Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Şair ve yazar Ataol Behramoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılandı. Savcı, Behramoğlu'nun sözlerinin hakaret değil ağır eleştiri niteliğinde olduğunu belirterek beraatini talep etti. Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi de Behramoğlu'nun beraatine karar verdi. Behramoğlu, beraat kararını Twitter hesabından memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
26 Ocak 2023

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı tanıdığını iddia ederek yakınlarını cezaevinden çıkarmak isteyen kişilere tahliye sözü karşılığında para alan Mehmet Erdem Özönder'e 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 7,5 yıl hapis ve 120 bin TL adli para cezası verildi. Özönder, sosyal medyada kendini 'hukuk müşaviri' olarak tanıtıyordu ve aynı suçlamadan iki sayfa adli sicil kaydı bulunuyordu. Özönder'in ofisinde çalışan avukatlar hakkında da sanıkların suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle 'dolandırıcılık'tan suç duyurusunda bulunuldu.
9 Eylül 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Gezi davasından tahliye edilen Merdan Yanardağ, tahliye olduğu Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, hala tutuklu olanları hatırladı. Yanardağ, 'Sevdiklerime kavuştum. Mutluyum, ama derin bir yara var. Can var içeride, Tayfun var içeride, Osman var içeride, rehin alınmış gibi imha edilmeye çalışılıyorlar.' dedi. Yanardağ, 100 gün önce AKP'li Galip Ensarioğlu'nun avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Öcalan'la ilgili 'Devlet sürekli görüşüyor' sözlerini eleştirdiği için tutuklanmıştı.
4 Ekim 2023

Diyarbakır'da, 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla yedi yıl altı ay ile 15 yıl arası hapis istemiyle yargılanan 18 gazeteciden 15'i hakkında tutukluluğa devam kararı çıktı. Gazeteciler, Diyarbakır savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve 16 Haziran'da tutuklanmıştı. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek 11 Temmuz'da ilk duruşma için gün verdi ve dosya incelemesinde tutukluluğa devam kararını verdi.
17 Nisan 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Şarkıcı Yeşim Salkım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Salkım'a yönelik suç duyurusu, Seyhan Soylu tarafından yapılmıştı. İstanbul 36'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Salkım'ın suçsuz olduğuna karar verildi. Salkım, mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, kimseye hakaret etmediğini ve adliyelerin gereksiz yere meşgul edildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim