Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi, Türkiye'de düzenlenen deprem bağış kampanyasının bir şova dönüştüğünü ve devletin kendi içinde para dolaştırdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışının 2022 karından karşılanacağını, kamu bankalarının ise daha önce aldıkları sermaye desteğini bağış olarak sunduğunu ifade etti. Ayrıca özel şirket ve kişilerin bağışlarının vergiden düşülebileceğini, bu durumun da aslında bir cepten diğer cebe para aktarmak anlamına geldiğini eleştirdi. Orhangazi, bağışların gerçekten depremzedelere ulaşıp ulaşmayacağı ve devletten ne gibi ihaleler bekleneceği konusunda da sorularını dile getirdi.
16 Şubat 2023

Merkez Bankası, Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına 30 milyar lira bağışta bulunduğunu duyurdu. Bu bağışın Merkez Bankası'nın 2022 yılı karından karşılanacağı belirtildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temettü ödeyen Merkez Bankası, bu yılki genel kurulda Hazine'ye aktarılacak karın bir kısmını depremzedelere bağış olarak ayıracak. Bankanın geçen yıl Hazine'ye 49,3 milyar lira aktardığı bilgisi verildi.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan alacakların taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ermesini takiben ertelendi. İlk taksit ödemesi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitler ise ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek.
23 Şubat 2023

Deprem yardımı için düzenlenen kampanyada kamu bankaları toplamda 41 milyar TL bağış sözü verdi. Ancak eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu, bu miktarların bankacılık kanununun izin verdiği sınırları aştığını ve düzenleme yapılmazsa bankaların ceza alabileceğini belirtti. Bankacılık kanununa göre bankaların bir mali yılda yapabilecekleri bağış miktarı özkaynaklarının binde dört oranını geçemiyor. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın bağış miktarları bu sınırların çok üzerinde.
16 Şubat 2023

2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi alan binaların deprem dayanıklılığı konusunda maliklerini sorumlu tutuyor ve bu durum, 6 Şubat'taki büyük depremler sonrası tartışma konusu oldu. Uzmanlar, yıkılan binaların çoğunun bu belgeye sahip olduğunu ifade ediyor. Kanun, yapı kayıt belgesi verilen yapılar için yıkım kararlarını ve para cezalarını iptal ediyor, böylece belediye ve bakanlığın sorumluluğunu kaldırıyor. Depremler sonrasında müteahhitlere yönelik tutuklamalar yapılırken, yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
23 Şubat 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen hafta 72,9 milyar TL düştü ve 3,1 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 112,4 milyar dolar oldu. Aynı dönemde, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,5 milyar dolar artışla 173,2 milyar dolara yükseldi.
19 Ekim 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Ocak 2023'te bankacılık sektörünün net kar artışı yüzde 95,7 ile 39 milyar 319 milyon liraya ulaştı. Yerli özel mevduat bankalarının net karı yüzde 75,8 artarak 14 milyar 568 milyon lira olurken, kamu mevduat bankalarının net kar artışı yüzde 10,2 ile 5 milyar 303 milyon lira olarak gerçekleşti. Yabancı mevduat bankaları ise net karını yüzde 197,1 artırarak 13 milyar 327 milyon liraya çıkardı.
2 Mart 2023

17 Ağustos 1999 depremini soruşturan savcılardan Ali Özgündüz, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan binalardan numune alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. Yedi ilde soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit gözaltına alındı. Özgündüz ve tutuklu Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, enkazların delil toplanmadan kaldırılmaması gerektiğini ve sorumluların tespiti için etkin soruşturmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ankara Barosu da delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılamayacağını ifade etti.
10 Şubat 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak amacıyla ekonomi yönetimi tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vadeleri üzerindeki sınırlamalar kaldırıldı. Son üç günde üç farklı düzenleme yapılarak, KKM hesaplarının vade süreleri artık Merkez Bankası'nın vereceği talimatlara göre ayarlanacak. Ayrıca, KKM faiz oranları için bankaların belirleyeceği üst sınır kaldırıldı ve faizlerin yüzde 20 seviyelerine çıkması bekleniyor.
1 Nisan 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. 3 Kasım haftasında 2 trilyon 921 milyar 667 milyon lira olan toplam tutar, 10 Kasım haftasında 2 trilyon 838 milyar 788 milyon liraya geriledi. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve Türk Lirası mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor. KKM, hesap sahiplerine faiz ve kur farkı ödemesi yapılmasını içeren bir uygulama olup, bu maliyet bütçeden karşılanıyor.
16 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi 6 Haziran'a, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın 36 ay taksitlendirilmesi vaadinde bulundu.
26 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kasa Katılım Bankası AŞ’nin kuruluş iznini iptal etti. BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, bankanın kuruluş izni, kanun ve yönetmelik uyarınca kuruma geçerli bir faaliyet izni başvurusu yapılmamış olması nedeniyle iptal edildi.
21 Ekim 2023

İş Bankası, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından hisse fiyatlarında sağlıklı bir oluşumun desteklenmesi ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararı doğrultusunda, banka 330 milyon adet hisse geri alabilecek ve bu amaç için ayrılan fon tutarı 3 milyar TL olarak belirlendi. Geri alım işlemleri için Genel Müdürlük'e 31 Aralık 2023 tarihine kadar yetki verildi.
15 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın getirdiği sınırlamalar sonrasında bankalar, mobil ve internetten kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açılmasını sonlandırdı. Bu uygulama, KKM'nin sınırlandırılmasını hedefliyor. Şubelerden bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, yeni dönemde ikili bir faiz uygulaması ihtimali de olduğu belirtildi.
23 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, deprem bölgesi illerinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemelerin süresinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu. Bu düzenlemeler, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor. Söz konusu düzenlemeler, sağlık hizmeti sunucularına yapılan müracaatlarda 'doğal afet' provizyonu alınması halinde 'ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve tıbbi malzemelerden katılım payı' alınmamasını ve kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında (eczaneler/merkezler) zorunlu statik IP uygulamasının kaldırılmasını içeriyor.
28 Temmuz 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hasar gören sigortalılara toplamda 17 milyar 121 milyon 548 bin 456 lira tazminat ödemesi yaptı. Kurum, hasar ihbar sayısının 450 bin 932'ye ulaştığını ve sigortalıların yaralarını sarmak için ödemeleri hızla gerçekleştirdiğini açıkladı.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim