Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya Valiliği, Malatya merkezde Pınarbaşı Kaptaş'tan içme suyu alan vatandaşlara şebeke suyunu içmemeleri yönünde uyarıda bulundu. Valilik, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, vatandaşların ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyunu içmemeleri gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Bilim insanları, güneş ışığına maruz kalan plastik su şişelerinin toksik bileşikler saldığını tespit etti. Çin’in Jinan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farklı ülkelerden temin edilen altı tür plastik su şişesini analiz etti ve kansere neden olabilen kimyasalların salındığını buldu. Bu durum, şişelenmiş suyun güvenliği konusunda endişeleri artırıyor ve tüketicilerin bu risklerin farkında olması gerektiği vurgulanıyor. Ancak, tek bir şişenin küçük kütlesi nedeniyle bu risklerin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Belçika'daki Ferrero grubunun fabrikasında bu yıl yine salmonella vakasına rastlandı. Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı (Afsca) tarafından yapılan açıklamada, Arlon kentindeki Ferrero fabrikasında salmonella vakası tespit edildiği duyuruldu. Ancak, bakterinin sadece fabrikada bulunduğu ve gıda ürünlerinde bulunmadığı belirtildi. Geçen yıl da aynı fabrikada Kinder markalı ürünlerde bakteriye rastlanmıştı.
30 Haziran 2023

Sağlık Bakanlığı, 2022 yüzme sezonunda yürütülen izleme çalışmalarını değerlendirdi. Bakanlık, 1445 izleme noktasından 1140'ını 'mükemmel' olarak sınıflandırdı. Ayrıca, 'iyi' sınıfında 165, 'yeterli' sınıfında 86, 'zayıf' sınıfında 54 izleme noktası tespit edildi. Türkiye'nin yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu şekilde izlediği belirtildi.
5 Ağustos 2023

Hatay'da meydana gelen depremler sonrası içme suyu erişim sorununa dikkat çeken yurttaşlar ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada '#HataydaSuYok' etiketiyle konuyu gündeme taşıdı. Hatay Valiliği, şebeke arızalarının giderildiğini ve içme suyu olarak damacana ve şişe suyunun kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada 'kara propaganda' yaptığı iddia edilen kişilere cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Valiliğin bu açıklamasına sosyal medyada tepkiler yükseldi.
4 Mart 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'nin 2006 ve 2007'de ihraç edilen 40 konut ipoteğine dayalı menkul kıymet satışıyla bağlantılı olarak yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla ilgili olarak 1,435 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Bu iddialarla ilgili olarak 2018'de açılan davanın sonuçlandığı belirtildi. Ancak, Adalet Bakanlığı, uzlaştırmada karara bağlanan iddiaların sadece iddia niteliğinde olduğunu ve herhangi bir sorumluluk tespiti yapılmadığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

24 Haziran 2022'de İliç'te bir altın madeninde siyanür taşıyan bir borunun patlaması sonucu siyanürün Fırat Nehri üzerinde kurulu İliç Barajı'na sızdığı, bu olayın ilk başta gizlendiği, sonra yalanlandığı ve kamuoyu baskısıyla maden sahasının 3 ay kapatıldığı belirtiliyor. Kanadalı şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmesi, Menzil Tarikatı'nın madene destek vermesi, avukat Feyza Altun'un gözaltına alınması ve Diyanet'in bu konuda sessiz kalması eleştiriliyor. Ayrıca, cumhuriyet karşıtı açıklamalar yapan kişilere yönelik eleştiriler de yer alıyor.
22 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), akıllı saatler ve yüzüklerin kandaki glikoz miktarını ölçebildiği iddiasıyla pazarlanmasına karşı bir uyarı yayınladı. FDA, bu tür cihazlara herhangi bir izin, onay veya hak vermediğini belirtti ve tüketicilerin, hastaların ve bakıcıların şeker takibi için bu cihazlardan uzak durmalarını tavsiye etti. Teknoloji şirketleri, deri altına geçmeden glikoz seviyesini tespit edebilecek teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor, ancak henüz bu özelliği kendi başına sunabilen bir giyilebilir teknoloji bulunmuyor.
23 Şubat 2024

Bloomberg HT'nin İsviçre Federal Gümrük İdaresi verilerine dayanarak yaptığı habere göre, İsviçre'nin Mart ayında Türkiye'ye yaptığı altın ihracatı bir önceki aya göre yüzde 75 azalarak 10,7 ton oldu. İsviçre, Ocak ayında Türkiye'ye 58,3 ton altın göndermiş ve bu, 2012'den beri aylık bazda en yüksek ihracat rakamı olarak kaydedilmişti. Ayrıca, Türkiye Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini desteklemek amacıyla 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın sattığı belirtildi.
25 Nisan 2023

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde bir kafede Coca Cola içecekleri tüketen dört kişi hastaneye kaldırıldı. Bu olayın ardından ülke genelinde 34 kişi daha benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Coca Cola Hırvatistan Temsilciliği, zehirlenme vakalarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen ürünleri geri çekme kararı aldı. Devlet Müfettişler Ofisi de şüpheli ürünlerin satışının durdurulmasını talep etti. Yerel medya, içeceklerde sorunlu içerik bulunmadığını bildirdi.
9 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Coca Cola'nın diyet içeceğinde de bulunan dünyanın en yaygın yapay tatlandırıcısı aspartamı kanserojen olarak ilan etmeye hazırlanıyor. DSÖ'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) ve DSÖ'nün katkı maddeleri komitesi JECFA, aspartamı inceliyor ve kararlarını Temmuz 2023'te açıklayacaklar. Aspartamın kanser riskini biraz artırdığı ve kaygı düzeyini yükselttiği önceki araştırmalarla belirlenmişti.
29 Haziran 2023

Brezilya donanmasının emekliye ayırdığı ve tonlarca asbest taşıyan Nae Sao Paulo adlı gemi, çevreci grupların, sendikaların ve meslek kuruluşlarının eylemleri sonucunda Türk karasularına girişi engellenmiş ve sonrasında Atlantik Okyanusu'nda batırılmıştır. Geminin batırılması planı, çevresel riskler nedeniyle savcılar tarafından durdurulmuş, ancak Brezilya ordusu geminin su aldığını ve batma riski olduğunu belirterek batırma dışında başka bir seçenek olmadığını açıklamıştır. Türkiye, geminin tehlikeli madde analizi yapılması için Brezilya'dan talepte bulunmuş, ancak Brezilya analizin Türkiye'de yapılmasını önermiştir.
4 Şubat 2023

İsviçre merkezli ilaç firması Roche, Türkiye'de böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılan 'mikofenolat mofetil' etken maddeli ilacı (Cellcept) satmayı durdurdu. Firma, bu kararın nedeni olarak Türkiye'deki fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarını gösterdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın piyasadan kaybolmasının hayati önem taşıdığını belirtti ve ilaç sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
4 Eylül 2023

İsviçre, 2022'de Türkiye'ye 188 ton altın ihraç ederken, 2023 Ocak ayında 58,3 ton ile rekor bir ihracat gerçekleştirdi. Ancak bu miktar Şubat ayında 44 tona, Mart ayında 10,7 tona ve Nisan ayında ise 1,5 tona düşerek önemli bir azalma gösterdi. Türkiye'de yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle yatırımcıların altına olan talebi artmıştı.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim