2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin mülteci akınıyla sıkıştırma senaryolarını boşa çıkardığını ifade etti. Yıl başından bu yana 143 bin düzensiz göçmenin ülkemize girişini engellediklerini belirten Erdoğan, suça bulaşan veya kaçak olarak ülkemizde bulunanları tespit edip süratle sınır dışı ettiklerini söyledi. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyinde inşa edilen kalıcı konutların yapımının devam ettiğini ve bu konutların tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin vatanlarına dönebileceğini belirtti.
22 Ağustos 2023

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Adıyaman depremi sonrasında izinsiz yardım için bölgeye giden ve hakkında soruşturma açılan aile hekimi Dr. Sosın Fisli, yaşadığı bu süreçten sonra yurt dışına göç etmeye karar verdi. Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi alan Fisli, Almanya'ya gitmeye hazırlanıyor. Türkiye'de hekimlerin ağır çalışma koşulları ve güvencesizlik nedeniyle yurt dışına göç etme eğilimi artıyor. 2023'ün ilk dört ayında 881 hekim iyi hal belgesi talep etti. Fisli, daha önce de Almanya'da çalışmış ve ailevi sebeplerle Türkiye'ye dönmüştü. Deprem bölgesine gönüllü gitmesi nedeniyle açılan soruşturma ve çalışma koşullarından dolayı istifa etmeyi düşündüğünü, ancak hastalarının ısrarı üzerine kararından vazgeçtiğini belirtti.
5 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

İstanbul, 2024 yılının ilk dört ayında 5 milyon 244 bin 936 yabancı ziyaretçi ağırlayarak rekor kırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, bu sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,94 artış gösterdi. Nisan ayında ise 1 milyon 478 bin 218 yabancı ziyaretçi İstanbul'a geldi ve bu, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,60 artış anlamına geliyor. En çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Rusya, Almanya ve İran yer alıyor.
28 Mayıs 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Almanya'nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) yayımlanan yıllık raporunda, Türkiye Almanya için en büyük casusluk tehditlerinden biri olarak belirtildi. Raporda ayrıca Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili casusluk faaliyetleri ve Çin'in ekonomik ve bilimsel casusluk konusunda oluşturduğu tehdit vurgulandı. İran da Türkiye ile birlikte Almanya için önemli bir casusluk tehdidi olarak ifade edildi, her iki ülkenin siyasi muhalefeti hedef aldığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son beş yılda 2,2 milyon kişi İstanbul'dan diğer şehirlere göç etti. İstanbul'dan ayrılmanın birinci nedeni 'hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç' olarak belirtilirken, ikinci neden 'daha iyi konut ve yaşam koşulları' olarak belirtildi. Öte yandan, İstanbul'da ikamet eden yabancı uyruklu sayısı hızla artıyor. Ekim 2023 itibariyle 576 bin yabancı ikamet izniyle İstanbul'da yaşıyor. Ayrıca, İstanbul'da geçici korumada bulunan Suriyeli sayısı 532 bin.
22 Ekim 2023

The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, Britanya İçişleri Bakanlığı, sığınmacıların Britanya'ya ulaşmasını engellemek amacıyla Türkiye'nin sınır polisine 3 milyon sterlin fon sağlamış. Fonlama, 2019 yılında 14 bin sterlin ile başlamış ve zamanla artarak 2023'te 3 milyon sterline ulaşmış. Fon, eğitim, personel sağlama ve sığınmacıların geri dönüşü ile yeniden entegrasyonunu hedefleyen bir projede kullanılmış. Türkiye'nin Britanya için stratejik önemi artmış ve Türkiye'deki Britanya İçişleri Bakanlığı çalışanlarının sayısı Britanyalı diplomatları geçmiş.
8 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) anketine göre, Alman şirketlerinin yüzde 47'si stajyer bulmakta zorluk çekiyor. Bu oran, 2005'ten beri görülen en yüksek oran. Özellikle otel ve restoranlar ile sanayi ve ticaret sektörlerinde stajyer bulma sıkıntısı yoğunlaşıyor. DIHK'ın bulgularına göre, ülkede okulu bitiren öğrenci sayısı 10 yıl öncesine göre yaklaşık 100 bin daha az ve bu durum iş gücü piyasasında dengesizliğe yol açıyor.
23 Ağustos 2023

Türkiye'de orta ve lüks segment otellerde beş gecelik tatilin maliyeti yerli turistler için 150 bin ile 200 bin lira arasında değişirken, Alman turistler aynı süre için uçak bileti dahil 500 avro (yaklaşık 17 bin 460 lira) gibi oldukça düşük bir maliyetle tatil yapabiliyor. Erken rezervasyon fiyatlarındaki yüzde 80'e varan artışlar bile tatil maliyetlerini düşürmekte yetersiz kalıyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yerli turistler için tatil giderek daha zor bir hayal haline gelirken, yabancı turistler için Türkiye, cazip bir tatil destinasyonu olmaya devam ediyor.
5 Mart 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrası Almanya ve Belçika, depremzedelere vize kolaylığı sağlayacağını duyurdu. Ancak BBC Türkçe'nin haberine göre, bu hızlı vize uygulaması beklenenden daha uzun sürebilir ve bürokratik engeller içeriyor. Depremzedelerin vize başvurusu için konsolosluklara bizzat gitmeleri ve normal prosedürde istenen belgeleri sunmaları gerekiyor, bu da özellikle evleri yıkılanlar için zorluk yaratıyor.
14 Şubat 2023

Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin başbakanının kendisi olduğunu belirtti. Merkel, görev süresi boyunca Almanya'da sürekli olarak yaşayan herkesin başbakanı olduğunu ifade etti. Almanya'da yaşayan Türklerin ülkenin bir parçası olduğunu belirten Merkel, son yıllarda Almanya'ya kalıcı olarak yerleşenlerin sayısının arttığına işaret ederek bu insanları toplumla bütünleştirme görevinin devam ettiğini vurguladı.
2 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Berlin ziyareti öncesinde YouGov tarafından yapılan bir ankette, Almanya'da katılımcıların yaklaşık yarısı Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesini istiyor. Erdoğan'ın Hamas'ı 'mücahitler grubu' olarak tanımlaması, Almanya'daki ziyaretini tartışmalı hale getirdi. Ankete katılanların %32'si ziyaretin gerekli olduğunu düşünürken, %25'i herhangi bir görüş belirtmedi. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından İsrail, Türkiye'deki diplomatlarını geri çekme kararı almıştı.
10 Kasım 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. İlk gün itibarıyla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 452 bin 257'si temsilciliklerde, 19 bin 477'si ise gümrük kapılarında olmak üzere toplamda 471 bin 734 kişi oy kullandı. İlk turda yurt dışında yüksek katılım gözlenmiş ve Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 57,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 39,6 oranında oy almıştı. Oy verme işlemi yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
20 Mayıs 2023

2024'ün ilk altı ayında Britanya'ya Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen sayısı yüzde 18 arttı ve bu göçmenlerin yüzde 10'u Türk. Britanya İçişleri Bakanlığı, bu dönemde küçük botlarla ülkeye girenlerin sayısının 13 bin 489 olduğunu açıkladı. Göçmenlerin yüzde 81'i yasal izni olmadan bu botlarla ülkeye giriş yaptı. Göçmen karşıtı eylemler ve sıkı göç kuralları, Britanya'da göçmenlerin durumunu daha da zorlaştırıyor.
23 Ağustos 2024
İşaretlediklerim