Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, altılı masanın iktidara gelmesi durumunda genel başkanların stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanının güçlü olacağını ancak tek başına karar veremeyeceğini, genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını ve her partinin milletvekili sayısına göre bakanlık alacağını söyledi. Ayrıca, seçilen cumhurbaşkanının Meclis desteğini kaybetmesi durumunda ülkenin yeniden seçime gideceğini belirtti. Davutoğlu, altılı masanın adaylık konusunda feragat ederek bir araya geldiğini ve başörtüsü meselesinin Meclis'te çözülmesi gerektiğini vurguladı.
11 Ocak 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, başkanlık döneminde yasaklamak istediği TikTok'ta hesap açtı. Trump, TikTok'u ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatmak istemiş ancak Federal Mahkeme buna izin vermemişti. Trump'ın TikTok'a katılmasının, genç seçmenlere ulaşma stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Trump'ın TikTok'taki takipçi sayısı kısa sürede 2 milyona ulaştı.
2 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, kasım ayındaki seçimler öncesi ilk canlı yayın tartışmasında rakibi Donald Trump karşısında zayıf bir performans sergiledi. Biden, bu durumu 'jet-lag'e bağlayarak, tartışmadan önce çok fazla seyahat ettiğini ve bunun akıllıca olmadığını belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre ise Biden'ın tartışma günü soğuk algınlığı geçirdiğini ve bu nedenle sesinin kısık olduğunu söyledi. Demokratlar arasında Biden'a 'çekil' çağrıları artarken, Amerikalıların yüzde 72'si Biden'ın zihinsel sağlığının başkanlık için yeterli olmadığını düşünüyor.
3 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, konutunda ve kişisel ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak pişmanlık duymadığını ve avukatlarının talimatlarına uyduğunu ifade etti. Kaliforniya'daki doğal afet bölgelerini ziyaret ederken gazetecilerin bu konudaki sorularına maruz kalan Biden, Amerikan halkının neden afetle ilgili sorular sormadığını anlamadığını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca, bulunan belgelerin hemen Ulusal Arşivlere ve Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğini ve konunun çözümü için ilgili birimlerle işbirliği yapıldığını kaydetti.
20 Ocak 2023

Gazeteci Fatih Altaylı'nın yazısına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kendisine yöneltilen bir soruya, cumhurbaşkanlığı dahil herhangi bir pozisyona bir daha aday olmayacağını söyleyerek yanıt vermiş. Kılıçdaroğlu'nun bu kararını yerel seçimlere kadar genel başkanlık görevini sürdüreceği ve yerel seçimlerden sonra genel başkanlığı bırakacağı şeklinde açıklaması önerilmiş, ancak Kılıçdaroğlu net bir yanıt vermemiş. Altaylı, CHP'de yerel seçimlerden önce bir değişiklik olmayacağının kesin olduğunu belirtmiş.
8 Haziran 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin tüzük kongresinde yaptığı konuşmada, 2024 yerel seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Bu karar, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 81 ilde aday çıkaracaklarını söylemesinin ardından geldi. Bu durum, iktidarın genel seçimleri kazanmasıyla bozulan millet ittifakının yerel seçimlerde devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizliği artırdı.
30 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ı ziyaret edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılırken, Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Biden ile birlikte New York'a seyahat ederken uçakta bu konuya dair soruları yanıtladı. Kirby, Erdoğan'ın ziyaretine dair herhangi bir programın olmadığını belirtti. Daha önce bazı kaynaklar, Türkiye'nin İsrail politikası nedeniyle bu ziyaretin iptal edildiğini iddia etmişti.
25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışılırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan'ın aday olabileceğini belirtti. Uçum, 2014 seçiminin eski sistemle, 2018 seçiminin ise yeni başkanlık sistemle yapıldığını ve yeni sisteme göre Erdoğan'ın 'sıfırlandığını' ifade etti. Muhalefetin altılı masa toplantısında Erdoğan'ın üçüncü defa aday olamayacağını vurgulamasının ardından Uçum, muhalefeti 'hileli' yöntemlerle Erdoğan'ın yolunu kesmeye çalışmakla suçladı.
27 Ocak 2023

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin '2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi' raporunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sağcı koalisyonunun tehlikede olduğu ve koltuğundan olma ihtimalinin arttığı belirtildi. Raporda, Netanyahu'nun yönetimine duyulan güvensizliğin arttığı ve büyük protestoların beklendiği, bu durumun farklı ve daha ılımlı bir hükümet olasılığını gündeme getirdiği ifade edildi. Ayrıca, İsrail'in 'Hamas'ı yok etme' hedefine ulaşmada zorlanacağı ve ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında Gazze saldırılarının yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları olduğu kaydedildi.
12 Mart 2024

ABD'de 2024 seçimleri öncesinde, New Hampshire'da yapılan ön seçimden bir gün önce seçmenlere, ABD Başkanı Joe Biden'a aitmiş gibi gönderilen sahte bir ses kaydı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulduğu ortaya çıktı. Ses kaydını oluşturan kişi, New Orleans eyaletinde sihirbazlık yapan Paul Carpenter olarak tespit edildi. Carpenter, ses kaydını yapay zeka tabanlı bir program kullanarak oluşturduğunu ve bu işlem için sadece 1 dolar harcadığını, toplamda ise 150 dolar aldığını belirtti. Ses kaydının dağıtımı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
24 Şubat 2024

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında yeterli delege sayısına ulaşan eski başkan Donald Trump’ın 5 Kasım’daki seçimler için adaylığı resmileşti. Trump, başkan yardımcısı olarak Ohio eyalet senatörü J.D. Vance’ı seçti. Kurultay, Milwaukee eyaletinde başladı ve Trump, suikast girişiminden sonra kurultaya yetişerek gerekli delege desteğini aldı. Vance, Trump’la aynı siyasi çizgide olup, kürtaj karşıtı ve İsrail yanlısı politikaları destekliyor.
15 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gizli Servis'in 'çok tehlikeli olduğu' gerekçesiyle kalabalık yerlere gitmesine izin vermediğini açıkladı. Bu açıklama, özellikle Cumhuriyetçi hesaplar tarafından sosyal medyada yoğun şekilde kullanıldı. Gizli Servis, eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimini önceden engelleyemediği için büyük tepki toplamıştı. Bu olayın ardından Gizli Servis direktörü istifa etmişti.
3 Eylül 2024

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan meclis başkanı seçimleri 13'üncü tur oylamada da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli desteği alamayarak başkan seçilemedi. 20 muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy'yi 'müesses nizamın adamı' olarak gördükleri için ona oy vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
7 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için meclis başkanı seçimi 11. tur oylamada da tamamlanamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy yeterli desteği alamazken, 12 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a, 7'si Kevin Hern'e oy verdi. Demokratlar ise Hakeem Jeffries'i destekledi. Meclis başkanı seçilemediği için Kongre'nin bir kanadı faaliyete geçemedi ve yasama organı durma noktasına geldi. Bu durum, ABD'de demokrasinin sınanması ve kişisel siyasi ihtirasların eleştirilmesine yol açtı. Oylamalar, başkan seçilene kadar devam edecek.
6 Ocak 2023

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, milyonlarca seçmenin izlediği canlı münazarada karşı karşıya geldi. Biden, konuşmasında sık sık tekledi ve cümlelerini bitirmekte zorlandı, bu da Trump'ın daha özgüvenli ve akıcı konuşması karşısında gölgede kalmasına neden oldu. İzleyicilerin yüzde 67'si Trump'ın münazarayı kazandığını düşünürken, Biden'ın performansı Demokrat Parti içinde endişelere yol açtı. Münazara, Biden'ın yaşı ve zihinsel sağlığına ilişkin endişeleri gidermek için büyük bir fırsattı, ancak bu fırsatı değerlendiremedi.
28 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu mecliste başkanlık seçimi 14 tur boyunca sonuçsuz kalmıştı. Parti içindeki bazı muhalif vekillerin adaya destek vermemesi nedeniyle yaşanan tıkanıklık, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy'nin başkan seçilmesiyle sona erdi. Bu durum, ABD'de son 100 yılda ilk kez yaşandı.
7 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim