'Barbie' filmi, ilk hafta sonunda 155 milyon dolarla yılın en iyi açılışına imza attı ve Türkiye'de 397 bin 247 seyirci tarafından izlendi. 'Oppenheimer' filmi ise 80,5 milyon dolarla Christopher Nolan'ın 'Batman' filmleri dışındaki en iyi açılış performansını gerçekleştirdi ve Türkiye'de 360 bin 41 seyirci tarafından izlendi. İki film, Türkiye'de hafta sonunda 800 bini aşkın izleyici tarafından sinemalarda izlendi ve yaz ayları hafta sonu rekorunu kırdı.
24 Temmuz 2023

Britanya'da bir futbol maçı sırasında sakatlanan Adam Price isimli futbolcu, bacağında oluşan morluğun Prens Harry'nin yüzüne benzediğini fark etti. 37 yaşındaki Price, gol atma anında yaşadığı sakatlık sonucu bacağında oluşan hasarı incelediğinde, morluğun alt kısmının sakalı, üst kısmının saçı ve orta kısmının ise gözleri ve ağzı andıran soluk izlerle Prens Harry'nin yüzüne benzediğini gördü. Bu tür olaylar, 'pareidolia' ya da 'hatalı anlam yükleme' olarak adlandırılıyor ve benzer örnekler sosyal medyada sıkça karşılaşılan bir fenomen.
20 Mart 2024

Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı 'Barbie' filmi, küresel hasılatı 1 milyar doları aşarak büyük bir başarıya imza attı. Film, vizyona girdiği ilk hafta 51 milyon dolar hasılat elde etmişti. Şimdiye kadar 25 farklı ülkede gösterime giren film, toplamda 1,03 milyar dolar hasılat elde etti. Bu başarı ile film, 1,35 milyar dolarlık bilet satışı yapılan Süper Mario Kardeşler filminin ardından ikinci sıraya yerleşti.
7 Ağustos 2023

Star Wars filminde Prenses Leia karakterini canlandıran Carrie Fisher'ın giydiği altın bikini, 175 bin dolara satıldı. Bu kostüm, sinema tarihinin en ünlü kostümlerinden biri olarak kabul ediliyor. Fisher, 2016'da verdiği bir röportajda bu kostümü giymenin kendisini çok gergin hissettirdiğini ve çekimler sırasında çok dik oturmak zorunda kaldığını belirtmişti. Aynı açık artırmada, ilk Star Wars filminin çekimlerinde kullanılan minyatür Starfighter uçağı da 1,5 milyon dolara alıcı buldu.
28 Temmuz 2024

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

ABD'nin Maine eyaletinde bir evin tavan arasında bulunan Rembrandt Harmenszoon van Rijn'in 'Bir Kızın Portresi' adlı tablosu 1,41 milyon dolara satıldı. Sanat eksperi Kaja Veilleux tarafından keşfedilen tablo, 1970'te Philadelphia Sanat Müzesi'ne ödünç verilmişti. Rembrandt uzmanı Gary Schwartz, portrenin Hollandalı ustaya ait olma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu belirtti. Eserin sahibinin kimliği açıklanmazken, tablonun tavan arasına nasıl girdiği bilinmiyor.
10 Eylül 2024

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum'da, Johannes Vermeer'in 37 eserinden 28'inin yer aldığı en kapsamlı sergi açıldı. Sergi, 4 Haziran'a kadar açık olacak ancak biletler şimdiden tükendi. The Guardian gazetesi sergiyi 'ıskalanmayacak bir şölen' olarak tanımladı. BBC, sergi vesilesiyle Vermeer'in beş ünlü tablosundaki gizemleri ve simgesel mesajları inceledi. Vermeer'in yaşadığı dönemde eserlerinin değeri anlaşılmamış olmasına rağmen, günümüzde sanatı büyük değer görüyor.
25 Şubat 2023

Apple'ın 1990'larda bazı çalışanları için yaptırdığı ve bir konferansta dağıttığı, üzerinde eski gökkuşağı renkli logosu bulunan ayakkabılar, Sotheby's müzayede evinde satışa çıkarıldı. Ayakkabının başlangıç fiyatı 50 bin dolar olarak belirlendi. Bu, Apple'ın geçmişte ürettiği ve dağıttığı hatıra eşyaların yüksek fiyatlarla satılmasına bir örnektir.
26 Temmuz 2023

Greta Gerwig'in yönettiği Barbie filmi, Warner Bros.'un şimdiye kadarki en başarılı filmi oldu. Film, başrolünde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in yer aldığı ve sekizinci Harry Potter filmi 'Ölümcül Yadigarlar Bölüm 2'yi geride bırakarak bu başarıya ulaştı. Barbie'nin 1 milyar 342 milyon dolar hasılatla Warner Bros. tarihine geçmesi bekleniyor. Film ayrıca, Gerwig'e 'en büyük açılış hasılatını elde eden kadın yönetmeni' unvanını kazandırdı.
29 Ağustos 2023

Colorado'da 2022 yılında Jason Cooper tarafından bulunan 'Apex' isimli stegosaurus fosili, 44,6 milyon dolara satılarak açık artırmada satılan en değerli fosil oldu. Bu satış, fosilin tahmin edilen değerinin 11 kat üstünde gerçekleşti. 'Apex' fosili, şimdiye kadar keşfedilen en önemli eksiksiz iskeletlerden biri olarak kabul ediliyor. Fosilin Amerika'da kalacağı ve muhtemelen bir ABD kurumuna bağışlanacağı belirtildi.
18 Temmuz 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

ABD'li çip üreticisi Nvidia, yapay zeka sektörüne yönelik adımlar sayesinde piyasa değerini 1,02 trilyon dolara çıkardı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin yüksek olduğunu ve ek siparişler vererek 2023'ün ikinci yarısında tedariklerini artıracaklarını belirtti. Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti ve bu durum hisselerinin yüzde 28 değer kazanmasına yol açtı. Nvidia'nın piyasa değeri artışıyla ABD'de bir trilyon doların üzerinde değere sahip beş şirketten biri oldu.
31 Mayıs 2023

Hürriyet Gazetecilik, faaliyetlerini durdurduğu üç şubesinde bulunan baskı makineleri, paketleme bölümleri ve yardımcı makineleri gibi teçhizatı, toplam defter değeri 7 milyon 338 bin 336 TL olan ekipmanları, Tayfurlar Ticaret Nakliye ve Geri Dönüşüm şirketine 77 milyon 800 bin TL'ye sattığını açıkladı. Bu satış, Hürriyet'in geçen aralıkta İzmir DPC şubesinin basım faaliyetlerini sonlandırma kararı ve 62 çalışanın işten çıkarılmasının ardından gerçekleşti. Ayrıca, Demirören Holding'in geçen ay medya binasını Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na devrettiği bilgisi de verildi.
20 Nisan 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, yapay zeka çiplerine olan artan talep nedeniyle yıl başından bu yana yüzde 45,89 oranında değer kazandı. Şirketin hisse fiyatı, gün içinde 746,11 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa değerini 1,82 trilyon dolara çıkardı ve kısa süreliğine Amazon'u geride bıraktı. Şubat ayının ilk 8 işlem gününde hisselerdeki artış yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. Nvidia'nın piyasa değeri, geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.
13 Şubat 2024

Harry Potter serisinin sevilen karakteri Albus Dumbledore’u canlandıran İrlandalı oyuncu Michael Gambon, 82 yaşında hayatını kaybetti. 50 yıllık kariyeri boyunca birçok televizyon, radyo, sinema ve tiyatro işinde çalışan Gambon, beş BAFTA ödülü kazandı. 1998’de eğlence sektörüne hizmetlerinden dolayı şövalyelik unvanına layık görüldü. Ailesinin açıklamasına göre Gambon, zatürre geçirdikten sonra huzur içinde vefat etti.
28 Eylül 2023

Sinema tarihinin en popüler serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi 'Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları' İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergi, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan 600'den fazla parçayı içeriyor. Sergi süresince film okumaları, Star Wars yapımlarının ve belgesellerinin gösterimleri gibi birçok farklı etkinlik de düzenleniyor. Sergi, 1 Şubat 2024'e kadar ziyaret edilebilir.
2 Ekim 2023

Bitcoin, dün gerçekleşen işlemlerde yüzde 9,46 oranında değer kazanarak 27 bin 425 dolar seviyesine ulaştı ve bu, son dokuz ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. 12 Kasım 2021'de 64 bin 400 dolarla zirve yapan Bitcoin, bu tarihten sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü. Ancak 2023 yılı başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde bir seyir izliyor. Dört gün önce de enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında yarım saat içinde yüzde 7 değer kazanmıştı.
18 Mart 2023

John Lennon’ın 1968’de Abbey Road Stüdyoları’nda bir ziyaretçiye hediye ettiği yuvarlak mavi gözlük, 31 Temmuz’da Surrey’deki Farleigh Golf Kulübü’nde açık artırmaya çıkacak. Gözlüğün 3 bin sterline kadar alıcı bulması bekleniyor. Ayrıca, The Beatles albüm kapağının çekimi sırasında çekilen 33 siyah beyaz fotoğraftan oluşan bir koleksiyon da satışa sunulacak. Bu koleksiyonun 200-300 sterline satılması öngörülüyor.
22 Temmuz 2024

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim