Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Murat Muratoğlu, bu kararın halkı doğrudan ilgilendiren mevduat faizleriyle aynı olmadığını belirtiyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle mevcut politikanın işe yaramadığını ve teknik önlemler alındığını ifade ediyor. Muratoğlu, yanlış hamlelerin ülke ekonomisini daha da kötüleştirebileceğini ve para politikasının sınırlı etkisi olduğunu vurguluyor.
24 Mayıs 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile enflasyona endeksli kıymetler için teminat havuzunda uygulanan iskonto oranını yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkardığını duyurdu. Bu değişiklik, TCMB'nin 'liralaşma stratejisi' kapsamında ve piyasa işlemleri teminat havuzunda TL cinsi varlıkları desteklemek amacıyla yapıldı. Yeni düzenleme 9 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
5 Ocak 2023

Investing.com'un verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması yüzde 33,88'e yükseldi. Aynı dönemde dolar ve avro mevduat faizleri sırasıyla yüzde 2,31 ve yüzde 0,90 olarak kaydedildi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı yüzde 15'e, dolar ve avro bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise sırasıyla yüzde 9,55 ve yüzde 7,61'e ulaştı.
2 Haziran 2023

Investing.com'un verilerine göre, Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması %26,93'e yükseldi. Bu oran bir önceki haftaya göre 101 baz puanlık bir artışı temsil ediyor. Aynı dönemde dolar ve avro mevduat faizleri sırasıyla %2,59 ve %0,92 olarak kaydedildi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı %14,95'e, dolar ve avro bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise sırasıyla %9,51 ve %7,22'ye ulaştı.
9 Haziran 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın 20 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı öncesinde dolar/TL 26,96, avro/TL ise 30,3 seviyesine ulaştı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve seçim öncesinde 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü geçti. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra dolar ve avro kurları daha da yükseldi. Dolar/TL bir süre 26,1 seviyesinde sabit kaldıktan sonra kısa süreliğine 27,02'yi gördü.
18 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Mart ayında yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilen faiz oranı, nisan ayından itibaren sabit tutulmuştu. MB Para Politikası Kurulu, eylül ayında da politika faizini değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı. Karar metninde, enflasyon göstergelerinin ve yurt içi talebin durumu değerlendirilerek, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.
19 Eylül 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, TL mevduatları için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını artırdı. Bu değişiklikle, TL mevduat hesapları için zorunlu karşılıklar üzerinden alınabilecek maksimum faiz oranı politika faizinin yüzde 80'ine çıkarıldı. Bu oran, KKM hesapları için yüzde 60 olarak belirlendi. Bu adım, bankaların belirlenen koşulları yerine getirmeleri halinde, zorunlu karşılık tutarları için daha yüksek faiz alabilmelerini sağlayacak.
25 Nisan 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, kur korumalı mevduatlar (KKM) geçen hafta 24,9 milyar lira azalarak toplamda 2 trilyon 230 milyar liraya geriledi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türk lirası mevduat payının son sekiz ayda yüzde 32'den yüzde 44'e yükseldiğini, ancak KKM'nin payının yüzde 26'dan yüzde 14'e düştüğünü belirtti. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları da 2,99 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2024

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye'de kamu bankaları dolar kurunu dengelemek amacıyla Türk Lirası'nda müdahalede bulundu. Merkez Bankası ve kamu bankaları, seçimler sonrası döviz kurlarını serbest bıraktı ve dolar ile avro kurlarında büyük artışlar yaşandı. Dolar kuru yüzde 7-8 artışla 23 TL'yi, avro ise 25 TL'yi geçti. Ekonomistler, Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini beklerken, yaşanan sert hareketleri ölçülü bulmadıklarını ifade etti.
8 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 23 Haziran ile biten haftada bankacılık sektöründeki toplam mevduat 39 milyar 736 milyon lira azalarak 11 trilyon 620 milyar liraya düştü. TL cinsinden mevduat yüzde 2,8 artarken, yabancı para cinsinden mevduat yüzde 4,4 azaldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları ise 7 milyar 467 milyon dolar azalış gösterdi.
5 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından beklenen bir hamle yaparak politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Yeni ekonomi yönetimi, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerden oluşuyor ve faiz artırımı ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' olarak görülüyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, farklı tahminlerde bulunmuşlardı. Merkez Bankası, daha önce yaşanan kur krizinin ardından faiz oranlarında indirim yapmış, ancak son dönemde faiz oranını sabit tutmuştu.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

İktidara yakın yazar Abdulkadir Selvi, ekonomi çevreleriyle yaptığı görüşmelere dayanarak Merkez Bankası'nın faiz artışının yüzde 20'ye ulaşmayacağını, yüzde 16,50-17,00 civarında olabileceğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını öngörmüştü. Daha önceki faiz artışının piyasalar tarafından yetersiz bulunması döviz kurlarında artışa neden olmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Temmuz'da açıklanacak.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim