Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Bitcoin satışı sonrası Bitcoin ve Ethereum değer kaybetti. Bitcoin, son iki günde yaklaşık yüzde 13,1 değer kaybetti ve 26 bin 500 dolara dengelendi. Ethereum'un da son 2 günlük değer kaybı yaklaşık yüzde 14'e ulaştı.
18 Ağustos 2023

ABD'den İspanya'ya giden Delta Havayolları'nın 194 sayılı seferi, bir yolcunun ishal olması nedeniyle kalkıştan iki saat sonra Atlanta Havalimanı'na geri döndü. Pilot, 'biyolojik tehlike' ihbarında bulundu. Delta Havayolları, uçakta 'tıbbi bir durum' olduğunu doğruladı. Uçuş, uçağın temizlenmesinin ardından bir gün gecikmeli olarak gerçekleşti.
6 Eylül 2023

Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların rekor kırmaya devam etmesi üzerine, bilim insanları Güneş ile Dünya arasına yerleştirilecek bir şemsiye fikrini gündeme getirdi. Bu fikir, güneş ışığını kısmen engelleyerek Dünya'nın ısınmasını yavaşlatmayı amaçlıyor. Farklı araştırma grupları, uzayın derinliklerine toz saçılmasından uzay baloncuklarından oluşan bir kalkan yaratmaya kadar çeşitli yöntemler üzerinde çalışıyor. Ancak, bu projelerin gerçekleştirilmesi için aşılması gereken önemli teknik zorluklar bulunuyor, örneğin projenin ağırlığı ve maliyeti.
11 Şubat 2024

Kuzey Atlantik'te, Titanik enkazını turistlere göstermek üzere dalış yapan ve içinde beş kişinin bulunduğu bir turist denizaltısıyla irtibat kesildi. Denizaltı, son sinyalini pazar sabahı gönderdikten sonra 24 saatten fazla süredir kayıp durumda. ABD ve Kanada'dan ekiplerin katılımıyla arama çalışmaları sürüyor. Denizaltının 70 ila 96 saatlik oksijen kapasitesi olduğu belirtiliyor. İngiliz milyarder Hamish Harding'in de denizaltıda olduğu iddia edilmiş, ancak bu bilgi daha sonra gizlilik gerekçesiyle paylaşımdan kaldırılmıştır.
19 Haziran 2023

ABD Uzay Kuvvetleri, 1974 yılında fırlatılan ve daha sonra kaybolan S73-7 Kızılötesi Kalibrasyon Balonu (IRCB) adlı uydunun yerini tespit etti. Uydu, KH-9 Hexagon keşif uydusundan ayrıldıktan sonra şişirilemeyerek uzay çöpü haline gelmiş ve bir süre sonra gözden kaybolmuştu. 1999'da kısa bir süreliğine bulunan uydu, 25 yıl sonra yeniden keşfedildi. Uydu şu anda ilk fırlatıldığı yerden 14 kilometre alçalmış durumda ve atmosferde yanması için daha fazla zaman gerekiyor.
5 Mayıs 2024

NASA'nın X (eski adıyla Twitter) platformundaki Ay hesabı, 8 Nisan'da gerçekleşen yılın ilk tam Güneş tutulması sırasında, Ay'ın Güneş'i fiziken engellemesini takiben, bir şaka yaparak Güneş hesabını engelledi. Bu olay, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gözlemlenen ve yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen tam Güneş tutulması sırasında gerçekleşti. NASA'nın bu eğlenceli yaklaşımı, sosyal medyada dikkat çekti ve kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
9 Nisan 2024

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Elazığ seferini yapacak uçağı, kabin görevlilerinin uyarısına rağmen emniyet kemeri takmayıp taşkınlık çıkaran bir yolcu nedeniyle kalkıştan vazgeçerek geri döndü. Yolcu, uçuş emniyetini ihlal ettiği için uçaktan indirilmesi gerektiği belirtildi. Yolcunun taşkınlığına devam etmesi üzerine polis ekipleri uçağa çağrıldı ve yolcu polis nezaretinde uçaktan indirildi. Bu durum uçağın yaklaşık 2,5 saat gecikmeli olarak kalkmasına neden oldu.
11 Eylül 2023

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 'Kozmik Şafak' olarak adlandırılan dönemde oluşmuş bilinen en uzak galaksiyi görüntüledi. NASA, bu dönemin büyük patlamadan sonraki ilk birkaç yüz milyon yıl içinde, ilk galaksilerin doğduğu dönem olduğunu açıkladı. JWST'nin Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) ile Ocak 2024'te yapılan gözlemler sonucunda, galaksinin çapının 1600 ışık yılından fazla olduğu ve ışığın genç yıldızlardan geldiği tespit edildi. Bu keşif, galaksinin 300 milyon yıldan kısa bir sürede nasıl bu kadar parlak ve kütleli hale gelebildiğine dair yeni sorular ortaya çıkardı.
31 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planını eleştirerek, ABD merkezli Sierra Nevada şirketine yapılan atıfla 'mandacılık' suçlamasında bulundu. Ayrıca, Erdoğan TEKNOFEST'te yaptığı konuşmada, uluslararası uzay istasyonuna gidecek Türk astronotların isimlerini açıkladı ve uzay istasyonuna gidiş tarihi olarak bu yılın son çeyreğini işaret etti.
29 Nisan 2023

İstanbul'da etkili olan fırtına ve kuvvetli yağış sonucunda meydana gelen olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar normal sürerken, İDO ve BUDO'nun toplam 17 seferi iptal edildi ve boğaz trafiği kapatıldı. Ekipler, su baskını, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi 148 olaya müdahale etti. Yakıt yüklü bir gemi karaya oturdu, mürettebatı tahliye edildi. Ayrıca, toprak kayması nedeniyle üç gecekondu boşaltıldı ve sakinleri güvenli yerlere yerleştirildi.
29 Kasım 2023

NASA'nın WISE teleskobundan elde edilen verilerle, Samanyolu Galaksisi'nden saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla uzaklaşan bir nesne tespit edildi. 'CWISE J1249' adı verilen bu nesnenin oldukça yaşlı olduğu ve galaksimizdeki ilk yıldız jenerasyonlarından birine ait olduğu düşünülüyor. Bilim insanları, nesnenin neden bu kadar hızlı hareket ettiğini anlamak için element bileşimini daha yakından inceleyecekler.
16 Ağustos 2024

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende dimetil sülfit (DMS) adı verilen bir molekül tespit etmiş olabileceğini belirtti. DMS molekülü, Dünya'da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Ancak tespitin yeterince güçlü olmadığı ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinde metan gazı ve karbondioksit tespit edildi, bu da gezegenin su okyanusuna sahip olabileceği anlamına gelebilir.
12 Eylül 2023

Dünya'ya ait ses ve görüntülerden oluşan 'Voyager Altın Kayıtları'nın bir kopyası, açık artırmaya çıkarılıyor. Bu kayıtlar, 1977'de NASA tarafından Voyager 1 ve 2 uzay araçlarıyla uzaya gönderilen ilk yıldızlar arası mesajları içeriyor. Kayıtların bir kopyası, astronom Carl Sagan ve eşi Ann Druyan tarafından kaydedilmiş ve New York'ta açık artırmaya çıkarılmıştır. Kayıtların 400 bin ila 600 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksaklık yaşandığını duyurdu. Üstün, bu sorunun yazılım kaynaklı olduğunu ve dünya çapında birçok sektörü etkilediğini belirtti. THY, sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ve operasyonların kademeli olarak normale döndüğünü açıkladı. Yaşanan aksaklıktan dolayı yolculardan özür dilendi.
19 Temmuz 2024

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Batman'a gitmek üzere olan yolcular yer hizmeti görevlisinin hatası sonucu Amsterdam'a giden uçağa bindirildi. Hata, yolcular uçağa bindikten sonra fark edildi ve anonsla Batman'a gidecek yolcular uyarıldı. Yolcular uçaktan indirildi ve olay bir yolcu tarafından videoya kaydedildi. SunExpress Havayolları'nın Ankara-Amsterdam seferi bu nedenle 15 dakika gecikmeli olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

ABD'de, Güneş'in etrafında 'ateş çemberi' oluşturan halkalı Güneş tutulması görüntülendi. Tutulma, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayarak Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Teksas eyaletlerinden izlendi. Ayrıca California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görüldü. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), tutulma sırasında Güneş ışığındaki azalmanın Dünya'nın iyonosfer adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek için üç sondaj roketi fırlattı.
14 Ekim 2023

Antalya-Varşova seferini yapan SunExpress'e ait Boeing 737 tipi uçakta kabin basınç arızası meydana geldi. Uçakta bulunan 117 yolcunun güvenliği için pilot, Varşova Hava Trafik Kontrol Merkezi ile irtibata geçerek acil iniş izni istedi. Uçak sorunsuz bir şekilde Varşova Havalimanı'na indi ve olayla ilgili inceleme başlatıldı. Bu olay, Boeing uçaklarında yaşanan teknik sorunların bir yenisi olarak kayıtlara geçti.
29 Mayıs 2024

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

Boeing'in mevcut CEO'su Dave Calhoun, 2024 yılının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu. CEO'nun neden ayrılma kararı aldığı ve kimin yerine geçeceği henüz açıklanmadı. Bu duyuru, bir Boeing 737 Max uçağının acil çıkış kapısının kopması ve birçok havayolu şirketinin Boeing kullanımını askıya alması olaylarının ardından geldi. Ayrıca, Boeing'in üretim standartları hakkında endişelerini dile getiren eski bir çalışanın ölü bulunması ve şirket hakkında devam eden davalara dikkat çekildi.
25 Mart 2024

Yurt dışı merkezli bir özel hava yolu şirketi, Trabzon-Cidde seferini gerçekleştiren uçağı, bir motorunun arızalanması nedeniyle Trabzon Havalimanı'na acil iniş yaptı. Uçak, gerekli tedbirler alındıktan sonra sorunsuz bir şekilde indi ve yolcular ile mürettebat güvenli bir şekilde tahliye edildi.
7 Eylül 2023
İşaretlediklerim