Türkiye, Karadeniz'de Palau bayraklı Türk yük gemisi Şükrü Okan'a ateş açan Rusya'yı uygun bir dille uyardığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, geminin yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durdurulduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Rusya'nın eylemine sessiz kalındığı eleştirilerinin doğru olmadığını savundu. DMM, olayın gerçekleştiği yerin Türk karasuları değil, uluslararası sular olduğunu ve geminin sahibinin Türk olmasına rağmen uluslararası hukukta bayrak devletinin önemli olduğunu belirtti.
18 Ağustos 2023

İstanbul Beyoğlu'nda Galata Köprüsü'nde polis kontrolü sırasında bir kişi, polisten kaçmak amacıyla denize atladı. Vatandaşların attığı can simidine bir süre tutunan şahıs, daha sonra köprünün altına doğru ilerleyerek gözden kayboldu. Olayın ardından bölgeye deniz polisi ve sahil güvenlik ekipleri sevk edildi, ancak yapılan aramalarda kişiye dair bir bulguya rastlanmadı. Arama çalışmaları sürüyor.
19 Mayıs 2023

İstanbul Boğazı'nın çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldığı bildirildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, sis yoğunluğu nedeniyle bu önlemin alındığı belirtildi.
1 Ocak 2023

Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyi arasındaki anlaşmazlıklar Sudan'da çatışmalara yol açtı. Bu çatışmalar sonucunda Türkiye, ABD ve Fransa, Sudan'daki vatandaşlarını ve diplomatik personellerini tahliye etmeye başladı. ABD önce elçilik personelini tahliye etti, ardından vatandaşlarının tahliye işlemine başladı. Fransa da hızlı bir tahliye operasyonu başlattığını duyurdu. Türkiye de tahliye işlemlerine başladı.
23 Nisan 2023

İstanbul Sarıyer'de, salyangozcuların bulduğu ve havan mühimmatı olduğu düşünülen bir cisim, emniyet güçleri tarafından incelendi. Su Altı Taarruz Komutanlığı ekipleri tarafından denizden çıkarılan cismin, uzun süredir denizde kalmış bir mühimmat olduğu belirlendi. Mühimmat, gerekli incelemeler ve adli makamların talimatıyla kontrollü bir şekilde imha edilecek.
18 Temmuz 2023

Çin'e ait dört sahil güvenlik gemisi, Doğu Çin Denizi'nde bulunan ve üzerinde egemenlik tartışmaları yaşanan Senkaku Adaları yakınlarında Japon ulusal karasularına girdi. Japonya Sahil Güvenliği, gemilere bölgeden ayrılmaları için uyarıda bulundu. Bu olay, söz konusu karasularında bu yıl yaşanan ilk ihlal olarak kaydedildi. Senkaku Adaları, beş ada ve üç kayalıktan oluşmakta ve hem Japonya hem de Çin tarafından sahiplenilmektedir.
12 Ocak 2023

Kuzey Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na gitmekte olan bir göçmen botu battı ve bottaki 51 kişi yaşamını yitirdi. Kurtulan dört kişi hastaneye kaldırıldı. Caminando Fronteras STK'sının temsilcisi Helena Maleno, botun Fas'ın Tan Tan kentinden yola çıktığını ve ölenler arasında 11 kadın ve 3 çocuğun bulunduğunu açıkladı. İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, bu olayla ilgili üzüntüsünü dile getirdi ve AB'nin göçmen politikası konusunda adım atmasının gerekliliğini vurguladı.
2 Temmuz 2023

Yunanistan'ın Türkiye sınırına yakın Meriç bölgesinde görev yapan beş sınır polisi, insan kaçakçılığı yapmakla suçlanarak gözaltına alındı. Polislerin, insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyle bağlantılı oldukları iddia ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polislerin telefon görüşmeleri Ekim 2022'den itibaren dinlenmeye alınmış. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Yunanistan Polis Teşkilatı'nın bir açıklama yapması bekleniyor.
30 Mayıs 2023

1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamaları ve Moda Deniz Kulübü (MDK) Kabotaj Kupası Yat Yarışları dolayısıyla İstanbul Boğazı, gemi trafiğine çift yönlü olarak kapatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, kapatma işlemi saat 07:10 itibarıyla başladı.
1 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda Brüksel'den gelen bir yolcunun valizinde 3 milyon 590 bin lira değerinde kaçak lüks marka eşyalar ele geçirdi. Yabancı uyruklu şüphelinin valizleri x-ray cihazında tarandı ve içerisinde ticari miktar ve nitelikte 195 eşya ile 29 kilogram ambalaj bulundu. Olayla ilgili soruşturma Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.
5 Aralık 2023

ABD Sahil Güvenlik Birimi, Kanada ordusuna ait ekiplerin, 1912'de batan Titanik gemisinin enkazına turistik seferler düzenleyen bir denizaltının kaybolmasının ardından başlattığı arama çalışmalarında su altından sesler duyduğunu bildirdi. Denizaltıda beş kişinin bulunduğu ve irtibatın dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesildiği belirtildi. Denizaltının son sinyali pazar sabahı alınmış ve 24 saatten fazla süredir kayıp olduğu aktarıldı. Ayrıca, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı bilgisi paylaşıldı.
21 Haziran 2023

Zonguldak Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım'da fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle batan kuru yük gemisinin kaybolan mürettebatından bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Daha önce bir kişinin cansız bedeni bulunmuştu ve şu anda kayıp 10 mürettebatın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. AFAD, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi.
23 Kasım 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Kafes' operasyonu kapsamında Baygaralar suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. Operasyon sonucunda 55 şüpheli yakalandı. Örgütün, yedi cinayet, 13 yaralama, uyuşturucu ticareti, haraç, mal varlıklarına çökme, sözde mahkeme kurma gibi çok sayıda suça karıştığı belirtildi. Operasyonlar Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Osmaniye ve Mardin'de gerçekleştirildi.
23 Ekim 2023

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Boğazı 04:35 itibarıyla yoğun sis sebebiyle çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldı. Sis yoğunluğunun Boğaz'ın bazı bölgelerinde etkili olduğu belirtildi.
8 Ocak 2023

ABD Avrupa Komutanlığı, Akdeniz'de rutin bir havada yakıt ikmali görevi sırasında kaza geçiren ABD askeri uçağında bulunan beş personelin öldüğünü açıkladı. Kaza sonrası ABD askeri uçak ve gemileri tarafından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı ve soruşturma sürdürülmekte. Bu olay, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında ABD'nin Akdeniz'de artan askeri varlığı ve tatbikatları bağlamında gerçekleşti.
12 Kasım 2023

İstanbul Arnavutköy İskelesi sahil kesiminde, balıkçıların suda hareketsiz bir kişi fark etmesi üzerine polise haber verilmiş ve bölgeye polis, sağlık ve Sahil Güvenlik ekipleri sevk edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, cesedin üç ay önce kız arkadaşını kurtarmak için denize atlayan İran uyruklu Jaber Sabokbar'a ait olduğu tespit edilmiştir. Sabokbar'ın kız arkadaşı olay sırasında çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarılmıştı.
18 Aralık 2023

Çanakkale'de Kuzey Ege Denizi'nde beklenen fırtına sebebiyle, GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ tarafından yapılan duyuruya göre Gökçeada ve Bozcaada'ya yapılacak olan tüm feribot seferleri iptal edilmiştir. Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Gökçeada güzergahlarında seferler yapılamayacakken, diğer hatlardaki seferler planlandığı saatlere göre gerçekleştirilecektir.
24 Kasım 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli fırtına sonucu, Cape Town'un Kommetjie kıyılarında konuşlanmış 'SAS Manthatisi' isimli denizaltıya çarpan dev dalgalar nedeniyle yedi personel denize düştü. Bu kişilerden üçü, aralarında Afrika'da bir denizaltıyı idare eden ilk kadın subay Teğmen Gillian Hector'un da bulunduğu şekilde, hayatını kaybetti. Kurtarılan dört personel ise hastaneye kaldırıldı.
22 Eylül 2023

İsrail ordusu, Gazze Limanı'nı kontrol altına aldığını ve burada bulunan Mavi Marmara anıtını yıktığını duyurdu. Açıklamada, limanın kontrolünün yanı sıra 10 tünel ve dört binanın da yıkıldığı belirtildi. Mavi Marmara olayında bazı askerlerin de yer aldığı ifade edildi. Filistin tarafı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
16 Kasım 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya'nın Akdeniz'deki kurtarma faaliyetlerine maddi destek vermesini eleştiren bir mektup gönderdi. Meloni, bu yardımların İtalya yerine Almanya'da yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, Meloni, Akdeniz'deki kurtarma çalışmalarını yapan sivil toplum kuruluşlarının, bu faaliyetlerle göçmenleri denize açılma yönünde teşvik ettiklerini iddia etti. İtalya hükümeti, bu yıl ülkeye 133 bin sığınmacının geldiği için zor günler yaşıyor.
26 Eylül 2023
İşaretlediklerim