Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla üç aydan uzun vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak ayarladığını duyurdu. Bu karar, liralaşma stratejisi çerçevesinde, vatandaşların ve bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirmelerini teşvik etmek için alındı. Ayrıca, yurt dışından sağlanan altı aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için de zorunlu karşılık oranları yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Değişiklikler 3 Şubat 2023 tesisinden itibaren geçerli olacak.
15 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, yaşanan depremler sebebiyle transfer döneminin uzatılması için FIFA'ya başvurdu ve sözlü onay aldı. 2022-2023 sezonu için belirlenen ara transfer dönemi 12 Ocak 2023-8 Şubat 2023 tarihleri arasındaydı, ancak depremler sonucu futbol maçları bir hafta ertelendi ve transfer dönemi de uzatılma talebi doğdu. FIFA'dan yazılı onay bekleniyor. Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, çevre illeri de etkileyerek ulusal yas ve OHAL ilan edilmesine neden oldu.
8 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Merkez Bankası ve kamu bankaları AFAD ve Kızılay'a toplam 69 milyar lira bağışta bulundu. Türk Telekom ve Turkcell gibi özel sektör temsilcileri de milyarlarca lira bağış yaptı. Toplam bağış miktarı 21:50 itibarıyla 92 milyar 899 milyon 912 bin liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağışların tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kumarı yasal hale getirmeye yönelik adımlar atabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bloomberg ile konuşan kumar sektörü temsilcileri, hükümetin bu yönde bir adım atacağı konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. Bazı hükümet yetkilileri kumarın yasallaştırılması için yakın gelecekte bir planları olmadığını ifade ederken, gayri resmi görüşmeler yapıldığına dair bilgiler de mevcut. ABD merkezli Wynn Resorts şirketi, BAE'de planladığı 3,9 milyar dolarlık yatırımın bir kısmının kumarı da içereceğini açıkladı. Şu anda İslami kurallarla yönetilen ülkede kumar oynamak iki yıl hapis cezası gerektiriyor.
5 Mayıs 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halini 30 Kasım 2024'e kadar uzattı. GİB'in resmi sitesinde yapılan açıklamada, bu bölgelerdeki mükelleflerin beyanname ve bildirim verme sürelerinin ertelendiği belirtildi. Detaylı bilgilere GİB'in resmi internet sitesinden ulaşılabileceği ifade edildi.
3 Eylül 2024

AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat Hesabı (KKM) kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını Türk Lirası'na çevirebilmeleri için belirlenen tarihi 31 Mart 2024'e kadar uzattı. Yurt içi yerleşik tüzel kişiler için belirlenen dönüşüm tarihlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. TL'ye dönüşüm işlemleri, hesap sahiplerinin talebi üzerine ve belirlenen dönüşüm kuru üzerinden yapılacak.
6 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yerleri değiştirilen öğretmenlere, önceki görev yerlerine dönüş hakkı verdi. Deprem sonrası olağanüstü hal kapsamında bazı öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti. Şimdi bu öğretmenler, eski görev yerlerine süre şartı olmaksızın başvuruda bulunabilecekler. Başvurular 3-6 Mayıs tarihleri arasında alınacak ve atamalar 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
30 Nisan 2024

İş Bankası, A, B, C grubu hisseleri için yatırımcılarına temettü ödemesi yapacağını duyurdu. Banka, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, 2023 yılı karından nakit kar payı dağıtımına 01 Nisan 2024 tarihinde başlanacağını belirtti. Yönetim kurulu kararıyla, kâr dağıtımının detayları ve prosedürlerin tamamlanması sonrası, temettü ödemesi genel kurulun onayına sunulacak. Ayrıca, kurucu intifa senetlerine dağıtılacak kâr payı, KAP sistemindeki teknik kısıtlar nedeniyle 'imtiyazlı pay sahiplerine dağıtılan kâr payı' olarak gösterilecek.
13 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süresini 4 Ağustos 2024 saat 23.59’a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, depremden etkilenen illerdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören adayların depremzede aday kontenjanından yararlanabilmesine ilişkin kararına dayanıyor. İlgili adayların depremzede aday kontenjanından faydalanma durumları güncellenmiş olup, tercih işlemleri için ek süre tanınmıştır.
2 Ağustos 2024

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında birikimlerinin yüzde 50'sine kadar kısmi ödeme alabilmesi için başvuru şartlarını belirledi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenlemeyle, katılımcılar belirli koşullar altında ve hak kaybına uğramadan bu ödemeleri talep edebilecek. Başvuru koşulları arasında, daha önce kısmen ödeme almamış olmak, belirli bir süre sistemde bulunmak ve asgari katkı payı ödemiş olmak gibi kriterler yer alıyor. Ayrıca, başvuruların kabulü veya reti, belgelerin sunulması ve ödeme süreçleriyle ilgili detaylı bilgiler de paylaşıldı.
8 Nisan 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortasının (ZAS) haziran sonu itibarıyla devreye alınacağını açıkladı. Bu sigorta modeli, deprem, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetleri kapsayacak. ZAS, mevcut zorunlu deprem sigortasına ek olarak konut içindeki taşınır malları da teminat altına alacak. Ayrıca, köy alanları da bu sigorta kapsamına dahil edilecek.
7 Haziran 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılacak ihale başvuru süresi 25 Haziran saat 17.30'a kadar uzatıldı. Daha önceki ihalelerden biri Koç Holding tarafından kazanılmış ancak cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'deki ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başvuruların ihale şartnamesine uygun olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız ödemelerde şifresiz işlem limitini 750 liradan 1500 liraya çıkardı. Bu değişiklik, 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Daha önce 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan limit, iki yıl sonra yeniden güncellenmiş oldu.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim