CHP'li milletvekilleri, AKP'li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi'yi, depremzedelere verilmek üzere hazırlanan yardım kolilerini milletvekillerine göndermekle suçladı. CHP'li vekiller, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi logosu basılı kolileri Twitter'den paylaştı ve kolileri iade edeceklerini duyurdu. Kolilerin içinde 1000 TL değerinde ürün olduğu belirtildi.
3 Ekim 2023

Şeref Oğuz, domates fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu açıklıyor. Yazısında, domatesin Antalya'dan İstanbul'a taşınması sırasında mazot, köprü ve otoyol masraflarının fiyatları nasıl etkilediğini detaylandırıyor. Oğuz, genelde aracıların fiyat artışlarındaki rolüne dikkat çekilse de, asıl maliyetin taşıma sırasında kullanılan mazot olduğunu vurguluyor. Bu durum, domates fiyatlarının tarladan manava gelene kadar neden iki katına çıktığını açıklıyor.
14 Şubat 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan depremler sonrası, bölgeye gönüllü olarak gidenler ve yardım malzemesi taşıyan şoförler, yardımların bölgeye ulaşmadığını ve koordinasyon eksikliği yaşandığını belirtiyor. Gönüllüler, özellikle yemek ve su gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında zorluk çektiklerini, kendi imkanlarıyla alışveriş yaparak ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını ifade ediyor. Ayrıca, yardım malzemelerini teslim edecek yetkililerin bulunamadığı ve arama-kurtarma çalışmalarında teçhizat eksikliği gibi sorunlar yaşandığı aktarılıyor.
8 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki AFAD konteyner bölgesini ziyaret etti. Bu sırada, taleplerini dile getiren depremzedelere sert bir şekilde tepki göstererek, Cumhurbaşkanının ziyaretini sabote etmeye hakları olmadığını belirtti ve sessizlik isteyerek depremzedelerin dağıtılmasını istedi. Erdoğan da daha önce depremle ilgili eleştirilere sert bir dille karşılık vermişti.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta TRT Haber canlı yayınına konuşan bir depremzede, kendilerinin 50 saat boyunca yalnız bırakıldıklarını ifade etti. Muhabir Fuat Kozluklu, depremzedenin sözlerine rağmen dramı anlatmaya devam etti ve kısa bir süre sonra yayın sesi kesilerek sonlandırıldı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybı 19 bin 388'e ulaşmış durumda ve birçok kişi hala enkaz altında.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde, konut stoklarının azalması ve talebin artması sonucu ev fiyatlarında ortalama yüzde 33, kiralarında ise yüzde 56 oranında artış meydana geldi. Satış fiyatlarında en büyük artış yüzde 33 ile Malatya'da görülürken, kiraların en çok yükseldiği il yüzde 56 ile Hatay oldu. Depremin etkilediği illerde satılık ve kiralık konut stokları sırasıyla ortalama yüzde 53 ve yüzde 59 oranında azaldı.
5 Mart 2023

Maltepe sahiline bırakılan karavanlar, Küçükyalı sakinlerinin şikayetleri üzerine belediye ekipleri tarafından kaldırıldı. Aylardır park halinde duran karavanların sahiplerine ulaşılarak çektirildi, ulaşılamayan karavanlar ise çekiciyle yediemin otoparkına götürüldü. Toplamda 30'a yakın karavan sahilden kaldırıldı. Semt sakinleri, sahilde araçlarına yer bulmakta zorlandıkları için bu işlemden memnun kaldı.
9 Temmuz 2024

İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'daki sanayicilerin deprem riski nedeniyle fabrikalarını güvenli bölgelere taşıma arayışına girdiklerini belirtti. Sanayiciler, İstanbul'un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri değerlendiriyorlar. Trakya bölgesindeki fiyat artışları nedeniyle sanayicilerin yatırımlarını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya gibi şehirlere taşıma eğiliminde oldukları gözlemleniyor.
14 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iletişimde yaşanan bant daraltması, enkaz altındaki kişilerin dışarıya yardım çağrılarını iletememesine yol açtı. Bu durumun can kayıplarını artırdığı düşünülüyor. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, iletişim kısıtlamasının gerekli olduğunu ve teknik bir izahının bulunduğunu belirtti. Ayrıca konunun mahkemeye intikal ettiğini ve gerekli savunmaların yapıldığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından Türkiye'nin dört bir yanından depremzedelere yardım gönderiliyor. Ağrı'nın Patnos ilçesinde HDP'li belediye tarafından hazırlanan bir yardım kamyonu, deprem bölgesine ulaştırılmak üzereyken kaymakamlık tarafından durduruldu ve araca el konuldu. HDP, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada dayanışmanın engellenmesinin telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacağını belirtti ve engellemelere karşı çıktı.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 49 bin 589'a ulaştığını, bunlardan 6 bin 807'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketine de değinen Oktay, devletin vatandaşların yanında olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Depremden etkilenen illere toplamda 31 milyar lira ödenek gönderildiği, 480 bin çadır kurulduğu ve 25 bin konteynerin tamamlandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların seçim sürecinde oy kullanabilmeleri için ikametgah tescili yapıldığı ve 345 bin 97 vatandaşın ikamet değişikliği yaptığı ifade edildi.
18 Mart 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında yaptıkları yolların dayanıklılığı sayesinde ulaşımın kesintisiz sürdürüldüğünü iddia etti. Ancak Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberlere göre, deprem bölgesindeki bazı köy yolları tamamen kullanılamaz hale gelmiş ve yollarda 2 ila 5 metre derinliğinde yarıklar oluşmuştu. Bakan Karaismailoğlu, yolların sadece birkaçının etkilendiğini ve bunların kısa sürede tamir edilerek faaliyete geçirildiğini belirtti.
20 Şubat 2023

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İzmir'den Osmaniye'ye gönderilen HDP'nin yardım TIR'ına polis tarafından 'valilik izni olmadığı' gerekçesiyle el konulduğunu ve HDP Osmaniye İl Eşbaşkanı Celal Eker'in darp edilerek gözaltına alındığını belirtti. Ayrıca TIR şoförü ve iki gönüllü de gözaltına alındı. HDP Koordinasyon Merkezi, Osmaniye'de HDP seçmeninin bulunduğu mahallelere yeterince yardım dağıtılmadığı için TIR'ın gönderildiğini ifade etti. Peköz, Twitter üzerinden iktidarı yardım engellemekle suçlayarak tepki gösterdi.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, bazı çıkar gruplarının fiyat manipülasyonu yaparak piyasayı bozduğunu ve bu gruplardan hesap soracaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin tarım politikalarını eleştirenlere sert yanıtlar vererek, Türkiye'nin tarımsal üretimde dünya liderleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, genç ve kadın üreticilere ek destek sağlanacağını, hayvansal üretimin planlı hale getirileceğini ve su israfının önleneceğini açıkladı.
14 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle OHAL ilan edilen veya afet bölgesi ilan edilen illerde, depremden etkilendiğini belgeleyen tüketicilerden elektrik ve doğalgaz için güvence bedeli ve kesme-bağlama bedeli alınmayacağını duyurdu. Ayrıca, bu illerde lisanssız elektrik üretimi başvuruları ve mevcut başvurulara ilişkin komisyon toplantıları OHAL süresince ertelenecek. LPG piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin süreli yükümlülükleri de OHAL süresi sonuna kadar ertelendi.
18 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilere yönelik bir SMS mesajını göndermek istediğini ancak engellendiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden çiftçilere buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olacağı vaadinde bulundu. Bu açıklama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesaj gönderilmesinin yasak olduğunu hatırlatan bir yazı göndermesinin ardından geldi. Kılıçdaroğlu daha önce de kredi kartı borçlarına ilişkin bir vaatte bulunmuştu.
27 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda ve siyasi arenada tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bu davranışından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kınık'ı ziyaret ederek desteklerini ifade etmişlerdi. Kızılay'ın bu durumu kan bağışlarının azalmasına ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesine yol açtı.
19 Nisan 2023

Adana'da polis, deprem bölgesine yardım malzemesi götürdüklerini iddia eden iki kişinin bulunduğu kamyoneti durdurdu. Araçta yapılan aramada, su, çocuk bezi ve ayakkabı kolileri arasına gizlenmiş 107 kilo 100 gram marihuana bulundu. Araçtaki M.K. (44) ve F.B. (37) isimli şüpheliler gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim