İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen vatandaşlara yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerden altısı bugün serbest bırakıldı. İstanbul'da Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmıştı. Daha sonra 182'si serbest bırakılmış ve 52 kişi tutuklanmıştı. Yapılan itirazlar sonucunda altı kişi serbest bırakıldı ve davanın ilk duruşması 17 Temmuz'da yapılacak.
21 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle, M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın Taksim istasyonu, Şişhane istasyonunun İstiklal Caddesi giriş-çıkışı ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı'nı saat 14:00 itibarıyla kapatma kararı aldı. Metro İstanbul tarafından yapılan duyuruda, bu kararın İstanbul Valiliği'nin aldığı bir karar olduğu belirtildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar ve yüzlerce kişi Taksim'de toplanacak.
8 Mart 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na yürümek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olayda 217 kişi gözaltına alınmış, daha sonra bir kısmı serbest bırakılmıştı. 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu bulunan 12 sanığın tahliyesine karar verildi. Savcının mütalaasına rağmen tüm sanıkların serbest bırakılması dikkat çekti.
3 Temmuz 2024

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Üsküdar'da gerçekleştirilecek '15 Temmuz Vatan Koşusu' dolayısıyla trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahları duyurdu. Açıklamaya göre, etkinlik nedeniyle sabah 06.00'dan itibaren Çengelköy meydanından yalı boyu caddesi köprü katılım istikameti tek yöne kapatılacak. Sürücülerin bu yola alternatif olarak Üsküdar Güzeltepe Caddesi'ni kullanmaları öneriliyor.
8 Temmuz 2023

İstanbul Valiliği, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün trafiğe kapatılması planının iptal edildiğini duyurdu. Daha önce 26, 27, 28, 29 Ekim tarihlerinde belirli saatlerde köprünün trafiğe kapatılması kararlaştırılmıştı. Ancak, alternatif bir alan bulunduğu gerekçesiyle bu karar kaldırıldı.
26 Ekim 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, İstanbul'da işçiler Saraçhane'den Taksim'e yürümek istedi. Polis, Unkapanı kemerlerinde yolu ablukaya alarak plastik mermi ve biber gazı kullanarak işçilerin ilerlemesini engelledi. Bu olaylar sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından işçilere selam ve sevgilerini ileterek bayramlarını kutladı.
1 Mayıs 2024

Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Çankaya’da düzenlenecek etkinlikler nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. Trafik kapanışları saat 21.00’de başlayacak, ancak ihtiyaç halinde saat 18.00’den itibaren uygulanabilecek. Kapatılacak yollar arasında Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi ve 83’üncü Sokak bulunuyor.
18 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul Saraçhane Meydanı'nda polise saldırı gerekçesiyle gözaltına alınan 52 kişiden 38'i tutuklandı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede toplam 217 kişi gözaltına alınmış, 182'si serbest bırakılmıştı. Tutuklama talepleri, toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet, terör örgütü propagandası yapmak ve kamu görevlisine direnmek suçlarına dayanıyordu. Çağdaş Hukukçular Derneği, tutuklananların detaylarını sosyal medya üzerinden paylaştı.
5 Mayıs 2024

Mersin Valiliği, 20 Mayıs Pazartesi saat 23.59'a kadar açık ve kapalı yer toplantıları, eylem, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Bu karar, Kobani davasında verilen cezaların protesto edilebileceği gerekçesiyle alındı. Kobani davasında Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verilmişti. Diyarbakır, Van, Şırnak gibi birçok kentte de benzer yasaklar uygulanıyor.
17 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle İstanbul, Ankara ve İzmir'de raylı sistemlerde ulaşım ücretsiz sağlanacak. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, bu şehirlerde Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy metro hatlarındaki seferler bu özel günlerde ücretsiz olacak. Ayrıca, 1 Mayıs'ta İstanbul'da toplu ulaşıma kısıtlamalar uygulanacak.
30 Nisan 2024

ODTÜ'de her yıl geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen toplu mezuniyet töreni, yönetim tarafından iptal edilmeye çalışılıyor. 12 Mayıs'ta mezun olacak öğrencilere törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağı bilgisi verilmişken, sonradan akademik takvimde sessiz sedasız yapılan bir değişiklikle törenlerin 24-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı belirtildi ve yer bilgisi verilmedi. Geçen sene de 'protesto endişesi' nedeniyle iptal edilen tören yerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemişti. Yönetim, bu yıl da öğrencilerin bir araya geleceği etkinlikleri iptal etmeye devam ediyor ve mezuniyetle ilgili detayları paylaşmıyor.
4 Temmuz 2023

Metro İstanbul, Taksim ve Şişhane istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler hattının yarın saat 10.00’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar kapatılacağını açıkladı. Bu kararın İstanbul Valiliği tarafından alındığı belirtildi. Kararın gerekçesi resmi olarak açıklanmasa da, yarın Taksim’de düzenlenmesi planlanan 10’uncu Trans Onur Yürüyüşü nedeniyle alındığı iddia ediliyor. Bu nedenle bölgede sıkı güvenlik önlemleri alındı.
22 Haziran 2024

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve dünya genelinde Onur Yürüyüşleri düzenlendiği bir dönemde, Türkiye'de bazı valilikler bu etkinlikleri engelliyor. İstanbul Valisi Davut Gül'ün ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını duyurdu. Köşger, yasalara ve toplumun değerlerine aykırı hiçbir toplantı, gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve yasalara aykırı davrananlara kolluk güçlerinin müdahale edeceğini belirtti.
16 Haziran 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü eylemleri nedeniyle 15 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. İstanbul'da Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olaylar sonucunda toplamda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182'si serbest bırakılmıştı. Son olarak, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla 15 kişi daha gözaltına alındı.
21 Mayıs 2024

İstanbul'un Şişli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sebebiyle 21 Nisan Pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre, kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, 11.00-17.00 saatleri arasında kapatılacak yolları ve alternatif güzergahları açıkladı.
19 Nisan 2024

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, her yıl düzenlenen ve bu yıl da yasaklanan Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın ve LGBTİ+ birey Taksim'de toplandı. Beyoğlu kaymakamlığı, yürüyüşün toplumsal barış ve huzuru bozabileceği gerekçesiyle yasakladı. Yürüyüşçüler 'Jin Jiyan Azadi' sloganları attı ve deprem sonrası 'Hükümet istifa' çağrıları yükseldi. Polis, yürümek isteyenlere biber gazıyla müdahale etti ve bazı kişileri gözaltına aldı.
8 Mart 2023

Taksim ve Şişhane metro istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler hattında seferler normale döndü. Metro İstanbul, İstanbul Valiliği'nin kararı doğrultusunda bu istasyonların 23 Haziran'da kapatılacağını duyurmuştu. Kapatma kararının, Taksim'de düzenlenmesi planlanan 10'uncu Trans Onur Yürüyüşü nedeniyle alındığı düşünülüyordu. Seferler, bir günlük aranın ardından yeniden başladı.
23 Haziran 2024

1 Mayıs Tertip Komitesi, İstanbul Saraçhane'de düzenlenen eylemi öğlen saatlerinde sonlandırdığını açıkladı. Eylem, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından organize edilmiş ve işçiler Taksim'e yürümek üzere Saraçhane'ye çağrılmıştı. Polis, eylem sırasında plastik mermi ve biber gazı kullanarak müdahalede bulundu. Eylemin sona ermesiyle birlikte işçilerin büyük bir kısmı alandan ayrıldı, ancak Unkapanı kemerindeki polis ablukası devam ediyor.
1 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara açık görüş izni verileceğini duyurdu. Bu izin, 'Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında sağlanacak. Bakan Tunç, bu duyuruyu sosyal medya hesabı üzerinden yaptı.
18 Mayıs 2024
İşaretlediklerim