Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik kapsamında, bu araziler tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla sezonluk kiraya verilecek. Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlüklerinde arazi tespit komisyonları oluşturulacak. Kiralama sürecinde yerel ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına öncelik verilecek.
22 Ağustos 2024

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Temmuz 2023'te 400 bin civarında olan ikinci el araç ilanı sayısı, ekim sonu itibarıyla 1 milyona ulaştı. Bu durum, Ticaret Bakanlığı'nın sıkı tedbirler alması ve finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesi sonucu ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, sıfır araçların piyasada artması ve bayilerin stok eritmek için kampanyalar düzenlemesi de ikinci el araç satışlarını olumsuz etkiledi.
23 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kiralardaki yüksek artışa ve barınma sorununa dikkat çekti. 2002'den bu yana ev sahibi olanların oranının düşüşünü ve yeni jenerasyonların ev sahibi olamadığını belirtti. Kiraların bir yıl içinde yüzde 197 arttığını ve asgari ücretin ev kiralarını karşılamakta yetersiz kaldığını ifade etti. 'İkinci Yüzyıl Konut Programı' ile dar gelirlilere, dezavantajlı gruplara ve yeni evlenenlere sosyal konut sağlama vaadinde bulundu.
29 Nisan 2023

Yeni Evim Kampanyası'nın ikinci el konutları da kapsayacağı açıklamaları sonrasında, ikinci el konut fiyatları ortalama yüzde 11 oranında artış gösterdi. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde bu artış oranları farklılık gösterdi. Uzmanlar, kampanyanın yeni konut üretimini artırmaması halinde, ikinci el konut fiyatlarının yeni konut fiyatlarını geçebileceği konusunda uyarıda bulundular. Tapu.com CEO'su Emre Erşahin ve TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, ikinci el konut piyasasındaki fiyat artışının ve kampanyanın etkilerinin beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini belirttiler.
13 Ocak 2023

Türkiye'de Eylül ayında gerçekleşen konut satışları, Ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Eylül ayında ülke genelinde 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu satışlardan 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri elde edildi. Eylül ayında en çok gayrimenkul satışı 26 bin 627 ile İstanbul'da gerçekleşti.
5 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

Türkiye'nin çeşitli illerindeki enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Konya, Isparta ve Diyarbakır'daki enerji iletim hattı projeleri kapsamında bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Ayrıca, Adana'da dördüncü grup küçük alan maden sahası ihale edilecek. İhale edilecek sahalara ilişkin bilgiler en az 15 gün önceden MAPEG'in internet sitesinde duyurulacak.
17 Temmuz 2024

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Türkiye'de yatırımcılar, enflasyondan korunma amacıyla borsaya yönelmişken, borsanın dalgalı seyri nedeniyle otomobil ve hafif ticari araçlara olan ilgi arttı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık verilerine göre, Mart ayında otomotiv satışlarında rekor bekleniyordu. ODMD'nin verilerine göre, Şubat 2023'te satışlar yüzde 63,4 artarak 81 bin 148 adet olmuş ve en yüksek Şubat satışlarına ulaşılmıştı. Mart ayında ise satışlar 110 bin adedi aştı. Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, seçim öncesi tedarikin erkene çekildiğini ve otomobilin yatırım aracı olarak tercih edildiğini belirtti.
3 Nisan 2023

Türkiye'deki gayrimenkul ilanlarında 'vatandaşlığa uygun' notu artıyor. Bu durum, 2018'de yabancılara vatandaşlık için ev alımında öngörülen bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi sonucu ortaya çıktı. Bu değişiklik, Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki değer kaybı ve yabancıların ev alımında rekorlar getirmesiyle birlikte gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oldu. İstanbul ve kıyı kentlerdeki gayrimenkul ilanları, 'vatandaşlığa uygun' notuyla öne çıkıyor ve fiyatlar 150 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
11 Ekim 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının ocak-nisan döneminde yüzde 57,3 artışla 333 bin 650 adet olduğunu belirtti. Ancak arz, kredi ve kur sıkıntıları nedeniyle yıl sonu satış beklentisinin 1,2 milyon yerine 900 bin adet olabileceğini ifade etti. Gazeteci Emre Özpeynirci, bu durumu talebin 300 bin adet altında kalacağı şeklinde yorumladı.
30 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Borsa İstanbul, devre kesici sisteminin devreye girdiği ve açığa satış yapılabilecek hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenerek paylaşıldı. Açığa satış, bir varlığın değerinde düşüş beklentisiyle sahip olunmayan varlığın satılmasıdır ve yukarı adım kuralı, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltmak için kullanılır.
11 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Türkiye'de orta gelir grubuna hitap eden 'Yeni Evim Kampanyası' başlatıldı. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Hazine, 2023-2025 yılları arasında toplam 18 milyar 220 milyon lira katkı sağlayacak. Örnek ödeme planlarına göre, 1 milyon liralık kredi için bu yıl 7 bin lira, 2024'te 52 bin lira, 2025'te 38 bin lira olmak üzere toplam 97 bin liralık destek verilecek.
24 Ocak 2023

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş farklı açıklamalarda bulundu. Nebati düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe girmesini planladıklarını belirtirken, Elitaş Meclis sürecinin 10 gün süreceğini ve düzenlemenin henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Bilgin ise ilk aylıkların Şubat ya da Mart'ta ödeneceğini söyledi. Nebati ise sürecin planlandığı gibi ilerlediğini ve ilk aylıkların Mart'ta ödenebileceğini destekledi.
15 Ocak 2023
İşaretlediklerim