesinin 0.5 milin altına düşmesi sebebiyle 06.38 itibarıyla gemi trafiğini çift yönlü olarak askıya aldı. Yoğun sis, Şehir Hatları'nın bazı seferlerinin de yapılamamasına neden oldu.
31 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Flavio Di Giacomo, Libya'nın Zuara kentinden Akdeniz'e açılan bir göçmen teknesinin alabora olması sonucunda 61 kişinin kaybolduğunu açıkladı. Di Giacomo, bu yıl Akdeniz'in orta kesiminde 2 bin 250'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve denizde hayat kurtarmak için yeterince çaba gösterilmediğini belirtti. Olaydan kurtulan 25 kişi Libya'nın başkenti Trablus'a götürüldü.
17 Aralık 2023

Hollanda'nın Kuzey Denizi açıklarında, Almanya'dan Mısır'a gitmekte olan ve 3 bin otomobil taşıyan Panama bandıralı Fremantle Highway gemisinde yangın çıktı. Yangın hızla yayıldı ve kontrol altına alınamadı. Yangın sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz resmi olarak açıklanmasa da, sahil güvenlik sözcüsü yangının bir elektrikli aracın yakınında çıktığını bildirdi. Çevre kuruluşları, yangın ve geminin batma ihtimali karşısında endişeli.
26 Temmuz 2023

Fransa'da, trenle alternatifi bulunan iki buçuk saatin altındaki iç uçuş seferlerine yasak getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar üç yıl süreyle geçerli olacak. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, bu kararın Nantes, Bordo, Lyon ve Paris-Orly arasındaki uçuşları etkileyeceğini ve sera gazı salımını azaltma politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Fransız Bakan, bu adımın dünyada bir ilk olduğunu ve hükümetin daha az sera gazı salan ulaşım türlerini teşvik etme politikasıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
24 Mayıs 2023

İzmir'in Çeşme ilçesi Kleopatra Koyu'nda bir lastik botun batması sonucu beş göçmen yaşamını yitirdi. Sahil Güvenlik ekipleri, ihbar üzerine olay yerine giderek beş göçmenin cansız bedenine ulaştı ve denizde mahsur kalan bir kişiyi kurtardı. Olayla ilgili olarak göçmenlerin ifadeleri doğrultusunda bir ikamete yapılan operasyonda iki şüpheli göçmen kaçakçısı gözaltına alındı.
13 Kasım 2023

Konya'nın Emirgazi ilçesinde Belçika ve Fransa uyruklu iki kişi, bisiklet turu sırasında dinlenmek için çadır kurdukları alanda alkollü olduğu iddia edilen iki kişi tarafından dövüldü. Saldırganların ayrıca kamp malzemelerini gasp ettiği belirtildi. Olayın ardından şikayet üzerine gözaltına alınan iki zanlı, adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
19 Ağustos 2023

Mersin Uluslararası Limanı'nda, Mısır'dan gelen Malta bandıralı bir gemideki patates yüklü konteynerde yapılan aramada 45 kilogram kokain bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Mersin başsavcılığının koordinesinde bir operasyon düzenledi. Narkotik dedektör köpeklerinin de kullanıldığı aramada, kokainin soğutucu kısmında saklandığı tespit edildi. Kokainin Belçika'dan Mısır'daki gemiye yüklendiği belirlendi.
6 Ocak 2023

Britanya'da sığınmacıların yerleştirildiği Bibby Stockholm gemisi, lejyonella bakterisi bulunması nedeniyle tahliye edildi. Henüz hiçbir göçmende semptom görülmediği belirtilirken, diğer testlerin temiz çıkması halinde göçmenler gemiye tekrar taşınacak. Gemi, Britanya'nın düzensiz göçmenleri daha az maliyetli yerlere taşıma planı kapsamında kullanılıyordu. Ancak gemi, insan hakları örgütleri ve sivil toplum tarafından toplu yaşam şartlarına uygun olmamak ve 'hapishane gemisi' olmakla eleştiriliyor.
11 Ağustos 2023

ABD 5'inci Filo sözcüsü, İran Devrim Muhafızları'nın Basra Körfezi'nde uluslararası sularda bir ticari gemiye zorla el koyduğunu duyurdu. El konulan geminin kaçakçılık yaptığı düşünülüyor. ABD Donanması olayı izlemeye aldı ancak müdahale etmeyeceğini açıkladı. Geminin imdat çağrısı yapmaması, kaçakçılık iddialarının muhtemelen doğru olduğuna işaret ediyor.
7 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, İran destekli Husilerin saldırılarına maruz kalan Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumak için bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planlıyor. AB diplomatik servisinin belgesine göre, bu operasyonun Kızıldeniz'den Körfez'e hareket etme yetkisiyle hızlı bir şekilde uygulanması öneriliyor. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye firması bölgeden kaçınmaya başladı ve bu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, ABD ve Britanya güçleri Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava ve füze saldırıları düzenledi.
12 Ocak 2024

Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Şile sahilinde tespit edilen 28 adet top mermisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma olduğunu açıkladı. Mermiler, 28 Temmuz'da bir kişinin ihbarı üzerine Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ekipleri tarafından bulundu. Toplardan 11 tanesi çıkarılarak SAS Grup Komutanlığı’na götürüldü, 17 tanesi ise imha edildi. Bakanlık, mermilerin yeni sürüklenmiş bir mühimmat olmadığını ve bölgede tehdit oluşturan bir durumun bulunmadığını belirtti.
3 Ağustos 2023
İşaretlediklerim