Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara başsavcılığının soruşturması kapsamında Diyarbakır'da gözaltına alındı ve Ankara'ya sevk edildi. Avukatları, gazetecilerin sevk sırasında 15 saat kelepçeli tutulduğunu ve Yılmaz'ın dövüldüğünü belirtti. Müftüoğlu ve Yılmaz, gözaltındayken meslektaşlarına ve çalışma arkadaşlarına dayanışma çağrısında bulunan yazılı mesajlar gönderdi. Daha önce 27 Nisan'da Diyarbakır'da beş gazeteci tutuklanmıştı.
30 Nisan 2023

RTÜK, TİP Milletvekili Serra Kadıgil'in Diyanet ile ilgili eleştirileri nedeniyle TELE1 kanalına üç günlük ekran karartma cezası verdi. TELE1, cezanın iptali ve yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu ve Ankara 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahkeme daha sonra bu kararı iptal etti ve ceza 23-24-25 Şubat tarihlerinde uygulanacak. TELE1, bir yıl içinde ikinci kez ceza alırken, CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bir sonraki aşamanın kanalın yayınının sonlandırılması olabileceğini belirtti.
20 Şubat 2023

Ankara başsavcılığı, eski Ülkü Ocakları başkanı Alaattin Aldemir hakkında, seçim sürecinde ortaya attığı 'siyasi cinayetler işlenecek', 'Kılıçdaroğlu'na saldırılacak' gibi iddialar nedeniyle 'suç uydurma' suçundan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Aldemir, bu iddiaları bir televizyon programında dile getirmişti. Ancak, iddianamede, Aldemir'in televizyonda dile getirdiği iddialarla, bilgi sahibi sıfatıyla verdiği beyan arasında ciddi çelişki olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ tarafından yapılan yolsuzluk iddiaları sonrasında, eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, bu iddiaların yargı tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti. Gazete Duvar'ın bu konuyla ilgili haberine Küçükçekmece 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engelleme kararı verildi.
10 Mayıs 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumalarının saldırısına uğrayan gazeteci Sinan Aygül, saldırganlara hakaret ettiği gerekçesiyle 2 ay 5 gün hapis cezasına mahkum edildi. Aygül, belediye ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirmiş ve saldırıya uğramıştı. Saldırganlar 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklanmış, ancak ilk duruşmada serbest bırakılmışlardı. Aygül'ün daha önce aldığı cezalar nedeniyle yeni cezasında tekrar hükümleri uygulanacak ve cezanın tamamını kapalı ceza infaz kurumunda geçireceği belirtildi.
24 Ocak 2024

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner, duruşma öncesi şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi, bu da Pehlivan'ın beraat ihtimalini artırdı. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
14 Kasım 2023

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Halk TV'de yayınlanan 'Sözüm Var' programı sonrası gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV'ye kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle 150 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, program kaydının izlenmesinin ardından davanın reddedildiği kararı verildi.
1 Haziran 2023

Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Erdinç'in telefonuna el konuldu ve ifade vermesi bekleniyor. Erdinç'in avukatıyla telefonda konuşmasına izin verilmediği bildirildi. Bu olay, son iki günde 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alınan dördüncü kişi oldu.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Gerçek Gündem editörü ve gazeteci Furkan Karabay, 'terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Karabay'ın avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine İstanbul 26'ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. Karabay'ın serbest bırakılması aynı gün içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
8 Ocak 2024

Demirören Grubu'na ait Milliyet gazetesi, 29 yıllık çalışanı gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasını haberleştirmedi. Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklandı. Milliyet gazetesi ne basılı ne de internet versiyonunda Şardan'ın tutuklanmasına yer verdi. Şardan'ın tutuklanmasından bahsedilen tek yer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aktarılan açıklamaları oldu.
2 Kasım 2023

Diyarbakır'da 2 Mayıs 2019'da yapılmak istenen basın açıklamasına polis izin vermeyince, Hayriye Türkekul dahil aileler oturma eylemi başlattı. Türkekul, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandı. Avukatı, sözlerinin beddua olduğunu ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savundu. Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi, sözlerin hakaret değil beddua olduğuna ve Erdoğan'ın şahsına değil müdahale eden kolluğa yönelik olduğuna hükmederek beraat kararı verdi. İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onayladı.
5 Ocak 2024

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis cezasının istinafta onandığını iddia etti. Ancak İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, bu iddiaları yalanlayarak dosyanın henüz karara bağlanmadığını ve mahkeme kalemiyle konuşarak dosyanın sırada beklediğini doğruladığını belirtti. İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
31 Mayıs 2023

Yargıtay'ın bozduğu kararın ardından yeniden yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'ya, mahkeme tarafından önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı yarı oranında artırarak 10 yıl 15 aya çıkardı, ancak daha sonra indirim yaparak cezayı 9 yıl 4 ay 15 güne indirdi. Sonuç olarak, Mızraklı'ya ilk yargılandığında aldığı ceza ile aynı ceza verilmiş oldu.
29 Kasım 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Halk TV'nin bir haberine ilişkin sahte bir erişim engeli kararı gönderildiğini ve aynı haber için gerçek bir mahkeme kararının da olduğunu ancak bu kararın kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Halk TV, önce haberini erişim engeli kararı nedeniyle kaldırdığını duyurdu, daha sonra ise kararın sahte olduğunu açıkladı. Akdeniz, Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek'in talebiyle gerçek bir erişim engeli kararının verildiğini ve bu kararın Halk TV'ye gönderilip gönderilmediğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Daha önce benzer bir sahte karar olayı Diken gazetesinin başına gelmiş ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
5 Ocak 2024

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesine neden olduğu iddia edilen sahte görüntülere ilişkin iddianameyi iade etti. İddianamede, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının sahibi Oktay Yaşar ve Cevheri Güven de suçlanıyordu. Mahkeme, iddianamenin iadesinde, Yaşar ve Güven'in birlikte hareket ettiklerine dair iddia ve delil bulunmadığını belirtti. Ayrıca, iddianamede hangi eylemin ne şekilde hangi suçu oluşturduğuna ilişkin bir anlatımın yer almadığı savunuldu.
26 Temmuz 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim