Fransa'nın başkenti Paris'teki Drouot Müzayede Evi, 150 milyon yıllık 'camptosaurus' cinsi dinozor iskeletini 20 Ekim'de açık artırmayla satışa sunacak. 'Barry' ismi verilen dinozorun iskeletinin fiyatının 1,2 milyon avroya kadar çıkabileceği belirtildi. ABD'nin Wyoming eyaletinde 2000'li yıllarda keşfedilen dinozor iskeletinin kafatasının yüzde 90'ı, dişleriyle birlikte bugüne kadar çok iyi muhafaza edildi.
26 Eylül 2023

Prens Harry, 'Spare' adlı anı kitabının yayımlanmasından önce İngiliz ITV ve Amerikan CBS kanallarına röportaj verdi. Röportajların tanıtımları sosyal medyada paylaşıldı ve her iki röportaj da 8 Ocak'ta yayımlanacak. Prens Harry, aile içi sorunları kamusal alana taşıma nedenini ve Kraliyet ailesiyle olan ilişkisini açıkladı. Ayrıca, ailesini özlediğini ve abisi ile babasını geri istediğini belirtti.
4 Ocak 2023

Lionel Messi'nin 2000 yılında FC Barcelona'ya transferini belgeleyen peçete, bir açık artırmada 890 bin avroya satıldı. Peçete, Messi'nin 13 yaşında Barcelona'ya transferi sırasında imzalanmış ve dönemin kulüp transfer danışmanı Josep Minguella, Barcelona direktörü Carles Rexach ve Messi'yi transfer eden Horacio Gaggioli'nin imzalarını taşıyor. Peçete, Londra merkezli müzayede evi Bonhams tarafından satıldı ve satış uluslararası ilgi gördü.
18 Mayıs 2024

Apple şirketinin kurucuları Steve Wozniak ve Steve Jobs tarafından 1976-1977’de üretilen 'Apple 1' adlı bilgisayar, açık artırmayla satışa sunulacak. Bilgisayar, 1980’de yaklaşık 666 dolara satılmıştı ve yerleşik klavyesi ve özel üretim kasası bulunuyor. Açık artırmada yaklaşık 200 bin dolara satılması beklenen bilgisayar, bu yılın başında Apple uzmanı Corey Cohen tarafından çalışır hale getirildi. Ayrıca, Jobs ve Wozniak tarafından imzalanan bir çek de satışa çıkarıldı.
2 Ağustos 2023

Uzun süredir kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser'ın portresi' adlı eseri, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan tablo, Lieser ailesinin Nazi zulmü sırasında yaşadıkları trajedilerle bağlantılı. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını ve tarafların tüm taleplerinin karşılandığını belirtti.
29 Nisan 2024

Kim Kardashian, Sotheby's müzayede evinde düzenlenen 'Royal & Noble' müzayedesinde, Prenses Diana'nın geçmişte taktığı ve Filistin asıllı İngiliz iş insanı Naim Attallah tarafından hediye edilen 'Attallah Haçı' kolyesini 163 bin 800 Avro'ya satın aldı. Kolye, Diana tarafından son olarak Ekim 1987'de bir yardım galasında takılmış ve müzayede öncesi tahminlerin iki katından fazla bir fiyata satılmıştır. Sotheby’s London mücevherat başkanı Kristian Spofforth, Diana'nın mücevherlerinin piyasaya nadiren çıktığını ve bu parçanın yeni bir sahibe geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
19 Ocak 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde toplamda 2 milyar dolardan fazla değere sahip yaklaşık 12 milyon Amazon hissesini sattı. Bu satış, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bildirildi. Bezos, 124 milyar dolarlık servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını daha önce açıklamıştı.
12 Şubat 2024

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, daha önce 50 milyon adede kadar Amazon hissesi satabileceğini duyurmuştu. 7-8 Şubat tarihlerinde toplamda 2 milyar dolar değerinde 11 milyon 997 bin 698 adet hisse satışı gerçekleştirdi. Bir hafta sonra 12 milyon adet daha hisse satarak, son olarak 2,4 milyar dolar değerinde 14 milyon adet hisse daha sattı ve toplamda yaklaşık 8,5 milyar dolar kazanç elde etti. Bezos, bu satışların ardından Amazon hisse satışlarını durdurduğunu açıkladı.
21 Şubat 2024

1926 yılına ait nadir bir İskoç viskisi olan Macallan 1926 single malt, Londra'daki Sotheby’s Müzayede Evi'nde 2,1 milyon sterline (yaklaşık 77 milyon 436 bin lira) satılarak açık artırmada satılan en pahalı içki rekorunu kırdı. Viski, tahmini fiyatının iki katından fazla bir bedelle alıcı buldu. Müzayede evinin viski sorumlusu Jonny Fowle, viskinin tadına bakma fırsatı bulduğunu ve zengin bir tat profiline sahip olduğunu belirtti. 1986 yılında şişelenen ve sadece 40 adet üretilen bu viskinin bir önceki rekoru 2019 yılında 1,5 milyon sterline satılan bir şişe kırmıştı.
19 Kasım 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

