GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

Hollanda merkezli VPN servisi Surfshark, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'de 974 bin 225 kişisel veri ihlali yaşandığını açıkladı. Bu rakam, Türkiye'de yaşayan insan sayısından daha fazla ihlal olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2004-2024 yılları arasında toplam 107 milyon 138 bin 741 kişisel veri ihlali gerçekleşti. Türkiye, veri sızıntısına en çok maruz kalan 19'uncu ülke olarak belirlendi.
8 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin bazı bölgeleri için fırtına ve kuvvetli yağış beklentisi nedeniyle uyarılar yayınladı. 14 il için sarı kodlu, 5 il için ise turuncu kodlu uyarı verildi. Günlük hava durumu tahmin raporuna göre, ülkenin güney ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu olacağı, belirli bölgelerde yağmur ve sağanak yağışın beklendiği, ayrıca bazı bölgelerde kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkili olacağı öngörülüyor. İç ve doğu kesimlerde sabah ve gece saatlerinde pus ve sis oluşabileceği belirtiliyor.
18 Ocak 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmeleri ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkmakta ve her yıl çok sayıda insanın ölümüne sebep olmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, karbonmonoksit gazının tehlikeleri, zehirlenme belirtileri, risk altında olan gruplar ve korunma yöntemleri hakkında bilgi vermiştir. Özellikle kapalı alanlarda yetersiz havalandırma ile kullanılan sobalar, şofbenler, kombiler ve mangallar karbonmonoksit zehirlenmelerinin başlıca kaynaklarıdır. Düzenli cihaz bakımı, baca kontrolü, karbonmonoksit dedektörü kullanımı ve uygun yakıt seçimi gibi önlemlerle zehirlenmelerin önüne geçilebileceği vurgulanmıştır.
7 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde beklenen kuvvetli kar yağışları nedeniyle yedi ile 'turuncu', 18 ile ise 'sarı kod'lu uyarıda bulundu. Uyarıya göre, Akdeniz, Doğu Anadolu'nun güneyi, Güneydoğu Anadolu ve bazı batı illerinde kuvvetli yağış ve yoğun kar yağışı bekleniyor. Ayrıca Marmara'nın batısı ve Ege'nin batısında kuvvetli rüzgar ve fırtına öngörülüyor. Vatandaşların olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği belirtiliyor.
5 Şubat 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz'in iç kesimleri, Çankırı, Ankara'nın kuzey ve doğusu, Kırıkkale, Çorum, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Kars, Ardahan, Iğdır, Bitlis, Hakkari ve Şırnak çevrelerini kapsayan 13 il için gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına konusunda sarı kodlu uyarıda bulundu. Yağışların yer yer kuvvetli olması beklenirken, hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik öngörülmüyor. Batı kesimlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyredecek.
21 Mayıs 2023

Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde beklenen kuvvetli yağışlar sebebiyle 5 il için 'turuncu', 27 il için ise 'sarı' kodlu uyarı yayınladı. Yağışların genellikle yağmur ve yer yer gök gürültülü sağanak, bazı bölgelerde ise yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece azalacağı, rüzgarın ise bazı bölgelerde kuvvetli esmesi öngörülüyor.
9 Aralık 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

Sertaç Eş'in yazısında, Türkiye'nin gelir dağılımı ve servet eşitsizliği konularında Avrupa'daki en kötü durumda olan ülkelerden biri olduğu belirtiliyor. Gini katsayısına göre Türkiye, Letonya ve İsveç'ten sonra gelir dağılımı en kötü üçüncü ülke konumunda. Ayrıca, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim, ülke servetinin yüzde 39.5'ini elinde bulunduruyor. Türkiye'deki yetişkinlerin yüzde 70.6'sının serveti ise 10 bin doların altında.
26 Nisan 2024

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) raporuna göre, Türkiye'deki vatandaşlar gıda, barınma, enerji ve borç gibi temel ödemeleri yapabilmekten en çok endişe edenler. Rapora göre, Türkiye'deki halkın yüzde 72'si bu konulardan endişeli. Türkiye'yi yüzde 67 ile Şili ve yüzde 66 ile Meksika takip ediyor. Ayrıca, Türkiye'de en yüksek gelire sahip %20'lik kesim, en düşük gelire sahip %20'lik kesimden daha endişeli.
4 Ağustos 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023

ABD merkezli Çevre Çalışma Grubu (EWG) tarafından her yıl açıklanan 'Kirli 12' listesinde çilek, tarım zehirleri kalıntısı açısından en kirli meyve olarak yer aldı. Listede çileği, ıspanak ve lahana takip etti. Türkiye'de yapılan akademik çalışmalar ve Avrupa'ya ihraç edilen ürünler üzerine yapılan analizler, çilek, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin yüksek miktarda pestisit içerdiğini gösteriyor. Özellikle Bursa'da şeftaliye yoğun kimyasal püskürtme yapıldığı ve Ege Bölgesi'nde satılan şeftalinin yüzde 76'sında tarım zehri bulunduğu belirtiliyor.
7 Nisan 2024
İşaretlediklerim