Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Hatay'da yaşayan kızı ve eski eşinin enkaz altında olduğunu belirterek sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Aydın, eski eşi Elif Torun Öneren'in enkazdan çıkarıldığını duyurdu ve kızının da enkaz altından bir an önce kurtarılmasını beklediğini ifade etti. Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilde hissedildi ve can kayıpları ile yıkımlara yol açtı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir apartmanın enkazından 72 saat sonra beş yaşındaki Hazal ve annesi Betül Güner dahil dört kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan küçük kız ilk olarak su istedi, ancak sağlık kontrolünden geçirilmeden su verilemedi. Aynı enkazdan bir baba ve kızı da kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
9 Şubat 2023

AFAD, depremzedelere gönderdiği mesajla kira yardımını bu ay sonlandıracağını bildirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde evsiz kalan kiracılar, bu karara sosyal medyada tepki gösterdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, devletin depremzedeler arasında ayrım yapmaması gerektiğini belirterek kararı eleştirdi. Ağbaba, ev sahiplerinin kira yardımlarının devam edeceğini, ancak kiracıların yardımlarının kesileceğini vurguladı.
10 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda ve siyasi arenada tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bu davranışından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kınık'ı ziyaret ederek desteklerini ifade etmişlerdi. Kızılay'ın bu durumu kan bağışlarının azalmasına ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesine yol açtı.
19 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle kurtarılan bazı kişilerin ambulans beklerken hayatını kaybettiği bildiriliyor. Enkaz altından çıkarılan bir kadın, ambulansın geç gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Arama-kurtarma ekipleri ve gönüllüler, ekipman ve gıda desteğinin gecikmesi ve koordinasyonsuzluk nedeniyle can kayıplarının arttığını ifade ediyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün aldığı uzaktan eğitim kararı nedeniyle öğrenciler, teknik sorunlar ve internet problemleri yaşadıklarını, derslerden verim alamadıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Özellikle deprem bölgesindeki öğrenciler, yeterli ekipman ve internet altyapısına sahip olmadıklarından daha fazla mağdur olduklarını ifade ediyor. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, uzaktan eğitimin sorunları çözmeyeceğini ve yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor. Öğrenciler, belirsizliklerin giderilmesini ve yetkililerin net bir yol haritası sunmasını talep ediyor.
25 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 gün geçmesine rağmen, deprem bölgesinde barınma, ısınma, tuvalet, banyo, temiz su ve güvenlik sorunları çözülemedi. Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, yardımların geç ulaştığını ve organizasyonun yetersiz olduğunu belirtti. Çadır kentlerin yeterli ve güvenli olmadığı, yangın riski taşıdığı ve hijyen sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Bölgede ishal, uyuz gibi hastalıkların artış gösterdiği ve çöp sorununun da ciddi sağlık riskleri yarattığı vurgulandı.
16 Şubat 2023

İzmir Körfezi'nde 21:22'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonrasında Bayraklı ilçesindeki vatandaşlar, yaşadıkları korku ve panik nedeniyle evlerine giremediler ve geceyi parklarda çadır kurarak veya araçlarında yatarak geçirdiler. Ayşenur Göçer ve Recep Göçer gibi mahalle sakinleri, deprem sonrası tedirginliklerini dile getirerek, evlerine dönmeden sabaha kadar dışarıda kalacaklarını belirttiler.
28 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde bir kadın ve iki çocuk, depremin 228'inci saatinde enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Kahramanmaraş'ta ise 227 saat sonra 74 yaşındaki Cemile Kekeç ve 222 saat sonra 42 yaşındaki Melike İmamoğlu enkazdan kurtarıldı. Kurtarılanlar sağlık ekiplerine teslim edildi.
15 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında yetkililerin yetersiz müdahalesine ve ilgisizliğine isyan etti. Enkaz altında üç çocuğu ve eşi bulunan vatandaş, yetkililerin gerekli yönlendirmeyi yapmadığını ve seslerinin duyulmadığını ifade etti. Depremler, Kahramanmaraş merkezli olup çevre illeri de etkiledi ve son bilgilere göre ölü sayısı 16,546'ya yükseldi.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan Furkan Apartmanı'nın enkazından 146 saat sonra Eylül Kılıç isimli bir kız çocuğu yaralı olarak kurtarıldı. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin devam eden kurtarma çalışmaları sırasında, çocuğun sesi duyuldu ve yaklaşık dokuz saatlik bir çalışma sonucunda enkazdan çıkarıldı. Kurtarılan kız çocuğu, deprem gecesi teyzesinin evinde misafir olduğu ve ailesine kar tatili nedeniyle orada kalmak istediğini söylediği belirtildi.
12 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

İçişleri Bakanlığı, depremzedeler için gıda, temizlik ve kişisel bakım malzemesi temini amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşlarına SMS yoluyla yardım çağrısında bulundu. Yardım talep edilen kuruluşlar arasında İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren dernekler yer alıyor. Dernek yetkilileri, daha önce toplanan deprem vergileri ve yardımların akıbetini sorgulayarak, devletin bu tür taleplerde bulunmasını eleştirdi. Türkiye'de toplam 101 bin 830 dernek bulunurken, bunlardan sadece 356'sı kamu yararına çalışıyor.
14 Mart 2023

Hatay'da sağanak yağışlar nedeniyle konteyner evler ve devlet hastanesi sular altında kaldı. Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra hala kalıcı konutlara ulaşamayan depremzedeler, kışa hazırlıksız giriyor. Su baskını sonucunda konteynerda yaşayan bir vatandaş elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Sağanak yağışlar nedeniyle devlet hastanesi de sular altında kaldı.
2 Ekim 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Antakya'daki hastaneler hasar gördü. Defne Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde yatan hastalar, hastane çalışanlarının kiraladığı vinçle 36 saat sonra kurtarıldı. Kurtarılan hastalar, yakınları tarafından başka hastanelere götürülüyor veya hastane yakınındaki otoparkta bekliyor. Yurttaşlar, devletin yetersiz yardımına tepki göstererek kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.
7 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, bir depremzede AFAD yetkilisinin çadır talebine alaycı bir yanıt verdiğini belirtti. Depremde evi yıkılan ve yatalak annesi olan vatandaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yaşadığı durumu anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşın annesini Adana'da bırakıp Pazarcık'a döndüğü, ancak kendisine gösterilen yerde barınacak bir çadır bulunmadığı için mağdur olduğu ifade edildi. CHP'li yetkililer, depremzede için çadır kurarak ve diğer eksikliklerini gidererek yardımcı oldular.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Adıyaman'daki çadır kenti ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Erdoğan'ın konuşma yaptığı standın önüne depremzede çocuklar yerleştirildi. Bu durum, sosyal medyada çeşitli kullanıcılar tarafından eleştirilerek, çocukların birer reklam malzemesi olarak kullanıldığı ve siyasi bir gösteriye dönüştürüldüğü yönünde yorumlar yapıldı.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem sonrasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, enkaz altından çıkarılan ve refakatçisi olmayan 1902 çocuğun kayıt altına alındığını bildirdi. Bu çocuklardan 1476'sı ailelerine teslim edilirken, 104'ü devlet korumasına alındı ve 322'sinin tedavi süreci devam ediyor. Kimliği belirlenemeyen 82 çocuk için ise çalışmalar sürüyor.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim