Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin 2025 yılında artmasının beklendiğini belirtti. Raporda, Türkiye'nin ortodoks politikaları sürdürmesi durumunda yurt dışından net sermaye girişinin artacağı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin reel GSYH büyümesinin sanayileşmiş ülkelerin ortalama büyümesini geçeceği ve bu olumlu büyüme farkının yabancı sermaye çekmede etkili olacağı vurgulandı. S&P ve Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ardından, yabancı yatırımların 2025'e kadar ılımlı bir şekilde artacağı tahmin ediliyor.
30 Mayıs 2024

Son birkaç haftada, yabancı yatırımcıların Türk hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerine olan ilgisi artış gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, hisse senetlerinde beş haftalık bir çıkışın ardından son iki haftada yüklü alımlar yaşandı. Devlet iç borçlanma senetlerinde de benzer bir durum gözlemlendi. Yabancı yatırımcılar, Mart ayının ikinci yarısında hisse senetlerine net olarak 695 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerine ise 112 milyon dolar yatırım yaptı.
5 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı şubat ayında 3,27 milyar dolar açık verdi. Beklentiler 3,65 milyar dolar açık yönündeydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2.1 milyar dolar fazla verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.75 milyar dolar olarak gerçekleşti. Doğrudan yatırımlardan net çıkışlar 142 milyon dolar, portföy yatırımlarından net girişler ise 4,4 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2 milyar 381 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
17 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Formet Metal ve Cam Sanayii AŞ, 23 Şubat 2024 tarihinde 200 bin adet hissesini geri aldı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yaptığı açıklamaya göre, bu işlemle birlikte şirketin sahip olduğu toplam hisse sayısı 585 bin 772 adete ulaştı. Geri alınan hisselerin şirket sermayesine oranı %0,10885 olarak belirlendi. Bu işlem, 25 Aralık 2023 tarihli yönetim kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında gerçekleştirildi.
25 Şubat 2024

Şişecam, Türkiye dışı kurumsal yatırımcılardan gelen yüksek talep sonrası tahvil ihracını 1,5 milyar dolara çıkardı. Şirketin eurobonduna uluslararası kuruluşlardan 5 milyar dolara yakın talep geldi. Bu ihracat, Şişecam'ın cumhuriyet tarihinin en büyük şirket tahvil ihracını gerçekleştirmesini sağladı. Tahvillerin büyük bir kısmı İngiltere, ABD, Avrupa ve Asya'daki fon ve finans kuruluşları tarafından satın alındı.
16 Mayıs 2024

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (IBRD) 300 milyon avro kredi aldı. Bu kredi, dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanı için kullanılacak. Ayrıca, Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF) 15 milyon dolar kredi ve Dünya Bankası ile Enerji Sektör Yönetimi Yardım Programı'ndan (ESMAP) 1,5 milyon dolar hibe sağlandı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji sektöründeki projelerini desteklemeyi amaçlıyor.
16 Mayıs 2024

Türk hızlı teslimat şirketi Getir, daha fazla odaklanmak ve kaynaklarını daha etkin kullanmak amacıyla Avrupa ve Amerika pazarlarından çekildiğini duyurdu. Şirket, Mubadala ve G Squared'den aldığı yeni finansmanı Türkiye'deki rekabet gücünü artırmak için kullanmayı planlıyor. Bu karar, Getir'in Avrupa'da çalışanlarını işten çıkarmasıyla önceden sinyalini vermişti.
29 Nisan 2024

Getir, Abu Dabi Devlet Yatırım Fonu Mubadala'dan yaklaşık 250 milyon dolar sermaye desteği alarak ikiye bölünecek. Şirketin Britanya pazarından çekilmesinin ardından, Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarından sorumlu olacak yeni bir şirket kurulacak ve bu şirketin çoğunluk hissesi Mubadala'ya ait olacak. Getir'in kurucusu Nazım Salur, yeni yapıda aktif rol almayacak ve diğer varlıkları yönetecek. Bu yeniden yapılandırma, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
24 Haziran 2024

Market teslimat uygulaması Getir, Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur’a olan yaklaşık beş milyon sterlinlik borcunu ödemedi. Bu borç, Getir’in Britanya, Almanya ve Hollanda’dan çekilmesini kolaylaştırmak için yatırımcılar Mubadala ve G Squared’in finansman desteği vereceği dönemde ortaya çıktı. Getir, aldığı yeni finansmanı Türkiye’deki rekabet gücünü artırmak için kullanacağını belirtti. Ayrıca, Getir’in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık kurmak üzere gizlilik sözleşmesi imzaladığı iddia ediliyor.
20 Mayıs 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

ABD'li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Inc., Starbucks'ın Kuveytli AlShaya Group'a ait Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki hisselerinin yüzde 30'unu satın almayı planlıyor. Kuveytli şirket, azınlık hisselerinin yüzde 30'unu satışa çıkardı ve aralarında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu Kamu Yatırım Fonu'nun da bulunduğu birkaç alıcı adayı kısa listeye alındı. Starbucks, İsrail-Hamas savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini ve satışlarının önemli ölçüde etkilendiğini açıklamıştı. AlShaya Group, 13 ülkede yaklaşık 2 bin Starbucks mağazası işletiyor.
8 Şubat 2024

Yüksek faiz ortamında para piyasası fonları popülerken, yüksek riskli fonlar da dikkat çekiyor. Yatırım fonları, yatırımcıların farklı risk ve getiri beklentilerine göre çeşitleniyor. Risk düzeyi yüksek olan fonlar, kısa vadede dalgalanmalar yaşasa da, uzun vadede yüksek getiriler sunabiliyor. Yatırımcılar, portföylerini çeşitlendirerek bu tür fonlardan yüksek yıllık getiriler elde edebilir.
27 Nisan 2024

Murat Ağırel, BeinSport'un Türk futbolu üzerinden yıllardır elde ettiği kazançları eleştiriyor. Sayıştay'ın 2017 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) üzerinden yaptığı denetim raporunu temel alarak, bu kazançların detaylarını ve şeffaflık eksikliğini vurguluyor. Ağırel, özellikle Katarlı yatırımcıların bugünkü ihale sürecine nasıl katılabildiklerini sorgulayarak, mevcut durumun etik ve adil olup olmadığına dair soruları gündeme getiriyor.
20 Şubat 2024

İstanbul Havalimanı'nı işleten İGA A.Ş'nin iki ortağı Kalyon ve Cengiz şirketlerinin kurduğu İGA Holding, sermayesini 10 milyon TL'den 12 milyar 853 milyon 485 bin TL'ye çıkardı. Sermaye artırımı, 29 Mayıs'ta yapılan Genel Kurul'da kararlaştırıldı ve 30 Mayıs 2024 tarihli Ticaret Sicili'nde yayımlandı. Sermaye artırımı, şirket ortaklarının yurt dışından getirdiği nakit ile gerçekleştirildi ve bu durum, şirket sahiplerine çeşitli vergisel avantajlar sağladı.
5 Haziran 2024

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Türkiye Savunma Bakanlığı, ABD'den 40 yeni F-16 Blok-70 uçağının tedariki ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatı içeren talebe ilişkin 'taslak teklif ve kabul mektubu' aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıntılar henüz netleşmemiş olup, konuyla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim