Bu yıl 30'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde, Türk sinemasının ve tiyatrosunun deneyimli sanatçıları Perran Kutman ve Cihan Ünal'a 'Onur Ödülleri' verileceği açıklandı. Festival, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar öncülüğünde 18-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve Menderes Samancılar Yürütme Kurulu Başkanlığını üstlenecek. Festivalde çeşitli yarışma bölümleri olacak ve sinemacılar için son başvuru tarihi 7 Ağustos 2023 olarak belirlenmiştir.
18 Temmuz 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Film Festivali'nin seçkisinde, 73. Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan birçok film yer alıyor. Nicolas Philibert'in 'Altın Ayı' ödülü kazanan 'Sur L'Adamant' (Küçük Evren) filmi ve Christian Petzold'un 'Roter Himmel' (Kızıl Gökyüzü) filmi gibi eserler festival programında izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Gümüş Ayı Ödülü kazanan 'Mal Viver' (Kötü Yaşamak) ve diğer ödüllü filmler de festivalde gösterilecek.
20 Mart 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum'da yer alacak ilk projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work-in-Progress Platformları'na toplam 10 proje seçildi. Bu projeler arasında Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Ozan Yoleri'nin 'Güzel Bir Gece', Pınar Yorgancıoğlu'nun 'Karanlıkta Islık Çalanlar' gibi isimler yer alıyor.
31 Ağustos 2023

Fransız yönetmen ve oyuncu Maiwenn, Mediapart dergisi genel yayın yönetmeni Edwy Plenel'e Paris'te bir restoranda saldırdığı gerekçesiyle suçlanıyor. Maiwenn, Plenel'in saçını çekip yüzüne tükürdüğü iddia ediliyor. Bu olayın polis raporu bir ay önce tutulmuş, ancak Maiwenn'in yeni filmi Cannes Film Festivali'nde açılış yapacağının duyurulmasından bir gün sonra medyaya sızdırılmış. Maiwenn, aynı zamanda #MeToo hareketini desteklemediğini belirtmiş ve Johnny Depp ile Amber Heard arasındaki dava sırasında Depp'e filmde başrol teklif etmişti.
8 Nisan 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Hollanda'nın Alkmaar kentinde düzenlenen geleneksel Gouda peyniri festivali, renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Festivalde, beyaz önlük giyen jüri tarafından Gouda peynirleri değerlendirildi. Geleneksel kostümler giymiş peynir taşıyıcıları, peynirleri ahşap arabalarla sergiledi.
8 Nisan 2023

Fransız medyasının aktardığına göre, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs ayında konserlerini iptal eden Jane Birkin, Paris'teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulundu. 17 yaşında oyunculuğa başlayan ve Michelangelo Antonioni'nin 'Cinayeti Gördüm' filmiyle tanınan Birkin, aynı zamanda Serge Gainsbourg ile seslendirdiği 'Je t'aime… moi non plus' şarkısıyla müzik dünyasında da ün kazandı. Hermes markasının ünlü el çantası modeline adını veren Birkin, modada da etkili bir isimdi.
16 Temmuz 2023

Amerikalı yönetmen Francis Ford Coppola, 'Megalopolis' adlı hayal projesinin setinde bütçe sorunları ve kreatif ekipteki ayrılıklarla karşı karşıya. Filmin sanat yönetmeni ve görsel efekt ekibi dahil olmak üzere bazı önemli isimler projeden ayrıldı. Coppola, Hollywood'un 'kendi paranı harcama' kuralını ihlal ederek filmi kendi finansmanıyla, toplamda 120 milyon dolar harcamayı planlayarak sürdürüyor. Bu kararını, kendi vizyonunu tam olarak gerçekleştirebilmek için aldığını belirtiyor.
10 Ocak 2023

11 Ocak'ta gerçekleşen Altın Küre Ödül törenine katılan birçok ünlü isim, etkinlik sonrasında Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Bu isimler arasında Colin Farrell, Brendan Gleeson, Jamie Lee Curtis ve Michelle Pfeiffer gibi ünlüler bulunuyor. Artan vakalar sebebiyle Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde Covid-19 testi zorunluluğu getirildi. Pfeiffer, Covid-19 nedeniyle Jeff Bridges'a ödül verme görevini John Goodman'a bırakmak zorunda kaldı.
18 Ocak 2023

Britanyalı oyuncu Henry Cavill, Guy Ritchie'nin yönetmenliğini üstlendiği 'The Ministry of Ungentlemanly Warfare' filminin çekimleri için Antalya'ya geliyor. Film, Damien Lewis'in aynı isimli kitabından uyarlanarak, Nazilerle mücadele eden özel bir askeri birliğin hikayesini konu alacak. 13 Şubat'ta başlayacak çekimler, Antalya'nın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilecek ve filmde birçok ünlü isim yer alacak.
5 Şubat 2023

Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet, kült filmi ‘Amélie’nin baş karakteri Amélie Poulain'in aslında bir KGB ajanı olduğunu açıkladı. Jeunet, filmin 22. yılına özel hazırladığı altı dakikalık kısa filmde bu bilgiyi paylaştı. Kısa filmde, Amélie'nin casusluk teknikleri ve sinsi planları, filmin ikonik sahneleri üzerinden gösteriliyor. Bu açıklama, Amélie karakterine dair algıları değiştirecek bir 'plot twist' olarak değerlendiriliyor.
15 Mart 2023

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Wes Anderson'ın yeni komedi filmi 'Asteroid City'nin fragmanı izleyiciyle buluştu. Film, 1950'lerde bir Amerikan çöl kasabasında geçen ve Junior Stargazer kongresini konu alan bir hikayeyi anlatıyor. Başrollerde Margot Robbie, Tom Hanks, Hong Chau ve Scarlett Johansson gibi isimler yer alıyor. Film, Haziran ayında sınırlı sayıda sinemada gösterilecek ve Cannes'da dünya prömiyerini yapacak.
29 Mart 2023

Hollywood aktörü Brad Pitt, 'Apex' adlı yeni filmi için Formula 1 pilotu Sonny Hayes karakterini canlandıracak. Filmde, 30 yıl aradan sonra yarışlara dönen bir pilotun hikayesi anlatılacak. Britanya'daki F1 Grand Prix yarışlarında gerçek bir Formula 2 aracı kullanacak olan Pitt'e, gerçek yarış dinamiklerini filme aktarması için Formula 1 şampiyonu Lewis Hamilton danışmanlık yapacak. Filmin çekimleri 2023 Formula 1 sezonu boyunca sürecek.
7 Temmuz 2023

Fransa'nın Cannes şehrinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 77'nci Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisi, yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Festivalde, Greta Gerwig'in jüri başkanlığını üstleneceği ve birçok ünlü yönetmenin son filmleriyle Altın Palmiye için yarışacağı açıklandı. Yarışacak yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Francis Ford Coppola ve Paolo Sorrentino gibi isimler bulunuyor. Ana yarışmada Altın Palmiye için yarışacak filmlerin listesi de paylaşıldı.
11 Nisan 2024

14 Mayıs'ta başlayan 77. Cannes Film Festivali'nin ilk haftası geride kaldı ve festival 25 Mayıs'ta sona erecek. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını Greta Gerwig yaparken, jüride Ebru Ceylan gibi isimler de yer alıyor. Festivalde Altın Palmiye için yarışan yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino ve Francis Ford Coppola bulunuyor. Ayrıca, Meryl Streep'e açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü verildi ve festival çalışanları ücret talepleri nedeniyle greve gitme kararı aldı.
20 Mayıs 2024

77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri üyeleri açıklandı ve Türk senarist ve oyuncu Ebru Ceylan da bu prestijli listede yerini aldı. Festival, 14 Mayıs'ta başlayacak ve 25 Mayıs'ta ödül töreniyle sona erecek. Jüri başkanı olarak Amerikalı oyuncu-yönetmen Greta Gerwig görev yapacak. Jüride ayrıca Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki gibi isimler de bulunuyor.
29 Nisan 2024

77. Cannes Film Festivali, bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle sona eriyor. Yazıda, dört yarışma filminin ilk izlenimleri ve ödül tahminleri ele alınıyor. 'The Substance' filmi, kadın bedeni üzerindeki toplumsal baskıları ele alırken, 'Parthenope' gençlik ve güzellik kaybını trajedi olarak işliyor. 'Emilia Pérez' ve 'Anora' filmleri de değerlendirilmiş, özellikle 'Anora' senaryo ve kadın oyuncu kategorilerinde öne çıkıyor. Altın Palmiye için 'All We Imagine As Light' ve 'The Seed of the Sacred Fig' güçlü adaylar olarak gösteriliyor.
25 Mayıs 2024

77’nci Cannes Film Festivali'nde ödül kazananlar açıklandı. Altın Palmiye ödülünü 'Anora' filmiyle Amerikalı yönetmen Sean Baker kazandı. Jüri büyük ödülünü 'All we imagine as light' filmiyle Payal Kapadia alırken, jüri ödülünü 'Emilia Pérez' filmiyle Jacques Audiard aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 'Kinds Of Kindness' filmindeki performansıyla Jesse Plemons kazandı.
25 Mayıs 2024
İşaretlediklerim