University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin yayılımıyla ilgili genel kabul gören tezi tersine çevirdi. Araştırmacılar, 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası geçişini inceledi. Bulgulara göre, insan ve hayvan arasında virüs bulaşma vakalarının %64'ünde virüslerin insanlardan hayvanlara geçtiği tespit edildi. Bu durum, özellikle nesli tükenmekte olan türler için büyük bir tehdit oluşturuyor.
25 Mart 2024

Britanya merkezli tıp dergisi The Lancet'in yayımladığı raporda, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri vurgulanıyor ve Avrupa'da bu etkilerin eşitsiz dağılımına işaret ediliyor. Raporda, sıcaklıkla ilişkili ölümlerin ve sıcak hava dalgalarının arttığı, gıda güvencesizliği ve ekonomik kayıpların yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan emisyonların ve hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik yetersiz ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor. Rapor, Avrupa'nın iklim krizindeki sorumluluğunu ve bu krizin sağlık üzerindeki eşitsiz etkilerini öne çıkarıyor.
13 Mayıs 2024

Covid-19 pandemisi, Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebilir ve hastalığın önümüzdeki yıllarda daha da artmasına neden olabilir. Pandemi nedeniyle ileri yaş grubundakilerin sağlık kontrollerinin aksaması ve Covid enfeksiyonunun zihinsel işlevleri etkileyebilmesi, Alzheimer'ın oluş mekanizmaları ile covidin etki mekanizmalarının örtüşmesi bu durumun nedenleri arasında. Alzheimer hastalığı için bilinen risk faktörleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, düşük eğitim düzeyi, ağır beyin travmalarına maruz kalmak, hipertansiyon, diyabet gibi aterosklerotik risk faktörlerinin kontrol altında olmaması ve tedavi edilmemiş yerleşmiş depresyon bulunuyor.
21 Eylül 2023

Türkiye'de yapılan bir araştırma, ülkedeki kalp yetersizliği hastalığının durumunu ortaya koydu. 2016-2022 yılları arasında 2 milyon 722 bin 151 kişi üzerinde yapılan çalışma, Türkiye'de her yüz kişiden ikisinin kalp yetmezliği hastası olduğunu ve hastalığın Avrupa ülkelerine kıyasla 8-10 yıl daha genç yaşta başladığını gösterdi. Araştırma, kalp yetersizliği sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğunu ve genç hastaların prevalansının endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, düşük sosyoekonomik koşullarda yaşayan hastaların hayatta kalma oranının yüksek olduğu ve sağlık sigortası sisteminin (SGK) bu durumda kritik bir rol oynadığı tespit edildi.
9 Şubat 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, 2024'ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 bin 634 kızamık vakası ve dört ölüm bildirildiğini açıkladı. 2023 boyunca 41 ülkeden 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm rapor edilmişti. Kızamık vakalarının artışında, COVID-19 salgını sırasında kaçırılan rutin aşıların ve yavaş iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Aşılanmamış kişilerin büyük risk taşıdığı ve ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek için proaktif olması gerektiği vurgulandı.
28 Mayıs 2024

Antibiyotiklere karşı gelişen direnç, her yıl 700 bin insanın ölümüne yol açıyor ve 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye, antibiyotik direnci ve kullanımında OECD ülkeleri arasında yüksek oranlara sahip. Uzmanlar, antibiyotik direncini sessiz ve sinsi bir pandemi olarak nitelendiriyor ve bu durumun sağlık sistemlerine yıllık 29 milyar dolar maliyeti olduğunu belirtiyor. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı, dozaj talimatlarına uyulmaması, tarım ve hayvancılıkta kullanımı ve kötü hijyen uygulamaları direncin artmasına neden oluyor. Yeni antibiyotik geliştirme süreci maliyetli ve zor olduğu için, mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve dirençle mücadelede uluslararası işbirliği gerekiyor.
18 Kasım 2023

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin verilerine göre, 20-26 Ocak tarihleri arasında Covid-19 nedeniyle hastanelerde kaydedilen ölüm sayısı, önceki haftaya göre yarı yarıya azalarak 6 bin 364 oldu. Bu azalma, 7 Aralık 2022'den itibaren Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmasından bu yana gözlemlenen eğilimle uyumlu. Ancak, Çin'de istatistiklerin tutulmasına yönelik standartlar ve salgının büyüklüğü nedeniyle rapor edilen sayıların gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı konusunda belirsizlikler bulunuyor. Bahar Bayramı sırasında salgının küçük ve orta ölçekli şehirlere yayılmasından endişe edilmişti.
29 Ocak 2023

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, tütün kullanımının adı konulmamış bir pandemi olduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 8.2 milyon, Türkiye'de ise 80 bin-100 bin insan tütün ve tütün ürünlerine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sigara bağımlılığı, hem biyolojik hem de psikososyal bağımlılık yaparak insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Sigara bırakma tedavileri, kısa hekim müdahalesi ve yoğunlaştırılmış tedavi olarak iki aşamada uygulanıyor ve devlet bazı ilaçları ücretsiz karşılıyor.
15 Eylül 2024

Columbia Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1948'den bu yana üç nesil üzerinden toplanan 14,106 katılımcının verilerini analiz ederek, daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerin daha yavaş yaşlandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, katılımcıların her iki yıllık ek eğitim görmeleri durumunda yaşlanma hızlarının yüzde 2 ila 3 oranında yavaşlayabileceğini ve bu durumun ölüm riskini yaklaşık yüzde 7 oranında azaltabileceğini tespit etti. Araştırma, eğitim seviyesi ile yaşlanma ve ölüm riski arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde inceliyor.
4 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemi için doğuşta beklenen ortalama yaşam süresini 77,3 yıl olarak açıkladı. Kadınların ortalama yaşam süresi 80 yıl iken, erkeklerin 74,7 yıl olarak belirlendi. Tunceli, 80,8 yıl ile en yüksek yaşam süresi beklentisine sahip il olurken, Kilis 76,1 yıl ile en düşük yaşam süresine sahip il oldu. Eğitim düzeyinin yükselmesiyle beklenen yaşam süresinin de arttığı tespit edildi.
18 Eylül 2024

Türkiye'de 2023 yılının ilk beş ayında görülen kızamık vaka sayısı 2 bin 51 oldu. Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyuyla paylaşmadığı ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiği rakamlara göre, vaka sayısı sürekli artıyor. Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Türkiye'de kızamık salgını yaşandığını ve bunun aşısız ve eksik aşılıların salgını olduğunu belirtti. Pandemi ve deprem nedeniyle aşılama oranlarında düşüş yaşandığı ve bu durumun kızamık vakalarındaki artışa zemin hazırladığı ifade edildi.
20 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmaktan çıktığını duyurdu. Salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiği rapor edilmiş olmasına rağmen, Ghebreyesus aşılama ve bağışıklık artışı sayesinde salgının düşüş trendinde olduğunu ve birçok ülkenin Covid-19 öncesi hayata döndüğünü belirtti. Ancak, Covid-19'un hala küresel bir sağlık tehdidi olarak devam ettiğini ve yeni varyantların ortaya çıkma riskinin sürdüğünü vurguladı. DSÖ'nün bu kararı dikkatli bir şekilde analiz ederek aldığını ve gerekirse yeni bir acil durum komitesi toplanabileceğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının genç yetişkinlerin içki tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini inceledi. 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genç üzerinde yapılan çalışmada, pandemi sırasında ve sonrasında içki tüketiminde belirgin bir azalma gözlemlendi. Araştırma, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında 'sober curious' yani alkolden uzak durma yaşam tarzının popülerlik kazandığını ortaya koyuyor. TikTok'ta bu yaşam tarzıyla ilgili 89 binden fazla video paylaşılmış durumda.
31 Ağustos 2024

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Çin, sıfır Covid politikasını bıraktıktan sonra ilk kez 8 Aralık ile 12 Ocak arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan ölümlerin çoğu 80 yaş üstü ve başka hastalıkları olan kişilerden oluşuyor. Resmi veriler sadece tıbbi tesislerdeki ölümleri içerdiği için gerçek ölüm sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çin hükümetinin Covid-19 ölümlerine dair tanım değişikliği ve yalnızca solunum yolu sorunları nedeniyle ölenleri sayma kararı DSÖ tarafından eleştirilmişti.
16 Ocak 2023

1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla ilgili son sekiz haftada 170 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamların sadece rapor edilenler olduğunu ve gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti. DSÖ'nün Covid-19 Acil Durum Komitesi'nin, salgının halen küresel bir acil durum teşkil edip etmediğini tartışmak üzere toplanacağını duyurdu. Ghebreyesus, aşılamada yaşanan eksiklikler ve sağlık sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle virüsün öldürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.
25 Ocak 2023

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre, 2021 yılında intihar sebepli ölümler 48 bin 183'e yükseldi. 2001 yılında 10,7 olan yüz bin kişi başına düşen intihar sebepli ölüm oranı, 2018'de 14,2'ye çıktıktan sonra 2020'de 13,5'e geriledi ve 2021'de tekrar 14,1'e yükseldi. Kadınlarda ve erkeklerde farklı yaş gruplarında intihar sebepli ölüm oranlarında artışlar gözlemlendi.
13 Nisan 2023

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Çin'in nüfusu 2022'de 800 bin kişi azalarak 1 milyar 411 milyon 800 bine düştü. Bu düşüş, 1961'den bu yana ilk kez yaşanıyor. Doğum oranları 1949'dan beri en düşük seviyeye indi ve ölüm oranları nüfus artış hızını eksiye çekti. Ekonomik büyümenin yavaşlaması, yaşam maliyetlerinin artması ve Covid-19 tedbirleri nüfus azalmasında etkili oldu. Çin hükümeti, nüfus artışını teşvik etmek için 'tek çocuk' politikasını gevşetmişti. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim