Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tüm partiler, Filistin sorununun kalıcı çözümü için ortak bir bildiriye imza attı. Bildiri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ardından yayımlandı ve sivillerin korunması, toplu cezalandırma uygulamalarından kaçınılması gerektiği belirtildi. Bildiride, Filistin-İsrail meselesinin çözümünün, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçtiği vurgulandı.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, beş ay önce 'Gıda ve temiz su hakkı temel insan hakkı ve küresel hedef olmalıdır' demişken, İsrail'in Gazze Şeridi'ne su, gıda, elektrik ve doğalgaz tedarikini kesmesine sessiz kaldı. Zelenski, çatışmaların ilk gününden beri İsrail'e 'tam desteğini' duyurdu. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak niteleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de İsrail'in Filistin'de aynı şeyi yapmasına sessiz kaldı.
13 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere'nin başkanlığında 7 Temmuz'da işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeleri görüşmek üzere toplanacak. Toplantının Birleşik Arap Emirlikleri'nin talebi üzerine gerçekleştirileceği belirtildi. Bu toplantı, İsrail ordusunun Cenin kentinde ve Cenin Mülteci Kampı'nda düzenlediği ve 12 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından yapılacak.
4 Temmuz 2023

Merve Kavakcı, 12 Ağustos 2022 tarihinden itibaren yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı dış politika danışma kurulu üyeliği görevinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla alındı. Görevden alma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kavakcı, daha önce 2017-2022 yılları arasında Kuala Lumpur büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Aynı kararla Süleyman Gökçe de görevden alındı.
23 Mart 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail'in Gazze'ye saldırısına karşı Türkiye'nin alması gereken yaptırımların neden yapılmadığının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP tarafından sunulan çeşitli önergelerin gündeme alınması teklifleri de muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi.
29 Kasım 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlerde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda Batı finansmanının ülkeye geri döneceğini ifade etti. Yabancı bankalar ve Batılı yatırımcılar, AKP'nin politikaları nedeniyle azalan yatırımların, muhalefetin kazanması halinde tekrar artacağını öngörüyor. Ash, Kılıçdaroğlu'nun ilk yurtdışı ziyaretinin Washington ya da Brüksel olacağını ve Türkiye'nin Batı cephesine yeniden kabul edileceğini söyledi.
15 Mart 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın Gazze'yi yönetmeyeceği ve İsrail'in bölgenin genel güvenliğini elinde tutacağı bir plan açıkladı. Plan, çok uluslu bir gücün Gazze'nin yeniden inşasını üstlenmesini ve Mısır'ın da belirli bir rol oynamasını öngörüyor. Filistinlilerin düşmanca eylemlerden kaçınmaları koşuluyla bölge yönetiminde Filistinli kurumların yetkili olacağı belirtiliyor. İsrail ordusunun Gazze'deki savaşın sonraki aşamalarında nasıl ilerleyeceği de planın içinde yer alıyor.
5 Ocak 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana süren Hamas-İsrail savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Harris, ABD'nin Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine veya Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları sırasında masum sivilleri korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Gazze'de ölenlerin sayısının 16 bini aştığı belirtildi.
3 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'devlet aklıyla hareket etmek' yerine, 'örgüt gibi davrandığını' belirtti. Gazze'ye saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail yönetimini hatadan geri dönmeye ve devlet aklıyla hareket etmeye çağırdı. Ayrıca, Gazze'de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları destek olmaya davet etti.
20 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti. Görüşmede Türkiye'nin F-16 alım sürecinin sonuçlanması ve İsveç'in NATO üyelik süreci ele alındı. Ayrıca Gazze'deki insanlık trajedisi ve İsrail'in bölgedeki saldırganlığına dair endişeler paylaşıldı ve iki devletli çözüm için müzakerelerin başlaması gerektiği vurgulandı.
6 Ocak 2024

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

Britanya'nın eski başbakanı Boris Johnson, başbakanlık ve milletvekilliği görevlerinden istifa ettikten sonra Daily Mail gazetesinde köşe yazarı olacağını duyurdu. Johnson, köşe yazılarında politikaya da değineceğini ancak bunu sınırlı tutacağını belirtti. İlk yazısı, kişisel bir deneyimini anlatan bir içerikle yayımlandı. Johnson, Covid-19 kısıtlamalarını ihlal eden partilere katılımı ve parlamentoyu yanılttığını kabul etmesinin ardından siyasi baskılar sonucu görevlerinden ayrılmıştı.
17 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 36 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, 6 Ocak öğlen 12.00'den itibaren başlayacak. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in çağrısı üzerine gerçekleşen bu karar, Ukrayna tarafından kabul görmedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini belirterek ateşkesi tanımadıklarını ifade etti.
5 Ocak 2023

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'nin İsrail'in kontrolünde olması gerektiğini belirtti ve iki devletli çözüm önerilerini reddettiğini açıkladı. ABD Başkanı Biden ise Netanyahu'ya iki devletli çözümün kalıcı siyasi çözüm için gerekli olduğunu ifade etti. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Hamas'ın yok edilmesinin ardından Gazze'nin güvenlik kontrolünün İsrail tarafından ele geçirilmesi gerektiği ve bu durumun Filistin egemenliği talepleriyle çatıştığı belirtildi. İsrail ayrıca ABD'ye yüksek yoğunluklu savaşa devam edeceğini iletti.
20 Ocak 2024
İşaretlediklerim