Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anı kitabında 2019 yılında Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilimin nükleer savaşa dönüşme riskine çok yaklaştığını ve ABD'nin bu durumu önlemek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Keşmir'de yaşanan çatışmalar sonrası her iki tarafın da nükleer silahlarını teyakkuza geçirdiğine inandığı ve Pompeo'nun saatlerce süren ikna çabaları sonucunda tarafların geri adım attığı ifade edildi. Pompeo, dünyanın bu tehlikeden habersiz olduğunu ve ABD'nin bu krizi önlemede eşsiz bir rol oynadığını iddia etti.
25 Ocak 2023

Hindistan'ın Uttar Pradeş ve Bihar bölgelerinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar nedeniyle son iki günde toplam 46 kişi yaşamını yitirdi. Uttar Pradeş'te 34, Bihar'da ise 12 kişi sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti. Uttar Pradeş'te ölenlerin 60 yaş üzerinde olduğu ve sıcakların mevcut hastalıkları kötüleştirmiş olabileceği ifade edildi. Bihar'da sıcaklıklar 45 dereceye ulaşırken, yetkililer sıcak hava dalgasına karşı tedbirli olunması konusunda uyarıda bulundu.
17 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmeye çalışırken, Wagner adlı paralı asker grubunun isyanı nedeniyle Moskova'yı korumak zorunda kaldığını belirtti. Blinken, bu durumun Putin'in otoritesini sorguladığını ve gerçek çatlakları ortaya çıkardığını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin temel odağının Ukrayna olduğunu ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendini korumak ve işgal edilen toprakları geri almak için ihtiyaçlarını sağlamaya odaklandıklarını belirtti.
25 Haziran 2023

Hindistan'ın Sikkim eyaletinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 53'e yükseldi. Yetkililer, 25 bin kişinin etkilendiği selde 140'dan fazla kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bu süreçte 2 bin 400'den fazla kişi kurtarıldı. Ayrıca, yaklaşık 1200 evin selden hasar gördüğü belirtildi.
7 Ekim 2023

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımayı reddetti ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını kabul etti. Hindistan'da on milyonlarca LGBTQ+ birey bulunmasına rağmen, hükümet ve dini liderler, Hint kültürüne karşı olduğunu iddia ederek eşcinsel birlikteliklere karşı çıkıyor. Mahkeme, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması konusunda bir karar verme yetkisi olmadığını belirtti ve bu konunun meclis tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Rus güvenlik şirketi Wagner'e dur çağrısı yaptı. Ayrıca Rus Korgeneral Vladimir Alekseyev, Wagner'in eylemlerinin Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük bir darbe olduğunu belirtti. Bu çağrılar, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından geldi.
24 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çağrısına yanıt vererek Rusya topraklarındaki ilerlemeyi durdurduğunu açıkladı. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını belirtti ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini ifade etti. Prigojin daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Mısır'ın turistik kenti Hurgada'da Kızıldeniz'de yüzen bir Rus turist, köpek balığı saldırısına uğrayarak yaşamını yitirdi. Mısır Çevre Bakanlığı, saldırıya uğrayan turistin öldüğünü ve saldıran köpek balığının türünün 'Kaplan Köpek Balığı' olduğunu açıkladı. Saldırgan köpek balığı avlanarak laboratuvara gönderildi ve bölgedeki tüm faaliyetler geçici olarak durduruldu. Geçen yıl aynı bölgede iki kadın benzer bir saldırıda hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Hindistan'da şiddetli sıcak hava dalgası nedeniyle üç kişi hayatını kaybetti. Ülkede 37'den fazla şehirde sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıktı ve Delhi'de 52,3 derece ile rekor bir sıcaklık kaydedildi. Hindistan Meteoroloji Dairesi, bu sıcaklığın doğrulanması için bölgeye bir ekip gönderdi. Sıcaklığa bağlı hastalıklar nedeniyle uyarılar yapılırken, birçok bölgede kırmızı alarm verildi.
30 Mayıs 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Devlet Başkanlığının Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, Ukrayna'da işlenen savaş suçları ve çocukların kaçırılması suçlamalarıyla tutuklama emri çıkardı. Rusya, bu suçlamaları reddetmekte ve ICC'nin kararlarını tanımadığını belirtmektedir. ICC'nin tutuklama yetkisi olmadığı ve yargı yetkisinin sadece anlaşmaya taraf ülkelerde geçerli olduğu için, Rusya'nın anlaşmanın bir parçası olmaması nedeniyle Putin'in tutuklanması beklenmiyor.
17 Mart 2023

Hindistan'ın Orissa eyaletindeki Balasore bölgesinde üç trenin karıştığı bir kaza sonucu 288 kişi öldü, 900'den fazla kişi yaralandı. Kazaya Coromandel Express ve Yashwatpur-Howrah Express yolcu trenleri ile bir yük treni karıştı. Yaralılar arasından 179 kişi hastaneye kaldırıldı ve 600'den fazla sıkışan yolcunun kurtarılması için çalışmalar devam ediyor. Bölgeye çok sayıda ambulans, polis ve kurtarma ekibi sevk edildi ve yerel halk da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.
3 Haziran 2023

Finlandiya hükümeti, Rusya'nın Helsinki Büyükelçiliği'nde görevli dokuz istihbarat personelini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Bakanlar Kurulu'nun güncel gelişmeleri değerlendirdiği bir toplantı sonrasında alındı. Sınır dışı edilen kişilerin 'Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri belirtildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Maslahatgüzarını çağırarak bu kararı bildirdi.
6 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde yer alan Bahmut şehrinde Ukrayna ordusuyla gerçekleşen çatışmalar sonucunda şehrin kontrolünün Rusya tarafından sağlandığını açıkladı. Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin de şehrin tamamen ele geçirildiğini bildirdi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Bahmut'taki durumun kritik olduğunu belirtirken, Ukrayna Ordusu Sözcüsü Sergey Çerevatıy, Ukrayna kuvvetlerinin şehri terk edebileceğini ifade etti.
21 Mayıs 2023

Politico'nun araştırmasına göre, Çinli firmalar paravan şirketler üzerinden Rusya'ya yüz binlerce kurşun geçirmez yelek, kask, insansız hava araçları ve termal nişangah satışı yaptı. Bu yıl Rusya'nın Çin'den 100 milyon doların üzerinde insansız hava aracı ithal ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Rusya'ya yönelik kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan seramik ihracatı bu yıl yüzde 69 artarak 225 milyon doların üstüne çıktı. Araştırmacılar, Rus ordusuna ait silahların kritik bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının ABD merkezli şirketlerden geldiğini savundu.
25 Temmuz 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi, Rus kuvvetlerinin başkent Kiev'e sabah erken saatlerde hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırının Hazar bölgesinden kalkan stratejik bombardıman uçakları Tu-95MS, Tu-160 tarafından yapıldığı ve X-101/555 tipi seyir füzeleri kullanıldığı belirtildi. Ayrıca, Rus güçlerinin insansız hava araçları (İHA) da kullandığı ve Ukrayna hava kuvvetlerinin tüm hedefleri imha ettiği ifade edildi. Füze parçalarının Kiev'in bazı semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktığı bildirildi.
18 Mayıs 2023

Hindistan’ın doğusundaki Andaman Adaları’nda bulunan Charles Darwin kurbağalarının baş aşağı durarak çiftleşip yumurta bıraktığı keşfedildi. Delhi Üniversitesi, Hindistan Zooloji Araştırması, Harvard Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nden bir grup biyolog, muson yağmurları sırasında üç yıl boyunca bu kurbağaların üreme sürecini inceledi. Araştırma, bu türün çevreyle nasıl etkileşime girdiğini ve türünü sürdürmesi için hangi yaşam alanlarının gerektiğini anlamak açısından önemli bulgular sundu. Çalışma ayrıca, baş aşağı çiftleşmenin saldırgan bekar erkeklerin çiftleşen çifti yerinden ederek yumurtlamayı engellemesini önlemek için evrimleştiğini öne sürüyor.
29 Temmuz 2024
İşaretlediklerim