Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişinin hayatını kaybettiğini, 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Klimenko, ayrıca Rusya'nın Harkiv bölgesindeki Kupyansk ilçesine düzenlediği saldırıda iki kişinin yaşamını yitirdiğini, beş kişinin yaralandığını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bu eylemlerine karşı durulması gerektiğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Rusya'nın Ukrayna'nın Odessa kentine yönelik düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı. Odessa Bölge Devlet İdaresi Başkanı Oleg Kiper, saldırının bir terör saldırısı olduğunu ve kentteki altyapı, ev ve dini yapıların hasar gördüğünü belirtti. Ayrıca, saldırı sonucu Odessa'daki Spaso-Preobrajenskiy Katedrali'nin büyük hasar gördüğü bildirildi.
23 Temmuz 2023

Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev'e düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin, aralarında 2 çocuğun da bulunduğu, öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıda seyir ve balistik füzelerin kullanıldığını ve tüm hava hedeflerinin Ukrayna savunma kuvvetleri tarafından imha edildiğini belirtti. Füze parçalarının bir polikliniğe ve çok katlı bir binaya düşmesi sonucu can kayıpları ve yıkım meydana geldiği, ayrıca Dnipro ilçesinde bir evin hasar gördüğü ve park halindeki arabaların yandığı bildirildi.
1 Haziran 2023

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Prigojin'in başlattığı silahlı isyan sonrası Moskova yüksek alarm durumuna geçti. Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, terörle mücadele rejimi ilan edildiğini ve bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini belirtti. Ayrıca, pazartesi günü Moskova'da tatil günü ilan edildi. Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
24 Haziran 2023

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Rusya'nın başkenti Moskova ve iki bölgede, Rus paralı asker şirketi Wagner krizi nedeniyle 'terörle mücadele operasyonu' rejimi ilan edildi. Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesi, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla bu kararı aldığını duyurdu. Wagner, Rostov şehrini ele geçirdi ve Moskova'ya hareket etmeye devam edeceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in 'ihanet' içinde olduğunu belirterek 'cezalandırılacaklarını' ifade etti.
24 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus askeri birliklerini ve ekipmanını taşıyan bir trenin Belarus'a vardığını duyurdu. Bu gelişme, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından Belarus'un stratejik konumunun tartışıldığı bir dönemde gerçekleşti. Belarus daha önce savaşa katılmayacağını açıklamış olmasına rağmen, savaşın başlarında Rusya'nın Belarus topraklarını askeri amaçlar için kullandığı biliniyor. İki ülke ayrıca ortak askeri tatbikat düzenleme planları yapıyor ve bu durum, Rusya'nın Ukrayna'ya kuzeyden saldırı için Belarus'u kullanabileceği endişelerini artırıyor.
6 Ocak 2023

Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından, bir Rus uçağı Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Henri Coanda havaalanına iniş yaptı. Bu uçak, Romanya'da bulunan Rus büyükelçiliğindeki 40 personel ve ailelerini taşıyordu. Romanya Dışişleri Bakanlığı, personelin ayrılmasına izin verildiğini ve Milli Savunma Bakanlığı'nın onayının alındığını duyurdu. Daha önce, Romanya Rusya'dan büyükelçilik personelini azaltmasını talep etmiş ve aksi takdirde bazı çalışanların akreditasyonlarının iptal edileceğini belirtmişti.
1 Temmuz 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bir füze saldırısı düzenleyerek 63 Rus askerinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda, Rusya'nın füze saldırılarını artırdığı belirtiliyor. AFP ve Anadolu Ajansı da saldırının ayrıntılarına yer vererek askerlerin Makeyevka yakınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
2 Ocak 2023

Hindistan'ın Orissa eyaletinde 3 Haziran'da gerçekleşen ve üç trenin karıştığı bir tren kazasında ölü sayısı 290'a çıktı. Kazada 900'den fazla kişi yaralandı. Kazaya, sinyal hatası sebep olmuş olabileceği belirtiliyor. Coromandel Express ve Yashwatpur-Howrah Express trenlerinin karıştığı kazanın, Hindistan'da son 20 yılda meydana gelen en büyük tren kazası olduğu ifade ediliyor.
17 Haziran 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

ABD Hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ettikleri iddiasıyla Türkiye merkezli en az dört şirkete yaptırım kararı aldı. Bu şirketlerden ikisi Dexias Türkiye ve Azu International olarak belirtildi. ABD yetkilileri bu adımın bir 'uyarı ateşi' olduğunu ifade etti. Türkiye, daha önce Rusya ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü için Batı'dan uyarılar almış ve Rus ödeme sistemi Mir'den çekilmişti.
12 Nisan 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini ve bunu uluslararası yükümlülükleri ihlal etmeden yapacaklarını belirtti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatını tehdit olarak gördüğünü ve Rusya'nın askeri sanayi üretiminin hızla geliştiğini ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği iddialarına karşılık Rusya'nın buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Putin, NATO'nun taktik nükleer silahları bazı Avrupa ülkelerine yerleştirdiğini ve benzer bir adımı Belarus için de atacaklarını duyurdu.
26 Mart 2023

Rus güçlerinin Ukrayna'dan kaçırdığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiki Sergey Mironov tarafından evlat edinilen bir çocuğun bulunduğu bildirildi. Ukrayna hükümeti, savaşın başlamasıyla 20 bin çocuğun kaçırıldığını iddia ederken, Rusya çocukları savaştan korumak için tahliye ettiğini savunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasadışı şekilde taşındığı iddiasıyla Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı. Mironov'un evlat edindiği çocuğun adı ve doğum yeri kayıtlarda değiştirilmiş, ancak Mironov ve Rus hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
24 Kasım 2023
İşaretlediklerim