Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye'de 32-91 günlük Türk Lirası mevduatların aldığı faiz oranı ortalama %28,10'a yükselerek 5 Aralık 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası, enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentilerini karşılamadı. Uzmanların uyarılarına rağmen enflasyon yükseldi, TL değer kaybetti ve hükümet bankalara çeşitli kısıtlamalar getirdi. Seçim öncesi döviz talebinin artmasıyla TL, dolar ve avro karşısında değer kaybetti. Hükümet, TL'deki ani değer kaybını önlemek için kur korumalı mevduatta faiz tavanını kaldırdı.
31 Mart 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını yüzde 35’e düşürdü. Bu adım, KKM hesaplarından TL mevduata geçişi desteklemek ve KKM hesaplarının azaltılması amacıyla atıldı. Politika faiz oranının yüzde 50 olduğu bir ortamda, KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı yüzde 80'den yüzde 70'e indirildi. Ayrıca, yeni açılacak ve yenilenecek KKM hesapları için ek getiri ödemesi yapılamayacak.
17 Temmuz 2024

Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, Mart ayında yapılan yüzde 5'lik faiz artışının ardından geldi. Banka, enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkı para politikası duruşunu sürdürme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaşması ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,89 azalışla 7.446,35 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,21 ve holding endeksi yüzde 0,82 azalış kaydetti. Hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası tebliğleriyle Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı azaltacak düzenlemeye gidildi. Analistler, bu kararların orta-uzun vadede yeni ekonomi politikalarını desteklemesinin beklendiğini belirtti.
21 Ağustos 2023

Son dönemlerde mevduat faizlerinin yüzde 50'nin üzerine çıkması, borsanın yükseliş trendini olumsuz etkileyebilir. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor seviyelere ulaşmışken, mevduat faizlerindeki artış yatırımcıların borsadan çekilmesine ve yeniden mevduata yönelmesine neden olabilir. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 45'e çıkarmasına rağmen mevduat faizleri şubatta yüzde 51'e ulaştı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları ve mevduat faizlerindeki artış, TL mevduata olan ilgiyi artırabilir.
11 Şubat 2024

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son toplantısında faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi politikalarında bir 'normalleşme' olarak görülüyor ve piyasa tarafından beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantı özetinde, enflasyonun gidişatına, önceliklere ve küresel gelişmelere bakış açısında değişiklikler olduğu belirtiliyor. Önceki toplantılarda büyüme öncelikli bir yaklaşım sergilenirken, bu toplantıda enflasyonun düşürülmesi ana hedef olarak belirlendi ve büyüme ile 'liralaşma' stratejisine atıf yapılmadı.
22 Haziran 2023

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları düşüş gösteriyor. Üç aya kadar vadeli hesaplarda ortalama mevduat faizi yüzde 30'un altına indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen haftaki enflasyon sunumunda 'sadeleşme' adımlarıyla mevduat faizlerini düşürdüklerini belirtmişti. Bir aya kadar vadeli hesaplarda ortalama faiz yüzde 23,44, altı aya kadar yüzde 26,76, bir yıla kadar ise yüzde 20,19 oldu.
4 Ağustos 2023

Bank of America, Türkiye Merkez Bankası'nın Nisan ayında 300 ile 500 baz puan arasında faiz artırmasının mümkün olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ve piyasa beklentilerini aşan Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından geldi. Diğer yabancı bankalar da benzer tahminlerde bulunurken, Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranını yüzde 45'te sabit tuttuğu ve artış döngüsünün sona erdiğini açıklamıştı. Bank of America, faiz artırımının gerçekleşmesi durumunda ikinci çeyrekte sermaye girişlerinin yeniden başlayabileceğini öngörüyor.
12 Mart 2024

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Ayrıca, bankacılık sektörüne TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi verildi. Bu hedefi tutturamayan bankalar menkul kıymet alımı ile karşı karşıya kalacak. Bankacılık sektörü kaynakları, TL mevduat faizlerinin yüzde 35-40 seviyelerine yükselmesini bekliyor.
28 Ağustos 2023

Merkez Bankası, sıkı para politikası çerçevesinde 'Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yaparak, belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılıkların bir yıl süreyle bloke edilmesine karar verdi. Bu adım, kredi büyümesini kontrol altında tutmayı amaçlıyor. Ayrıca, ticari ve ihtiyaç kredilerindeki aylık büyüme sınırları da düşürüldü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda para politikasını daha da sıkılaştıracağını belirtti.
7 Mart 2024

Türkiye Merkez Bankası (MB), bankacılık sistemine daha fazla lira sağlamaktan ziyade, şimdi sistemden lira çekmeye başladı. Seçimlerden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve dolar/TL ile avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarının sona ereceğini belirtti ve kamu bankalarının döviz satışını durdurduğu gözlemlendi. MB'nin döviz rezervi biriktirmesi ve menkul kıymet baskısının gevşetilmesi, TL likiditesinin artmasına ve TL mevduat faiz oranlarının düşmesine yol açtı.
19 Temmuz 2023

Türkiye'deki bankacılık sektöründe dolarizasyon oranı, yani kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 67,7'ye çıktı. Bu oran, yılbaşında yüzde 62 seviyesindeydi. Ekonomistler, getirisi dövize endeksli değiştiği için kur korumalı mevduatı da dolarizasyon oranı hesabına dahil ediyorlar. Bu yıl dolar, TL karşısında yüzde 44,13, avro ise yüzde 48,21 yükseliş yaşadı.
7 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim