Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Avrupa Birliği'ni Türkiye'deki kayyım atamalarına karşı net bir duruş sergilemeye çağırdı. Türkiye'de Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanması, İçişleri Bakanlığı tarafından belediye başkanlarının terör örgütü üyeliği suçlamaları gerekçe gösterilerek gerçekleştirildi. Amor, bu durumu Türk hükümetinin demokrasiye bir saldırısı olarak nitelendirdi ve AB'nin bu duruma karşı net bir yanıt vermesi gerektiğini belirtti. Türkiye'deki kayyım atamaları, yerel ve uluslararası düzeyde tepkilere yol açtı.
4 Kasım 2024

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin hukuki standartlarını yükseltmek için yargı reformuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. Meclis'te 9'uncu Yargı Paketi görüşülürken, zihniyet değişiminin de önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa Konseyi denetim mekanizmasından çıkması gerektiğini ifade eden Selvi, AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach'ın raporunun olumsuz olduğunu belirtti.
26 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'nu azarladı. Olay, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından eleştirildi. Price, ifade özgürlüğünün demokrasi için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. ABD'nin Türkiye'deki ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalardan endişe duyduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

Yalçın Doğan, Türkiye'de demokrasiye dönüş sürecinin olup olmayacağını ve bu süreçte gerçekleşmesi beklenen reformları sorguluyor. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı, yargı bağımsızlığının sağlanması, ifade ve basın özgürlüğüne dönülmesi, politik tutukluların serbest bırakılması gibi konulara değiniliyor. Ayrıca, kamu sınavlarında mülakatın kaldırılması ve çevre talanına son verilmesi gibi ekonomik ve çevresel konular da ele alınıyor.
7 Mayıs 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Avrupa Konseyi, Türkiye'de insan kaçakçılığı mağdurlarının sayısının arttığını belirterek daha güçlü mücadele çağrısında bulundu. 2019-2023 yılları arasında Türkiye'de 1466 insan kaçakçılığı mağduru tespit edildi, bu sayı önceki dört yıla göre iki kat arttı. Raporda, mağdurların çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluştururken, cinsel ve emek sömürüsü en yaygın sömürü biçimleri olarak öne çıkıyor. Türkiye, göçmen politikaları ve sınır güvenliği konularında eleştirilere yanıt vererek, insanlık dışı uygulamaların olmadığını belirtti.
22 Ekim 2024

TBMM Hazırlık Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır'ın 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından, İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret ettiği gerekçesiyle 'hakaret' suçundan dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneren bir rapor hazırladı. Rapor, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sunulacak. Karma komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması veya kovuşturmanın ertelenmesi konusunda karar verecek. İlgili milletvekilleri, komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda kendilerini savunma hakkına sahip.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Dünya İnsan Hakları Günü İnsanlığın Yüzü Programı'nda yaptığı konuşmada, adil bir dünyanın Amerika Birleşik Devletleri ile mümkün olmadığını ifade etti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze için ateşkes kararını veto etmesini eleştiren Erdoğan, bu durumun adaletsizliğe işaret ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği zulümleri ve Batılı ülkelerin İsrail'e verdiği desteği kınadı.
9 Aralık 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın hazırladığı şeffaflık raporuna göre, Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 115’inci sıraya geriledi. Raporda, Türkiye'nin şeffaflık ve hesap verebilirlik karnesi değerlendirildi ve ciddi bir şeffaflık kaybı yaşandığı vurgulandı. İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin güçlenmesi için hesap verebilirlik ve şeffaflığın daha yüksek seviyede uygulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ifade özgürlüğü alanında da gerilemenin sürdüğü ifade edildi.
7 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, adli yıl açılışında yaptığı konuşmanın, geçen sene olduğu gibi bu sene de canlı yayınlanmadığını belirtti. Sağkan, konuşmasında yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne dair sorunlara değindi. Ayrıca, Türkiye'nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 140 ülke arasında 116. olduğunu ve Doğu Avrupa ve Asya kategorisinde sonuncu olduğunu belirtti. Sağkan, hukukun güvenliği ile devletin güvenliğinin eş anlamlı olduğunu vurguladı.
1 Eylül 2023

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

Barış Pehlivan, Yargıtay, Danıştay ve bölge adliye mahkemelerinde görev yapan hâkimler ve savcılarla yaptığı görüşmeler sonucunda, Türkiye'deki yargı sisteminin siyasi konjonktürden nasıl etkilenebileceğini ele alıyor. Yazıda, yargının bağımsızlığına inanan meslek mensuplarının şahsi olarak gelecek kaygısı taşımadığı, ancak hukuka uygun olmayan kararlar verenlerin siyasi konjonktürü yakından takip etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Ayrıca, yüksek yargı organlarında dönüşümün beklendiği, Anayasa Mahkemesi ve YÖK'te belirli gruplara yönelik atamaların yapılması planlandığı ve anayasa değişikliği çalışmaları için zemin arandığı ifade ediliyor.
3 Nisan 2024

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yeniden canlandırma talebini, ülkedeki 'kötüye gidiş' gerekçesiyle reddetti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, insan hakları savunucularının zindanlarda olduğu bir dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunun ilerlemeyeceğini ifade etti.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim