ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu mecliste başkan seçimi 14. turda da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli olan desteği alamayarak başkan seçilemedi. Mecliste yaşanan gerginlikler ve müzakereler sonucunda 15. tur oylaması ertelenmeden aynı gece yapılmasına karar verildi. Meclis başkanının seçilememesi nedeniyle Kongrenin bir kanadı faaliyete geçemedi ve ABD'de yasama organı işlevsiz hale geldi.
7 Ocak 2023

ABD Senatosu, 2023 mali yılının bitimine saatler kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin ardından Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu’nda da kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına imza attı. Biden’ın 2023 mali yılının bitimine bir saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla, hükümetin kapanmasının önüne geçildi.
1 Ekim 2023

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçmişteki sözlerini abartarak aktardı ve 14 Mayıs seçimlerinin bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Soylu, Biden'ın 'Türkiye'yi Gezi, 17-25 Aralık, 6-8 Ekim ve 15 Temmuz'da yenemedik, şimdi 14 Mayıs'ta yeneceğiz' dediğini öne sürdü. Biden'ın aslında 2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında Türkiye'deki muhalif liderleri desteklemenin öneminden bahsettiği ve Erdoğan'a farklı bir yaklaşım uygulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
29 Nisan 2023

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in seçimi kazanması halinde İsrail'in yok olacağını iddia etti. Trump, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun Nevada'daki toplantısına canlı bağlantıyla katılarak bu iddiayı dile getirdi ve Yahudi seçmenlerden oy istedi. Harris'in kampanya ekibi ise Trump'ın Yahudi Amerikalıları aşağıladığını ve kişisel çıkarlarına uygun olması durumunda İsrail'e sırtını dönebileceğini belirtti. Seçimlerin kaderini kritik eyaletlerdeki sonuçlar belirleyecek.
6 Eylül 2024

Son anket sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, seçim sonuçlarını belirleyecek kilit eyaletlerde Demokrat Parti’nin adayı Başkan Joe Biden’ın önüne geçti. Anket, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pensilvanya ve Wisconsin eyaletlerinde Trump’ın Biden’ı geride bıraktığını gösteriyor. Trump, Arizona’da 7 puanla en büyük farkı atarken, diğer eyaletlerde de önde bulunuyor. Uzmanlar, suikast girişiminde kulağından yaralanan Trump’ın bu durumun oylarını daha da artırabileceğini belirtiyor.
16 Temmuz 2024

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 2020 başkanlık seçim sürecini etkilemeye yönelik girişimleri inceleyen bir soruşturma kapsamında Washington D.C. Federal Mahkemesi'nde ifade verdi. Pence, beş saatten fazla mahkemede kaldı, ancak ifadesine dair detaylar paylaşılmadı. Bu olay, bir başkan yardımcısının görevdeki başkan hakkında soruşturma kapsamında ifade vermesi bakımından Amerikan tarihinde bir ilki temsil ediyor.
28 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık yarışındaki adayı Donald Trump, rakibi ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yeni bir tartışma programına katılmayacağını açıkladı. Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı açıklamada, Harris ile yaptığı son tartışmanın ardından üçüncü bir karşılaşmayı kabul etmeyeceğini belirtti. Trump, Harris'i ve Demokrat yönetimi çeşitli konularda eleştirirken, Harris'in kampanya ekibi ise yeni bir canlı yayın tartışması talebinde bulundu.
12 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçırma ve uyuşturucu kullanma suçlamaları bulunmaktadır. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın oğlu için af yetkisini kullanmayacağını belirtti. Hunter Biden, Delaware'de bu suçlamalar için mahkemeye çıktı. Mahkeme, Hunter Biden'ın savcılarla yaptığı anlaşmayı onaylamadı ve Biden suçlamaları reddetti.
28 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekilerek yerine başkan yardımcısı Kamala Harris'i önerdi. Harris, adaylığının ilk dokuz saatinde 60 milyon dolar bağış topladı. Demokrat Parti'den birçok siyasetçi Harris'e destek verirken, eski başkan Barack Obama da Biden'ın çekilme kararını tebrik etti. Harris'in adaylığı 19-22 Ağustos'taki Demokrat Parti Kurultayı'nda resmileşecek.
22 Temmuz 2024

ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, enerji, tarım, ulaştırma, konut ve kentsel gelişim bakanlıklarına 19 Ocak'a, Pentagon dahil hükümetin geri kalanına ise 2 Şubat'a kadar finansman sağlıyor. Tasarı, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da kabul edildi ve şimdi yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzasını bekliyor. Bu tasarı, 2024 mali yılında hükümetin kapanmasını önlemek için alınan ikinci geçici önlemdir.
16 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware eyaletindeki Rehoboth Beach'teki yazlık evinde FBI tarafından yapılan aramada herhangi bir 'gizli' ibareli belge bulunmadı. Biden'ın avukatı Bob Bauer, aramanın tamamlandığını ve sadece Biden'ın başkan yardımcılığı döneminden kalan el yazısıyla yazılmış bazı notların detaylı incelemeye alındığını duyurdu. Daha önce Biden'ın ofisinde ve evinde gizli belgeler bulunmuş ve bu durum hem Trump'ın benzer bir durumuyla karşılaştırılmış hem de Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilmişti.
1 Şubat 2023

ABD Temsilciler Meclisi, 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için başkanını seçmek üzere altı tur oylama yaptı, ancak hiçbir aday gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, yeterli desteği alamazken, 20 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a oy verdi ve tüm Demokrat üyeler Hakeem Jeffries için oy kullandı. Oylamalar, bir başkan seçilene kadar devam edecek.
5 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklamasının ardından kendi adının da adaylar arasında geçmesi üzerine bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirtti ve HDP'nin, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ve desteklenecek adayın başarısı için elinden geleni yapacağını ifade etti.
18 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi ilk canlı münazara, 28 Haziran'da Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleşecek. Münazara, ekonomi, enflasyon, göçmen meselesi ve dış politika konularını kapsayacak. Biden, Trump'ın 6 Ocak kongre baskını ve ceza davalarını hatırlatırken, Trump da Biden yönetimindeki ekonomik sorunları ve göçmen politikalarını eleştirecek. Münazara, kararsız seçmenlerin oylarını şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
27 Haziran 2024

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Nashville'deki Bitcoin Konferansı'nda ABD'yi 'gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü' yapma sözü verdi. Trump, ABD'nin kripto para ve Bitcoin teknolojisini benimsememesi halinde Çin'in bu alanda egemen olacağını belirtti. Göreve gelir gelmez Bitcoin ve kripto başkanlık danışma konseyi atayacağını ve bu konseyin şeffaf düzenleyici yönetmelikler hazırlayacağını söyledi. Ayrıca, ABD hükümetinin sahip olduğu tüm Bitcoinleri elinde tutacağını ve kripto paranın hızla yükseleceğini iddia etti.
28 Temmuz 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla Georgia eyaletindeki dava için perşembe günü teslim olması ve tutuklanması bekleniyor. Trump, bu suçlamaları reddediyor ve kendisi hakkında bir cadı avının başlatıldığını öne sürüyor. Fulton şehrinin şerifi Patrick Labat, Trump için diğer zanlılara da uygulanan 'normal' sürecin işleyeceğini belirtti. Trump'ın 2024 başkanlık seçimlerini kazanması halinde kendi suçlarını affedebileceği konuşuluyor ancak Georgia'da suçları için af çıkaramaz; çünkü başkanların sadece federal suçlamalar için af yetkisi var.
23 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024
İşaretlediklerim