Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 düşüş göstererek 85 bin 652'ye geriledi. İstanbul, en çok konut satışının yapıldığı il olurken, Ardahan ve Hakkari en az konut satışının gerçekleştiği iller oldu. İlk el konut satışları yüzde 26, ikinci el konut satışları ise yüzde 39 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 60,3 düşüşle 2 bin 557 olarak kaydedildi.
16 Mayıs 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yükselmiş ve ikinci el piyasasında araçlar sıfır fiyatına yakın veya daha yüksek fiyatlara satılmaya başlamıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından yüksek bir fiyata satılması yasaklanmıştır. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını düzenlemeyi amaçlamaktadır.
6 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da ACSEL, BFREN, ERBOS ve INTEM hisseleri 17 Kasım'a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. IHYAY hisselerinde aynı dönemde brüt takas uygulanacak. AYCES ve SNKRN hisseleri ise emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması ve emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması uygulamalarını içeriyor.
18 Ekim 2023

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için hazırlanan ve aylık faiz oranlarının yüzde 1'in altında olacağı bir konut kampanyasının detaylarını açıklayacaklarını duyurdu. Kampanya, 'Yüzyılın Kampanyası' olarak adlandırılıyor ve 15 yıl vade imkanı sunulması planlanıyor. Bakan Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kampanya detaylarını bugün saat 10:00'da açıklayacak.
4 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalarak 79 bin 313’e geriledi. Ocak-haziran döneminde ise satışlar yüzde 3,7 azalarak 545 bin 74’e düştü. Konut Fiyat Endeksi (KFE) ise Mayıs 2024’te yıllık yüzde 45 arttı.
17 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

Otomotiv sektöründe 7 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen genel güvenlik yönetmeliği, 31 Ağustos’a ertelendi. Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını esas alan bu yönetmelik, araçlarda opsiyonel olan güvenlik donanımını zorunlu hale getiriyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, stokta olan ve güvenlik donanım şartlarını sağlamayan mevcut araçlar iki ay boyunca satılmaya devam edecek.
26 Haziran 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın depremzedelere konut vaadiyle tehdit ettiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağını belirtmişti. Uzmanlar ise acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim kaygısıyla hareket ettiğini ve insanların barınma hakkını tehdit ettiğini ifade etti.
24 Şubat 2023

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için getirilen EYT düzenlemesinde yaş şartı kaldırıldı ancak prim günü şartı getirildi. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara güvenerek kredi çeken veya varlıklarını satan vatandaşlar, şimdi kademeli prim günü şartı nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyorlar. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen teklif, Genel Kurul'a getirilecek. Vatandaşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 'kademeli prim şartı olmayacak' vaadine güvenerek hareket ettiklerini ve şimdi borç batağında olduklarını ifade ediyorlar.
4 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile olağanüstü hal ilan edilen illerdeki Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazların şubat, mart ve nisan aylarına ait kira alacaklarından vazgeçilmiştir. Yapılan kira ödemeleri iade veya mahsup edilecek. Kiracılar, kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmelerini sonlandırma talebinde bulunabilirler ve bu durumda erken tahliye nedeniyle herhangi bir alacak talebinde bulunulmayacak.
6 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu. Bu artış, beş aydır devam eden düşüş serisini durdurdu. Ancak, Ocak-Temmuz döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalarak 675 bin 327 olarak kaydedildi. Temmuz ayında en çok konut satışı İstanbul'da gerçekleşti.
15 Ağustos 2023

Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışının kısıtlanmasının konut fiyatlarını ve kiraları düşüreceğini savunurken, bazıları bu durumun döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı ve TÜKODER Başkanı, kısıtlamanın Türk vatandaşlarına fayda sağlayacağını ifade ediyor. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, yabancıların konut piyasasında dolaylı etkiler yarattığını söylüyor.
4 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararlarıyla Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde ve Osmaniye’de demir yolu, kara yolu ve atıksu arıtma tesisi projeleri için bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Karaman-Ulukışla İstasyonlarının Çift Hale Getirilmesi Projesi ve Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ve Elektromekanik Sistemlerin Temini Projesi kapsamında çeşitli illerde kamulaştırma yapılacak. Ayrıca, Manisa’da Kelebek Projesi, Muğla’da Kötekli Kavşağı ve Malatya’da atıksu arıtma tesisi için de acele kamulaştırma kararları alındı. Özelleştirme kapsamında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki bazı taşınmazların imar planı değişiklikleri de onaylandı.
28 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında meydana gelen yüksek artışlar üzerine, hükümet tarafından getirilen yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasının süresi uzatılacak. Sabah gazetesinin haberine göre, ayrıca fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis veya para cezası getirilecek ve büyükşehirlerde yaşayan memurlara kira katkısı sağlanması planlanıyor. Uzmanlar, yüzde 25 sınırının piyasayı olumsuz etkilediğini ve evlerin boş kalmasına yol açtığını belirtiyor.
2 Haziran 2023
İşaretlediklerim