Larian Studios'un rol yapma oyunu Baldur’s Gate 3, bilgisayar ve PlayStation 5 için piyasaya sürülecek. Ancak oyunun Xbox sürümünün çıkışı teknik sınırlamalar nedeniyle gecikebilir. Stüdyonun yayın direktörü Michael Douse, oyunun Xbox'a çıkışının 2024'ü bulabileceğini belirtti.
2 Ağustos 2023

Rol yapma oyunu Baldur’s Gate 3, Steam'de büyük satış rakamlarına ulaştı ve Twitch'te en çok izleyici toplayan içeriklerden biri oldu. Oyunun PlayStation 5 sürümü 6 Eylül'de çıkacakken, XBox çıkışı biraz gecikebilir. Oyunun çıkışıyla beraber Steam'de eşzamanlı oyuncu sayısı 300 binin üstüne çıktı ve Twitch'te izleyici sayısı prime time'da 500 bine yaklaştı.
4 Ağustos 2023

Sony'nin bu yıl Playstation 5'in ince versiyonunu çıkarabileceği konuşuluyordu ve bu söylenti resmi belgelere de yansımıştı. Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almak istemesi ve oluşabilecek 'haksız rekabet' ve 'tekelleşme' iddiaları mahkemelik olmuştu. Bu durumda, şirket temsilcileri Sony'nin bu yılın sonuna doğru 'PS5 Slim' çıkarmasını beklediklerini belirtmişlerdi. PS5 Slim'in ilk görüntüleri bir Çin forumunda sızdırıldı.
12 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platform üzerinden oyun yayını yaptı. Musk, Twitter'ı 27 Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve platformu daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor. Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefi olduğunu belirten Musk, uygulama üzerinden yayın yapılmasıyla ilgili yeni özellikler getirdi. Musk, Diablo IV oynadığı anları canlı yayınlayarak 'Oyun yayınını test ediyorum' dedi.
2 Ekim 2023

Video oyunu devi Electronic Arts, iş gücünün yaklaşık %6'sına denk gelen 800 kişiyi işten çıkaracağını ve ofisini küçülteceğini açıkladı. Bu işten çıkarmaların maliyetinin 170-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaktadır. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı. 2023'ün ilk iki ayında teknoloji sektöründe 63 bin kişi işten çıkarıldı.
30 Mart 2023

Microsoft, Activision Blizzard'ı satın alma girişiminde bulunurken, bu hamlenin haksız rekabet yaratmayacağını savunuyor. Şirket, savunmasında Sony'nin PlayStation 5'in ince versiyonunu (PS5 Slim) bu yıl piyasaya sürebileceğini ve bu durumun piyasadaki rekabet dengesini değiştirebileceğini öne sürüyor. Microsoft, PS5 Slim'in fiyatının 400 dolar olabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca Insider Gaming'in geçen yıl Sony'nin çıkarılabilir disk sürücülü bir PS5 üzerinde çalıştığını bildirmesi, ince versiyon çıkışı söylentilerini güçlendiriyor.
5 Temmuz 2023

Virtuos Games'in eski bir çalışanının Reddit'te paylaştığına göre, 'The Elder Scrolls 4: Oblivion' oyununun yeniden yapımı geliştiriliyor. Oyunun 2024'ün sonunda veya 2025'in başında piyasaya sürülebileceği ve Unreal Engine 5 grafik motorunun kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, firmanın başka projeler üzerinde de çalıştığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

Türkiye'de oyun sektörüne yapılan yatırımlar 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 424,7 milyon dolara ulaştı. İstanbul, Avrupa'da Londra'dan sonra en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu ve dünya genelinde beşinci sırada yer aldı. Mobil oyunlar gelirlerin büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye'deki oyuncu sayısı 44 milyona ulaştı. Türkiye'den 'unicorn' statüsüne ulaşan Peak Games ve Dream Games gibi oyun şirketleri de bulunuyor.
19 Nisan 2023

Ubisoft, tarihsel aksiyon macera türündeki popüler video oyunu 'Assassin’s Creed Syndicate'i 6 Aralık'a kadar ücretsiz olarak oyunculara sunuyor. Steam platformunun dolar kuruna geçmesi sonrasında oyunseverlerin yeni oyunlara erişimde zorlandığı bir dönemde, Black Friday indirimleri sayesinde birçok oyun indirimli veya ücretsiz olarak temin edilebiliyor. 2015 yılında piyasaya sürülen ve olumlu yorumlar alan oyun, Ubisoft Connect platformu üzerinden 6 Aralık saat 16:00'a kadar ücretsiz olarak indirilebilecek.
28 Kasım 2023

Google, YouTube için 'Playables' adlı yeni bir oyun oynama uygulaması geliştiriyor. Şirket, çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile uygulamanın test edildiğini belirtti. Test oyunları arasında atari oyunu Stack Bounce gibi oyunlar bulunuyor. Oyunların YouTube'un sitesinde, Google'ın Android ve Apple'ın iOS mobil sistemlerini çalıştıran cihazlarda oynanabileceği belirtildi.
24 Haziran 2023

Popüler video oyunu üreticisi Electronic Arts (EA), yıllık satış tahminlerini 7,65-7,85 milyar dolardan 7,07-7,17 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. Bu revizyonun nedeni olarak, insanların kötü ekonomik koşullar altında video oyunlarına daha az para harcama eğiliminde olmaları gösterildi.
1 Şubat 2023

EA Games tarafından geliştirilen ve her yıl yeni bir sürümü çıkan FIFA serisi, bu yıl 'FC 24' adı altında piyasaya sürülecek. EA ile FIFA arasındaki anlaşmazlık sonucu isim değişikliğine gidildi. FC 24'ün fragmanı EA'nin YouTube kanalında yayınlandı ve oyun 29 Eylül'de piyasaya çıkacak. Türkiye'de oyunun standart sürümü Steam üzerinden 1199 lira, 'ultimate' sürümü ise 1699 lira olarak belirlendi. PlayStation için standart sürüm 1400 lira, ultimate sürüm ise 2000 lira fiyat etiketiyle ön siparişe sunuldu.
14 Temmuz 2023

Netflix, 1997 yılında başladığı ve müşterilere kırmızı zarflar içinde DVD göndererek hizmet verdiği DVD kiralama işini sonlandıracağını açıkladı. Şirket, bu hizmetin son kırmızı zarfını 29 Eylül 2023 tarihinde postalayacağını duyurdu. Netflix CEO'su Ted Sarandos, şirketin blog sayfasında 25 yıllık bu hizmeti yıl sonunda kapatma kararı aldıklarını belirtti.
19 Nisan 2023

'The Last of Us' oyununun dizi uyarlaması büyük ilgi gördü ve bu durum siber suçluların dikkatini çekti. Kaspersky güvenlik şirketi, oyunun PC versiyonunun indirilebileceğini vaat eden sahte indirme linkleri ve aktivasyon kodları sunan kimlik hırsızlığı siteleri konusunda uyarılarda bulundu. Kullanıcıların gerçek oyun yerine zararlı dosyalar indirebileceği ve kişisel bilgilerinin çalınabileceği belirtildi. Araştırmacılar, resmi ve güvenilir kaynaklardan indirme yapılması ve şüpheli bağlantılardan kaçınılması konusunda tavsiyelerde bulundu.
16 Ocak 2023

Nvidia, oyun festivali Gamescom etkinliği öncesinde, efsane oyunlardan Half-Life 2’nin geliştirilmiş görüntü kalitesine sahip yenilenmiş (remaster) versiyonunun geleceğini duyurdu. Bu versiyon, Orbifold Studios tarafından geliştiriliyor ve Nvidia'nın RTX teknolojisi ile destekleniyor. Oyunun ne zaman çıkacağı ve şu an hangi aşamada olduğu bilinmiyor.
23 Ağustos 2023

Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, Türk oyun endüstrisinin 1,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Eryürek, Türkiye'de 36 milyon aktif oyuncu olduğunu ve bu oyuncuların yaklaşık 12 milyonunun oyunlara veya oyun içi mağazalara para harcadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki profesyonel e-spor oyuncu sayısının 600'e ulaştığını ve 2022'de oyun sektörünün 424,7 milyon dolar yatırım aldığını söyledi. İstanbul'un, oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği Avrupa'daki ikinci kent olduğunu da ekledi.
20 Eylül 2023

2024 yılında mobil oyunlara olan harcamaların 111,4 milyar dolara ulaşması beklenirken, Netflix mobil oyun pazarına odaklanmaya başladı. İki yıl boyunca abonelerine birçok mobil oyun sunan Netflix, şimdi oyunlardan gelir elde etmek için uygulama içi satın alımlar, premium oyunlar için fiyatlandırma ve reklam katmanları eklemeyi değerlendiriyor. Şirket, 75'ten fazla mobil oyun geliştirdi ve CEO Greg Peters, Netflix'in reklam destekli bir katman eklemeye başlangıçta karşı olduğunu ancak 2022'de abone kayıplarından sonra bu kararını değiştirdiğini belirtti.
6 Ocak 2024

Netflix, 23 Mayıs'ta kullanıcıların başka cihazlardan hesaplarına erişimini kısıtlayarak ek üyelik için 7,99 dolar ödeme şartı getirdi. Bu değişiklik sonrasında, günlük ortalama kayıt sayısı 73 bine yükselerek yüzde 102'lik bir artış gösterdi. Antenna'nın verilerine göre, bu artış, Netflix'in Mart-Nisan 2020'deki karantina dönemlerinden sonra elde ettiği abone sayısından daha fazla.
10 Haziran 2023

Twitter'ın kullanıcılara tweet içeriklerini kimlerin görebileceği ve kimlerin etkileşime geçebileceğini seçme olanağı sunan 'Circle' özelliği, 31 Ekim itibarıyla devre dışı bırakılacak. Bu özellik Mayıs 2022'de test edilmiş ve Ağustos 2022'de herkese açılmıştı. Twitter'ı satın alan Elon Musk, bu özelliği kaldırma kararı aldı.
22 Eylül 2023

Pandemi sırasında uzaktan çalışmayı kolaylaştıran Zoom, hibrit çalışma modeline geçiş yapacağını duyurdu. Bu model, ofisin 50 mil yakınında yaşayan çalışanların haftada iki gün ofiste bulunmasını gerektiriyor. Zoom'un bu kararı, birçok büyük teknoloji şirketinin hibrit çalışma modeline geçiş yaptığı bir dönemde geldi. Zoom'un yeni hibrit çalışma modeli bir-iki ay içinde uygulamaya başlayacak.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim