İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sunulan ve Gazze'de insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için acil adımların atılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Tasarı, 15 üyeli BMGK'da 13 'evet' oyu alırken, ABD ve Rusya 'çekimser' kaldı. ABD, Rusya'nın çatışmalara acilen ara verilmesi talep eden değişiklik önerisini veto etti. Daha önce ABD, Gazze ile ilgili BMGK'da sunulan diğer karar tasarılarını veto etmişti.
22 Aralık 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ülke genelinde büyük protestolara ve grevlere sebep olan yargı reformunu ertelediğini açıkladı. Netanyahu, bu kararı meclis tatilinden sonrasına kadar süreci durdurarak gerçek bir diyalog kurma amacıyla aldığını belirtti. Koalisyon ortağı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile yapılan anlaşma sonucunda, Ben-Gvir'in yönetiminde yeni bir güvenlik gücü kurulması kararlaştırıldı. Netanyahu'nun bu kararı, koalisyon hükümetinde çatlak yaratmış ve Ben-Gvir'in istifa tehditleriyle karşı karşıya kalmıştı.
27 Mart 2023

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki sivillerin bölgeyi terk etmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirtti. Bu durum, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimin daha da artabileceğine işaret ediyor.
7 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’ye artık insani yardım sağlayamadıklarını açıkladı. İsrail'in Gazze'de su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını belirten Lazzarini, Gazze'ye malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanlarının insani yardım operasyonlarına devam edemeyeceğini ifade etti.
16 Ekim 2023

Filistin Yönetimi’nin Britanya Büyükelçisi Husam Zomlot, BBC televizyonunda çıktığı yayında, İsrail’in bakış açısıyla kendisini sorgulayan ve ısrarla Hamas’ı kınamaya çalışan sunucu Lewis Vaughan Jones ve kanalın çifte standartlı yayın anlayışına meydan okudu. Zomlot, Hamas'ın Filistin hükümeti olmadığını, İsrail'in ise düzenli ordusuna emirler verdiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in sivilleri hedef aldığını ve bu durumun son 48 saatte olmadığını ifade etti. Zomlot, çözümün uluslararası hukukun eşit uygulanması olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf'un kayınpederi ve kayınvalidesi, Gazze'de mahsur kaldıkları çatışmalardan sonra Mısır'a geçti. Yusuf, ailesinin Gazze'den çıktığı için rahatladığını ancak devam eden insani krizden dolayı üzüntü yaşadıklarını belirtti. Ayrıca, Gazze için sesini yükseltmeye devam edeceğini ve tüm tarafları acil bir ateşkes konusunda anlaşmaya, insani yardımlar için koridorların açılmasına ve esirlerin serbest bırakılmasına çağırdı.
3 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze halkı için 280 milyon liralık insani yardım yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bayraktar, İsrail'in Gazze'de 'savaş suçu işlediğini' ifade etti ve uluslararası kamuoyunu 'harekete geçmeye' çağırdı. Bu açıklama, İsrail ve Gazze arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi.
20 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı tahıl anlaşması için ikna etmesini beklediklerini belirtti. Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgal nedeniyle durmuştu. Temmuzda Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Rusya tarafından uzatılmamıştı. Cleverly, ayrıca Ukrayna'ya destek politikalarından ödün vermeyeceklerini ifade etti.
19 Temmuz 2023

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin geleceği için çok aşamalı bir plan hazırladı. Planın ilk aşamasında Gazze'de askeri yönetim kurulması ve insani yardımın sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada, Arap ülkelerinin desteğiyle Hamas ve Fetih dışında yeni bir Filistin yönetimi oluşturulması planlanıyor. Üçüncü aşamada, yeni yönetimin başarılı olması durumunda Batı Şeria'da da etkin olması ve eğitim müfredatının değiştirilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise başarılı bir uygulama sonucunda iki ila dört yıl içinde silahsız bir Filistin Devleti'nin kurulması amaçlanıyor.
31 Ocak 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ne yarına kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmesi sonucu oluşan bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayanların hayatını tehdit ediyor. UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai, yakıtın 'en üst sıradaki öncelik' olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

İsrail'de yapılan bir ankette, katılımcıların %66'sı savaşın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını talep etti. Ankete katılanların %75'i, 7 Ekim'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı Aksa Tufanı saldırılarındaki güvenlik açığından Netanyahu'yu sorumlu tutuyor. Ayrıca, katılımcıların %64'ü İsrail meclisi Knesset'in feshedilmesini ve genel seçimlere gidilmesini talep ediyor. Önceki seçimde Netanyahu'nun partisi Likud'a oy verdiğini belirtenlerin %45'i de savaşın hemen ardından seçim düzenlenmesini istiyor.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim