Alman otomotiv üreticisi Porsche, yılın ocak-eylül döneminde karını yüzde 9 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltti. Şirketin satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 30,1 milyar avroya çıktı. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yüksek talep, Çin'deki satış kaybını telafi etti. Şirketin tamamen elektrikli Taycan spor otomobilinin teslimatları da yüzde 11 artarak 27 bin 885 adede ulaştı.
25 Ekim 2023

2019-2024 yılları arasında Türkiye'de Merkez Bankası başkanlığına 5 farklı kişi atandı. Bu değişiklikler, başkanların 'faiz artırımı' gibi politikaları nedeniyle görevden alınmaları sonucu gerçekleşti. Her ne kadar bu atamalar yasaya göre 5 yıllık dönemler için yapılsa da, başkanların görev süreleri ortalama 8 ay ile 1.5 yıl arasında değişti. Küresel finans kurumları, Türkiye'deki bu durum ve potansiyel politika değişiklikleri konusunda endişeli ve bekleyiş içindeler.
5 Şubat 2024

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Sony, PlayStation 5 (PS5) konsolunun daha küçük ve hafif versiyonu olan 'Playstation 5 Slim' modelini duyurdu. Yeni model, eski modelin donanım ve görünüm özelliklerinin çoğunu koruyor ve boyut olarak yüzde 30 daha küçük. Ağırlık olarak ise yüzde 18-24 arasında daha hafif. Yeni model önümüzdeki ay ABD’de, sonraki aylarda küresel olarak satışa sunulacak. Fiyatı, mevcut PS5 modeli ile aynı olacak.
11 Ekim 2023

Kylie Jenner, Paris Couture etkinliklerinde Schiaparelli moda evinin İlkbahar-Yaz 2023 koleksiyonuna ait aslan başı şeklindeki broşu ile dikkat çekti. Broş, hayvanseverler tarafından eleştirilmesine rağmen tamamen yapay malzemeden üretildi. Koleksiyon, Dante'nin 'İlahi Komedya'sından esinlenerek şehvet, gurur ve açgözlülüğü temsil eden leopar, aslan ve kurt figürlerini içeriyor. Kreatif direktör Daniel Roseberry, bu figürleri yaratım sürecinin sancılarının bir metaforu olarak kullandığını ve giysilerin korku uyandırmasının başarı olduğunu ifade etti.
24 Ocak 2023

25-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören sekiz şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Arçelik AŞ, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim AŞ ve Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
25 Eylül 2023

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

Apple, iOS 17 güncellemesiyle iPhone'larda kilit ekranını geliştirmeyi planlıyor. Yeni özellik, telefon kilitliyken ve yatay konumdayken hava durumu, takvim, hatırlatıcılar ve bildirimler gibi bilgileri gösterecek. Bu özellik, Apple'ın iOS 16 ile tanıttığı kilit ekranı araçlarını genişletecek ve benzer bir işlevsellik Google Pixel cihazlarında da mevcut. Apple'ın bu yeni özelliği önümüzdeki ay düzenlenecek olan Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda iOS 17 ile birlikte tanıtması bekleniyor.
25 Mayıs 2023

Formula 1 efsanesi Michael Schumacher'in 2013'te geçirdiği kayak kazasından bu yana tedavisi devam ediyor ve yıllık masrafı 7 milyon doları buluyor. Ailesi, bu yüksek maliyetleri karşılamakta zorlanıyor ve bu nedenle birçok değerli mülkü satmak zorunda kaldı. Son olarak, Schumacher'in sekiz adet kol saati Cenevre'deki bir müzayedede 4 milyon 400 bin dolara satıldı.
18 Mayıs 2024

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han, makamı gereği aldığı hediyeleri satmakla suçlandı ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Han'ın aldığı hediyelerin toplam bedeli 500 bin dolar civarında olduğu ve en pahalı hediyesinin 300 bin dolar değerinde bir Rolex saat olduğu iddia ediliyor. Han, suçlamaları reddederek saatleri satın aldığını savundu. Han hakkında, görevden alındığı Nisan 2022'den bu yana 100'e yakın soruşturma dosyası bulunuyor.
5 Ağustos 2023

Victoria’s Secret, Amazon Prime'da yayınlanan yarı belgesel filmi 'Victoria’s Secret: The Tour ’23' ile farklı bir imajla kendini yeniden kamuoyuna anlatma denemesi yapıyor. Belgesel, markanın geçmişteki kadın düşmanlığı, zorbalık ve taciz kültürüne odaklanıyor ve yeni bir başlangıç yapmayı hedefliyor. Belgeselde, yeni Victoria’s Secret modelleri ve 'VS 20' adlı bir kadın sanatçı topluluğu yer alıyor. Marka, geçmişte sadece zayıf ve cis kadınların kanatlara layık olduğunu ilan eden eski CEO'sunun aksine, trans modeller, yerli aktivistler, büyük beden modeller ve çeşitli sanatçıları takımına dahil etti.
2 Ekim 2023

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

Volkswagen, Haziran ayı içinde üçüncü kez otomobil fiyatlarına zam yaptı. Bu son zamla birlikte, Volkswagen Polo'nun 'style' paketi 1 milyon TL'nin üzerine çıktı. Otomobil piyasasında genel olarak fiyat artışları devam ederken, Renault, Fiat, Seat, Skoda, Ford ve Hyundai gibi markalar da son iki hafta içinde çeşitli oranlarda zamlar yaptı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, yeni zamları Twitter hesabından duyurdu.
17 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) parti meclisi üyesi ve Ankara Milletvekili Deniz Demir, Basın İlan Kurumu'nun bütçesinden eşarp ve saat alınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Demir, eski genel müdür Rıdvan Duran'ın görevden ayrıldıktan iki gün sonra alınan 'Rado Coupole Classic' marka saatin kim için alındığını ve kime hediye edildiğini sordu. Ayrıca, BİK'in Afyonkarahisar'daki bir otelde yapılan toplantı sonrası İpekyol Giyim'den alınan ve faturanın kuruma kesilen 479 liralık eşarp alımının gerekçesini de sorguladı.
4 Ekim 2023

Netflix'in popüler distopik dizisi Black Mirror, altı yeni bölümle 2025'te geri dönüyor. Netflix Türkiye'nin Twitter hesabı üzerinden yapılan duyuruya göre, dizinin yedinci sezonu izleyicilerle buluşacak. Dizinin şimdiye kadar altı sezonu yayınlandı ve her bölümüyle izleyicileri farklı distopik senaryolarla karşı karşıya bıraktı.
15 Mart 2024

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

Phillip Capital yöneticisi Üzeyir Doğan, ekonomi yönetiminin doğru adımlar atması durumunda Türkiye borsasının yükselişinin devam edeceğini belirtti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve Mehmet Şimşek gibi piyasaların olumlu karşıladığı isimlerin ekonomi yönetiminde yer almasıyla borsanın yükselişe geçtiğini ifade etti. Doğan, BIST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana düşüş trendini kırdığını ve 5700 seviyesinin üzerinde kapanışların yeni zirve beklentisini güçlendireceğini, orta vadede ise 6500 sınırının gündeme gelebileceğini öngördü.
6 Haziran 2023

Pantone Renk Enstitüsü, 2024 yılının rengini 'PANTONE 13-1023 Peach Fuzz' olarak belirledi. Bu renk, pembe ile turuncu arasında bir ton olup, insanlara sığınak duygusu hissettirmeyi ve içsel huzura davet etmeyi amaçlıyor. Pantone, bu seçimiyle dünyada birçok insanın bakım ve aidiyet aradığı bir dönemde yenilenme ve beslenmeye yönelik bir mesaj veriyor. Geçen yıl ise 2023'ün rengi olarak 'Viva Magenta'yı seçmişlerdi.
8 Aralık 2023

Apple, yeni iPad Pro'nun tanıtımı için hazırlanan ve yaratıcı aletlerin hidrolik presle ezildiği bir reklam videosu nedeniyle eleştirildi. Video, tasarımcılar, müzisyenler, fotoğrafçılar ve film yapımcılarından olumsuz tepkiler aldı. Şirketin pazarlama iletişiminden sorumlu başkan yardımcısı Tor Myhren, yaratıcılığı destekleme amacını vurgulayarak özür diledi. Apple CEO'su Tim Cook, reklamı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
12 Mayıs 2024

Pablo Picasso'nun Paris'te 1900 yılında yaptığı tahmin edilen 'Le Moulin de la Galette' adlı tablosunun ilk halinde bir köpek yavrusu figürü olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, Guggenheim Müzesi uzmanlarının teknik analizi sırasında yapıldı. Ressamın eserdeki köpeği daha sonra karaladığı ve eserde başka değişiklikler de yaptığı belirlendi. 2023 yılı, Picasso'nun ölümünün 50'nci yılı olması nedeniyle sanatçı, New York, Paris ve Madrid'de düzenlenen altı sergiyle anılıyor.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim