Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail’in Gazze’yi kuşatmasını kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak tüm yöntemleri kullanamayacağını belirtti. İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatması ve bölgedeki elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişimi kesmesi üzerine Huitfeldt, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yiyecek ve ilaçları da olmadan bölgeyi terk etmelerinin istenmesini kınadığını ifade etti.
13 Ekim 2023

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'den sığınmacıları kabul etmeye hazır olduklarını belirtti. İskoçya, bu kararıyla Filistinli mültecileri kabul eden ilk ülkelerden biri oldu. Yusuf, Suriye, Ukrayna ve diğer pek çok ülkeden sığınmacıları kabul ettiklerini ve bunu Filistin halkı için de yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'de yerinden edilen bir milyon kişi için uluslararası topluma 'dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etme' çağrısında bulundu.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İspanya'nın Barselona şehri, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanana, Batı Şeria'da şiddetin sona erdirilene ve Filistin halkının temel haklarının Birleşmiş Milletler kararlarıyla güvence altına alınana kadar İsrail ile tüm kurumsal ilişkilerini askıya aldı. Belediye Meclisi, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması ve uluslararası insan haklarına aykırı ekonomik işlemlerin durdurulması gerektiğini belirtti. Barselona Belediye Meclisi'nin lideri Ada Colau, insan haklarının savunulması gerektiğini vurguladı. Daha önce, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau döneminde İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı politikalar nedeniyle Tel Aviv ile kardeş şehir protokolü askıya alınmış, ancak yerel seçimler sonrası Jaume Colboni'nin başkan olmasıyla protokol yeniden yürürlüğe konmuştu.
24 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehineler serbest bırakılmadan 'geçici insani ateşkes' teklifini reddettiklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediklerini ve para gönderilmesine karşı çıktıklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın 'geçici insani ateşkes' teklifini zikretmeden 'tüm güçleriyle devam edeceklerini' vurguladı.
3 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki çatışmalar nedeniyle iki günde 123 bin 538 kişinin yerinden edildiğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin açıklamasında, yerinden edilmenin temel nedenlerinin korku, evlerin yıkılması ve korunma amaçları olduğu belirtildi. İsrailli yetkililerin bölgeyi terk etme çağrısında bulunduğu, ancak bazı kontrol noktaları ve girişlerin kapatıldığı da aktarıldı.
9 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace, 'artık yeni fırsatları keşfetme zamanım geldi' diyerek istifa ettiğini açıkladı. Wallace, dört yıldır yürüttüğü bakanlık görevi sonunda arkasında daha modern, kendine daha fazla güvenen ve daha iyi fonlanmış bir silahlı kuvvetler bıraktığını belirtti. Wallace'ın yerine Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyondan Sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps getirildi.
31 Ağustos 2023

Beyaz Saray, Gazze'de yaşanan açlık krizinin farkında olduklarını ve bu sorunu hafifletmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Gazze'de 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve ciddi bir açlık krizine yol açan savaşın ardından, Birleşmiş Milletler bölgedeki insanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bölgeye daha fazla gıda girişi için İsrail ile temas halinde olduklarını ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölge gezisinde bu konuya odaklandığını ifade etti.
11 Ocak 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Londra Üniversitesi'nde kurulan ve öğrenciler tarafından yönetilen bir yardım merkezinde öğrencilerle birlikte Türkiye ve Suriye için yardım kolisi hazırladı. Sunak, Twitter üzerinden paylaştığı videoda giysi, battaniye, barınma ekipmanları ve gıda gibi ihtiyaçları paketlediklerini belirtti ve bölgeden gelen görüntüler karşısında duyduğu dehşeti ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın arama-kurtarma ekibi gönderdiğini de ekledi.
10 Şubat 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

Britanya, IŞİD’in Suriye ve Kuzey Irak’ta Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamları soykırım olarak tanıdı. Bu karar, Britanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed tarafından açıklandı. Açıklamada, bu kararın Ezidilerin tazminat almasını ve adalete erişmesini sağlama taahhüdünü güçlendirdiği belirtildi. Ayrıca, Almanya'nın da ocak ayında benzer bir karar aldığı hatırlatıldı.
1 Ağustos 2023

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bir ateşkesin 'sadece Hamas’a yarayacağını' belirtti. Ancak, insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. ABD'nin İsrail'i sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
25 Ekim 2023

Britanya'nın yeni Türkiye Büyükelçisi Jill Morris, göreve başlamasının ardından bir 'merhaba' videosu yayınladı. Videoda Türkiye'nin tarihi ve mutfağına olan hayranlığını dile getiren Morris, Türkiye'yi daha iyi tanımak için öneriler istedi. Ayrıca, 6 Şubat'taki depremler sırasında Britanya'nın Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek istediğini ifade etti.
6 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

Alman hükümeti, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir'in, Gazze'den Filistinlilerin sınır dışı edilerek İsrail yerleşim yerleri kurulması yönündeki sözlerine 'Gazze Filistinlilere aittir' diyerek sert bir tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanlığı, Filistin halkının sınır dışı edilmesinin ve Gazze'nin yeniden İsrail yerleşimi olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede kalıcı barış ve istikrar için iki devletli çözümün önemine vurgu yaptı.
29 Ocak 2024
İşaretlediklerim