Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle batan 'Kafkametler' adlı Türk bayraklı kuru yük gemisinin kayıp yedi mürettebatının bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 76 gündür sürüyor. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer kurumlardan ekipler, deniz ve kıyı şeridinde botlarla aramalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan 5'inin cesedine daha önce ulaşılmıştı.
2 Şubat 2024

Türkiye'de meydana gelen çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekiplerin bir kısmı görevlerini tamamlayarak ülkelerine dönmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar 82 ülkeden 9 bin 46 yabancı personelin arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ekip gönderen tüm ülkelere teşekkür ederken, Ermenistan'a özel bir teşekkürde bulundu. Yabancı ekipler, Türkiye'den ayrılırken havalimanlarında alkışlarla uğurlandı ve bazıları kendi ülkelerinde çiçeklerle karşılandı.
15 Şubat 2023

Çanakkale Boğazı, fırtına ve sert akıntılar sebebiyle 10 knot hızın altındaki gemiler için çift yönlü olarak transit geçişlere kapatıldı. Knot, denizcilik ve havacılıkta kullanılan bir hız birimidir ve 1 knot, 1 saatte 1 deniz mili yani 1852 metreye eşittir. Liman başkanlığının aldığı bu karar, telsiz anonsuyla bölgedeki diğer gemi kaptanlarına duyuruldu.
21 Ocak 2024

Çanakkale Boğazı, sabaha karşı etkisini artıran yoğun sis sebebiyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü, gemi kaptanlarını telsizle uyararak durumu bildirdi. Sisin dağılmasının ardından gemi trafiğinin normale dönmesi bekleniyor. Bu süreçte yerel feribot seferleri ise devam etmektedir.
20 Nisan 2023

İstanbul Valiliği, 2023 yılında denizi kirlettiği belirlenen 35 gemiye toplamda 93 milyon 644 bin 860 lira tutarında idari para cezası uygulandığını duyurdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türkiye Çevre Ajansı'nın yürüttüğü denetimler sonucunda bu cezaların kesildiği, denetimlerin güvenlik kameraları, deniz gözetim sistemi ve ihbar takibi ile 7/24 sürdürüldüğü belirtildi.
13 Aralık 2023

Brezilya donanmasının emekliye ayırdığı ve tonlarca asbest taşıyan Nae Sao Paulo adlı gemi, çevreci grupların, sendikaların ve meslek kuruluşlarının eylemleri sonucunda Türk karasularına girişi engellenmiş ve sonrasında Atlantik Okyanusu'nda batırılmıştır. Geminin batırılması planı, çevresel riskler nedeniyle savcılar tarafından durdurulmuş, ancak Brezilya ordusu geminin su aldığını ve batma riski olduğunu belirterek batırma dışında başka bir seçenek olmadığını açıklamıştır. Türkiye, geminin tehlikeli madde analizi yapılması için Brezilya'dan talepte bulunmuş, ancak Brezilya analizin Türkiye'de yapılmasını önermiştir.
4 Şubat 2023

İstanbul Şile'deki Sofular Halk Plajı'nda, bir kişinin ihbarı üzerine Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ekiplerince denizde yapılan tarama sonucu 28 patlamamış top mermisi bulundu. Mermilerden sekiz tanesi Şile Savcılığı kararıyla karaya çıkarıldı. Arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından top mermileri kontrollü şekilde imha edildi. Patlamanın etkisiyle deniz suları yaklaşık 30 metreye kadar yükseldi.
2 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

Çanakkale Boğazı, sabaha karşı etkisini artıran yoğun sis sebebiyle görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü, gemi kaptanlarını telsizle uyararak durumu bildirdi. Sisin dağılmasının ardından gemi trafiğinin normale dönmesi bekleniyor. Ancak yerel feribot seferleri etkilenmeden devam ediyor.
2 Ocak 2023

Çin sahil güvenlik gemileri, 4 Kasım'da Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve egemenlik tartışmalarının odağında bulunan Senkaku Takımadaları etrafında Japon karasularını ihlal etti. Japon Sahil Güvenliği tarafından yapılan uyarı ve önleme faaliyetlerinin ardından Çin gemileri, yaklaşık 39 saat sonra bölgeden ayrıldı. Bu olay, 2023 yılı içinde yaşanan 30. ihlal olarak kayıtlara geçti. Senkaku Takımadaları, hem Japonya hem de Çin tarafından iddia edilen ve üzerinde kimsenin yaşamadığı bir bölgedir.
7 Kasım 2023

Yemen'in Aden şehri açıklarında, Zodiac şirketi tarafından işletilen ve İsrail ile bağlantılı olan 'Central Park' adlı tanker, kimliği belirsiz silahlı saldırganlar tarafından kaçırıldı. Tankerde 22 kişilik çok uluslu mürettebat bulunuyor ve aralarında iki Türk kaptan, Aydın Hasırcı ve Okan Yüksel de var. Geminin fosforik asit yükü taşıdığı belirtilirken, olayın Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği ifade edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
26 Kasım 2023

1912 yılında batan Titanik gemisinin enkazını turistlere göstermek amacıyla dalış yapan 'Titan' adlı denizaltıdan haber alınamıyor. OceanGate şirketi tarafından kişi başı 250 bin dolara düzenlenen seferlerde, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı ve mürettebatın güvenliğini sağlamak için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Titan, 10 ton ağırlığında ve 4 kilometre derinliğe inebilen bir denizaltı olup, içerisinde beş kişilik mürettebat için sınırlı alan bulunuyor. Denizaltı, modifiye edilmiş bir oyun konsolu ile yönlendiriliyor ve dalış sırasında çeşitli güvenlik önlemleri uygulanıyor. 2018'de dalış uzmanları, Titan'ın tasarımı ve güvenlik standartları konusunda endişelerini dile getirmişlerdi.
21 Haziran 2023

İstanbul Şile'deki Sofular sahilinde denizde görülen patlamamış top mermileri nedeniyle sahil boşaltıldı. Bir yurttaşın denizde mühimmat olduğunu görüp jandarmaya haber vermesi üzerine, jandarma ekipleri yüzmeye gelen yurttaşları denizden ve plajdan uzaklaştırdı. Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ekipleri denize dalarak mühimmatların olduğu yeri işaretledi ve İstanbul Valiliği, en az 28 adet mühimmat tespit edildiğini ve bunlardan 8'inin teşhis ve imha için karaya çıkartıldığını açıkladı.
31 Temmuz 2023

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yoğun sis sebebiyle 06:20 itibarıyla İstanbul Boğazı'nın çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldığını duyurdu. Bu karar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yoğun sis için yapmış olduğu sarı kodlu uyarının ardından geldi.
5 Ocak 2023

İstanbul'da akşam saatlerinde başlayacak kuvvetli fırtına ve sağanak yağmur beklentisi nedeniyle Şehir Hatları vapur seferleri iptal edildi. İstanbul Liman Başkanlığı'nın kararıyla Boğaz'da yerel deniz trafiği durduruldu. Marmaray, Söğütlüçeşme-Yenikapı arasında ilave seferler yapılacağını duyurdu. Vatandaşların ulaşımının aksamaması için alınan bu önlemler, kötü hava koşullarının etkisini azaltmayı amaçlıyor.
28 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere İspanya'dan 46 kişilik bir ekip İstanbul'a geldi. Ekip, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağıyla Adıyaman'a, deprem bölgesindeki yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü lojistik ve ulaşım üssüne hareket etti. Ekibin yanında 14 arama köpeği de bulunmaktadır.
9 Şubat 2023

Endonezya'nın Sulawesi Adası açıklarında, kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan bir tekne alabora oldu. İlk belirlemelere göre 15 kişi öldü, 19 kişi kayıp. Teknenin kapasitesi 20 kişi olmasına rağmen, 40 kişi taşıdığı belirtildi. Kurtarma ekipleri şimdiye kadar altı kişiyi kurtardı ve kayıp olan 19 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
24 Temmuz 2023

Fransa'nın Alsas bölgesinde engellilerin kaldığı bir yazlık konutta yangın çıktı. Yangında en az dokuz kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri 17 kişiyi tahliye etti ve yangını söndürdü. Ancak, 11 kişi mahsur kaldı ve bu kişilerden dokuzunun cesedine ulaşıldı. İki kişiye henüz ulaşılamadı ve bir kişi acil servise kaldırıldı.
9 Ağustos 2023

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batan bir göçmen teknesinin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kalmış olabileceği iddia ediliyor. Tekne Navarin Kalesi açıklarında alabora olmuş ve en az 78 kişi yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Yunanistan'da üç günlük ulusal yas ilan edilmiş. Save The Children isimli Sivil Toplum Kuruluşu ve Yunan medyası, görgü tanıklarının ifadelerine ve hastanın açıklamalarına dayanarak çocukların mahsur kaldığı bilgisini paylaştı.
15 Haziran 2023
İşaretlediklerim