Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kulenin daha önce çatı onarım çalışmaları nedeniyle kısmen kapatıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasının korunacağı ve ebabil kuşlarının göç mevsiminin gözetileceği belirtildi.
21 Şubat 2024

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları kapsamında bugünden itibaren bir ay boyunca ziyaretçilere kapalı olacak. Kulenin çatı onarımı nedeniyle 8'inci katı geçen yıl kasımda ziyarete kapatılmış, aleminin konservasyonu tamamlanmıştı. Ayrıca, yapıda jeoradar çalışmaları gerçekleştirildi ve dış cephe onarımı yapılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan 400'e yakın göçmen kuş yuvasına zarar verilmeyecek. Çalışmaların nisanda tamamlanması planlanıyor.
23 Şubat 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın bir süredir devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Mayıs 2023'te ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle kısa bir süre sonra tekrar kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kule bugünden itibaren ziyaretçilere yeniden açık olacak ve ulaşım Karaköy İskelesi'nden sağlanacak. Tekne seferleri her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir düzenlenecek.
1 Mart 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kuleye ulaşımın Karaköy İskelesi'nden sağlanacağını ve tekne seferlerinin her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir yapılacağını duyurdu. Kız Kulesi, Mayıs 2023'te kısa bir süreliğine ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle tekrar kapatılmıştı.
1 Mart 2024

Üsküdar'da bulunan ve Bizans döneminden kalan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuledeki restorasyonun birkaç hafta içinde tamamlanacağını ve kule-müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ersoy, restorasyonun gecikmesinin nedeninin depreme karşı alınan ek önlemler olduğunu belirtti ve Kız Kulesi'nin artık yeme içme yerine kültürel bir ziyaret noktası olarak hizmet vereceğini ifade etti.
4 Nisan 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'daki Kariye Camisi'nin yoğun ziyaretçi nedeniyle cuma günleri ziyarete kapalı olacağını duyurdu. 2020 yılında cami statüsüne çevrilen ve 2024 yılında ibadete açılan Kariye Camisi, mozaik ve freskleriyle ünlüdür. Müdürlük, caminin cuma günleri sadece ibadete açık olacağını ve diğer günlerde vakit namazlarından 15 dakika önce turistik ziyaretlerin durdurulacağını belirtti.
18 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Galata Köprüsü, çift yönlü araç ve yaya trafiğine açıldı. Köprüdeki çalışmalar planlanan tarihten önce sona erdi. Yenileme çalışması kapsamında, köprünün depreme karşı direncinin artırılması, hasarlı genleşme derzlerinin onarılması ve yağmur suyuna karşı koruyan yalıtım tabakasının yenilenmesi gibi işlemler gerçekleştirildi. Ayrıca, köprü tabliyesinde güneşte erimeyen 'trinidad asfalt' kullanıldı.
17 Eylül 2023

Topkapı Sarayı, tarihinde ilk kez gece ziyaretlerine açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, saray her cumartesi 21.00-23.00 saatlerinde gezilebilecek. Gece turları gruplar halinde yapılacak ve her grup 300 kişiyi geçmeyecek. Ziyaretçiler, sarayın çeşitli bölümlerini gezme fırsatı bulacaklar.
28 Haziran 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sezonu boyunca bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzattı. Aspendos, Side, Patara, Hierapolis, Efes gibi ören yerleri gece 00.00'a kadar, İstanbul Havalimanı Müzesi ve Galata Kulesi saat 23.00'e kadar, Ayasofya Tarihi Müzesi, Van Akdamar Anıt Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ise saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olacak. Bu değişiklik, turizm sezonunda ziyaretçilere daha esnek saatler sunmayı amaçlıyor.
9 Nisan 2024

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'gece müzeciliği' uygulaması kapsamında yenilenen LED aydınlatma sistemi ile ziyaretçilere gün batımından sonra da hizmet vermeye başladı. Bu uygulama, özellikle yaz aylarında gündüz sıcaklarından kaçınan turistlerin akşam saatlerinde tarihi ve kültürel ziyaretler yapabilmesini amaçlıyor. Celsus Kütüphanesi gibi önemli yapılar, geceleyin zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ziyaretler, mevcut giriş ücretleriyle gece yarısına kadar devam edebiliyor.
2 Mayıs 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 113 yıllık tarihi Haydarpaşa Garı'nın restorasyonunun 2024 yılında tamamlanacağını açıkladı. Gar, 2010 yılında çıkan yangında büyük zarar görmüş ve çatısı tamamen yanmıştı. Restorasyon çalışmaları, binanın orijinal haline sadık kalınarak 2016 yılında başlamıştı. Bakan Uraloğlu, çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı ve garın aslına uygun olarak restore edildiğini belirtti.
13 Temmuz 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

Mersin'in Silifke ilçesindeki Cennet-Cehennem obrukları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destek programı kapsamında yapılan iyileştirme çalışmaları sayesinde ziyaretçi sayısında önemli bir artış yaşadı. 2024 yılının ilk 10 ayında, bu tarihi ve doğal alanı 350 bin kişi ziyaret etti ve bu sayı geçen yıla göre 70 bin kişi arttı. Ziyaretçiler, Cennet obruğunda Meryem Ana Kilisesi ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yerleri gezebilirken, Cehennem obruğunu cam terastan izleyebiliyor. Gece müzeciliği gibi yeni projelerle yıl sonunda ziyaretçi sayısının 500 bine ulaşması hedefleniyor.
8 Kasım 2024

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan ünlü Trevi Çeşmesi'nde kapsamlı bir bakım-onarım çalışması başlatıldı. Çalışmalar, çeşmenin suyla temas eden noktalarındaki yabani otların ve kalker birikintilerinin temizlenmesini, merdiven taşlarının onarılmasını kapsıyor. Tadilat, Avrupa Birliği'nin Kovid-19 sonrası toparlanma fonuyla finanse edilecek ve üç ay sürecek. Çeşme, tadilat sonrası biletle ziyaret edilebilecek ve turist yoğunluğunu kontrol etmek amacıyla yeni düzenlemeler yapılacak.
8 Ekim 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Ankara'nın ünlü sinema salonlarından Kavaklıdere Sineması, 2007 yılında kapanmasının ardından 16 yıl sonra yeniden açılmaya hazırlanıyor. Sinema, yenilenme çalışmaları öncesinde 15-16 Nisan tarihlerinde 'Bir Zamanlar Kavaklıdere; Sinemada Buluşalım!' adlı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikten elde edilecek gelir, sinemanın yenilenmesi için kullanılacak. Etkinlik kapsamında söyleşiler, tiyatro oyunları, sinema gösterimleri, stand-up şovları ve konserler gerçekleştirilecek.
10 Nisan 2023

Bitlis Valiliği, Nemrut Kalderası'nın kış sezonu boyunca ziyarete kapatıldığını duyurdu. Bu karar, ayıların beslenme alışkanlıklarını yeniden rehabilite etmek ve can ve mal kaybını önlemek amacıyla alındı. Ziyaretçilerin ayılara yiyecek vermesi, ayıların doğal beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkilediği için, ayılar yiyecek bulmakta zorlanmaya başlamış ve ziyaretçilere saldırarak tehlike oluşturmuştu. Geçici kapatma kararı, bu sorunların önüne geçmek için alındı.
1 Kasım 2024

Milli Saraylar Kalemkar Atölyesi'nde, İngiliz yapımı 300 yıllık iki büyük saat restore ediliyor. Bu saatler, mekanik aksamlarıyla birleştirildikten sonra Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Osmanlı Pazarı Saatleri olarak bilinen ve Osmanlı kültürünün estetik beğenisini yansıtan bu saatler, ahşap kasaları ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Restorasyon işlemi sırasında orijinal desenlere müdahale edilmediği belirtiliyor.
16 Mayıs 2024
İşaretlediklerim