E-ticaret platformu Hepsiburada, 2022 yılında 290 binden fazla kitap çeşidinin toplamda 10 milyon adet satıldığını açıkladı. En çok ilgi gören kategoriler çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim ve araştırma-inceleme oldu. Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' en çok satan kitap olurken, Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' adlı romanı ikinci sırayı aldı. Listede ayrıca Esra Ezmeci, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı gibi yazarların eserleri de yer aldı.
2 Ocak 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde 11 milyon 997 bin 698 adet hisse senedi satarak 2 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Bloomberg HT'nin haberine göre, Bezos daha sonra 12 milyon adet daha hisse satarak yaklaşık 2 milyar dolar daha kazandı. Bu satışlarla birlikte Bezos'un toplamda 4 milyar dolar gelir elde ettiği ve 50 milyon adede kadar hisse satabileceğini belirttiği bildirildi.
14 Şubat 2024

'Barbie' filmi, ilk hafta sonunda 155 milyon dolarla yılın en iyi açılışına imza attı ve Türkiye'de 397 bin 247 seyirci tarafından izlendi. 'Oppenheimer' filmi ise 80,5 milyon dolarla Christopher Nolan'ın 'Batman' filmleri dışındaki en iyi açılış performansını gerçekleştirdi ve Türkiye'de 360 bin 41 seyirci tarafından izlendi. İki film, Türkiye'de hafta sonunda 800 bini aşkın izleyici tarafından sinemalarda izlendi ve yaz ayları hafta sonu rekorunu kırdı.
24 Temmuz 2023

Britanya'da bir futbol maçı sırasında sakatlanan Adam Price isimli futbolcu, bacağında oluşan morluğun Prens Harry'nin yüzüne benzediğini fark etti. 37 yaşındaki Price, gol atma anında yaşadığı sakatlık sonucu bacağında oluşan hasarı incelediğinde, morluğun alt kısmının sakalı, üst kısmının saçı ve orta kısmının ise gözleri ve ağzı andıran soluk izlerle Prens Harry'nin yüzüne benzediğini gördü. Bu tür olaylar, 'pareidolia' ya da 'hatalı anlam yükleme' olarak adlandırılıyor ve benzer örnekler sosyal medyada sıkça karşılaşılan bir fenomen.
20 Mart 2024

Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı 'Barbie' filmi, küresel hasılatı 1 milyar doları aşarak büyük bir başarıya imza attı. Film, vizyona girdiği ilk hafta 51 milyon dolar hasılat elde etmişti. Şimdiye kadar 25 farklı ülkede gösterime giren film, toplamda 1,03 milyar dolar hasılat elde etti. Bu başarı ile film, 1,35 milyar dolarlık bilet satışı yapılan Süper Mario Kardeşler filminin ardından ikinci sıraya yerleşti.
7 Ağustos 2023

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum'da, Johannes Vermeer'in 37 eserinden 28'inin yer aldığı en kapsamlı sergi açıldı. Sergi, 4 Haziran'a kadar açık olacak ancak biletler şimdiden tükendi. The Guardian gazetesi sergiyi 'ıskalanmayacak bir şölen' olarak tanımladı. BBC, sergi vesilesiyle Vermeer'in beş ünlü tablosundaki gizemleri ve simgesel mesajları inceledi. Vermeer'in yaşadığı dönemde eserlerinin değeri anlaşılmamış olmasına rağmen, günümüzde sanatı büyük değer görüyor.
25 Şubat 2023

Apple'ın 1990'larda bazı çalışanları için yaptırdığı ve bir konferansta dağıttığı, üzerinde eski gökkuşağı renkli logosu bulunan ayakkabılar, Sotheby's müzayede evinde satışa çıkarıldı. Ayakkabının başlangıç fiyatı 50 bin dolar olarak belirlendi. Bu, Apple'ın geçmişte ürettiği ve dağıttığı hatıra eşyaların yüksek fiyatlarla satılmasına bir örnektir.
26 Temmuz 2023

Greta Gerwig'in yönettiği Barbie filmi, Warner Bros.'un şimdiye kadarki en başarılı filmi oldu. Film, başrolünde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in yer aldığı ve sekizinci Harry Potter filmi 'Ölümcül Yadigarlar Bölüm 2'yi geride bırakarak bu başarıya ulaştı. Barbie'nin 1 milyar 342 milyon dolar hasılatla Warner Bros. tarihine geçmesi bekleniyor. Film ayrıca, Gerwig'e 'en büyük açılış hasılatını elde eden kadın yönetmeni' unvanını kazandırdı.
29 Ağustos 2023
İşaretlediklerim