2020 yılında fırlatılan Solar Orbiter uzay aracı, Güneş'e olan yakın yolculuğunda önemli gözlemler yapmaya devam ediyor. Araç, Güneş'in dış atmosferinin neden yüzeyinden daha sıcak olduğunu araştırırken, Güneş'in kutuplarından ve güneş rüzgarından ilk detaylı görüntüleri sağladı. Yeni yayınlanan videoda, Güneş'in manyetik alan çizgilerini takip eden gaz yapısı ve Dünya büyüklüğünde bir püskürme ile koronal yağmur görülebiliyor. Bu gözlemler, Güneş'in yapısını ve davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
12 Mayıs 2024

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Endonezya’ya uydu internet hizmeti sağlayacak Starlink’in açılışını yaptı. Starlink, SpaceX’in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için geliştirdiği uzay tabanlı bir sistemdir. Musk, Endonezya’nın en ücra bölgelerine internet hizmeti sağlamak için Starlink’i devreye soktu ve ülkede sağlık ve eğitim sektörlerinde internete erişimin arttırılması için bir anlaşma imzaladı. Musk, bu hizmetin internete erişimi düşük olan bölgelere erişim sağladığı için çok heyecanlı olduğunu belirtti.
20 Mayıs 2024

NASA'nın Curiosity aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş sarımsı yeşil renkte saf kükürt kristalleri keşfetti. Bu keşif, Curiosity'nin Gediz Vadisi kanalını araştırırken bir kaya yığınının üzerinden geçip birini çatlatması sonucunda gerçekleşti. Bilim insanları, bu bulgunun Mars'ın kozmik tarihi ve potansiyel kolonizasyonu için önemli olabileceğini belirtiyor. Saf kükürt, Dünya'da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak su kaynakları gibi aşırı koşullar altında oluşur.
23 Temmuz 2024

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü uzmanları, okyanusun derinliklerine dalmanın uzay keşiflerine göre daha zor ve maliyetli olduğunu ifade etti. İnsanlık, okyanus yüzeyini binlerce yıldır keşfetmesine rağmen deniz tabanının sadece yüzde 20'sini haritalayabildi. Derin deniz keşiflerinin sınırlı olmasının nedenleri arasında yüksek basınç, karanlık ve soğuk koşullar yer alıyor. Derin okyanus çukurları 11 bin metre derinliğe kadar ulaşabiliyor ve bu bölgelerdeki yaşam, güneş ışığı yerine hidrotermal sızıntılardan elde edilen kimyasal enerjiyle sürdürülüyor.
22 Haziran 2023

1912 yılında batan Titanik gemisinin enkazını turistlere göstermek amacıyla dalış yapan 'Titan' adlı denizaltıdan haber alınamıyor. OceanGate şirketi tarafından kişi başı 250 bin dolara düzenlenen seferlerde, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı ve mürettebatın güvenliğini sağlamak için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Titan, 10 ton ağırlığında ve 4 kilometre derinliğe inebilen bir denizaltı olup, içerisinde beş kişilik mürettebat için sınırlı alan bulunuyor. Denizaltı, modifiye edilmiş bir oyun konsolu ile yönlendiriliyor ve dalış sırasında çeşitli güvenlik önlemleri uygulanıyor. 2018'de dalış uzmanları, Titan'ın tasarımı ve güvenlik standartları konusunda endişelerini dile getirmişlerdi.
21 Haziran 2023

NASA ve ESA astronomları, Samanyolu Galaksisinde, gezegenlerin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi gözlemledi. Bu sistem, Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve içinde yaşam olmadığı tahmin ediliyor. Sistemin merkezindeki yıldız HD 110067'nin etrafında dönen gezegenlerin yörünge süreleri 9 ile 54 gün arasında değişiyor. Araştırmacılar, bu tür senkronize hareket eden sistemlerin nadir olduğunu ve keşfedilenler arasında HD 110067'nin en fazla gezegene sahip olduğunu belirtiyor.
29 Kasım 2023

Bethesda'nın geliştirdiği ve büyük beklentiler yaratan uzay temalı oyun Starfield'ın bilgisayar sistem gereksinimleri açıklandı. Oyunun önerilen sistem gereksinimleri için gerekli donanımın maliyeti, Türkiye'de üç ila dört asgari ücret arasında değişiyor. Oyunun Steam fiyatı 899 TL olarak belirlenmişken, oyunun önerilen donanım maliyeti 33.600 ile 47.600 TL arasında değişiyor. Starfield, uzun süredir beklenen bir oyun olup, Xbox için özel olarak çıkacak.
12 Temmuz 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

NASA'nın Mars'taki Perseverance keşif aracı, mini helikopter Ingenuity'nin 39. uçuşu için hazırlanırken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Ingenuity, 11 Ocak'ta yaklaşık 79 saniyede 140 metreyi kapsayan uçuşunu tamamladı ve şimdiye kadar Mars'ta toplam 7 bin 830 metre uçarak 64 dakikadan fazla havada kaldı. Perseverance, 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yapmış ve Ingenuity, 19 Nisan 2021'de başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı olmuştu.
14 Ocak 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Saatte 93 bin kilometre hızla ilerleyen 2011 UL21 adlı asteroit, son 125 yılda Dünya’ya en fazla yaklaşan gök cismi olacak. Gökbilimciler, asteroitin dünyaya çarpmayacağını düşünüyor. Dağ büyüklüğündeki asteroitin geçişi internetten ya da iyi bir teleskopla takip edilebilecek ve Youtube’taki canlı yayın 27 Haziran 23.00’da başlayacak. Avrupa Uzay Ajansı, çarpışma olasılığının sıfır olduğunu fakat 2011 UL21’in Dünya’ya çarpması halinde kitlesel yıkıma yol açacağını belirtti.
26 Haziran 2024

Starbucks'ın yeni CEO'su Brian Niccol'un, California'daki evinden Washington eyaletindeki genel merkeze şirketin özel uçağıyla gidip geleceği haberi çevrecilerin tepkisini çekti. Niccol'un haftada en az üç gün Seattle ofisinde çalışması bekleniyor. Çevreciler, Starbucks'ın çevreye duyarlı olduğunu iddia ederken, CEO'nun özel uçak kullanmasının bu iddialarla çeliştiğini belirtti. Sosyal medya kullanıcıları, bu durumu 'ikiyüzlülük' olarak nitelendirdi.
22 Ağustos 2024

Çinli özel şirket Space Pioneer'e ait Tianlong-3 roketi, bir test sırasında yanlışlıkla fırlatıldı ve Gongyi şehri yakınlarındaki tepelere düştü. Roketin yapısal bir arıza nedeniyle fırlatma rampasından ayrıldığı ve yere çakılarak alevler içinde kaldığı belirtildi. Olayda can kaybı yaşanmadığı ve yangının söndürüldüğü bildirildi. Bu tür kazalar Çin'de nadir görülmekte olup, roketin planlanmamış bir uçuş gerçekleştirmesi dikkat çekti.
1 Temmuz 2024

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'da başlattığı bir canlı yayın daha donunca durumu 'yoğunluk' olarak açıkladı ve şirket çalışanlarına sorunu düzeltmeleri için mail attı. Musk, Teksas sınırında sığınmacılarla ilgili durumu canlı yayınla aktarmak istemişti ancak teknik sorunlar nedeniyle yayın dondu. Musk daha önce de benzer sorunlar yaşamış ve bunu sunucuların yoğunluğuna bağlamıştı.
29 Eylül 2023

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Perseus Moleküler Bulutu'nda herhangi bir yıldıza bağlı olmayan altı başıboş gezegen keşfetti. Bu gezegenler, Dünya'ya yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıktaki NGC 1333 bulutsusunda bulundu ve Jüpiter'den daha büyük oldukları tespit edildi. Araştırma, yıldız ve gezegen oluşum süreçlerini anlamak için önemli bilgiler sunuyor. Ayrıca, bu keşifler bir yıldıza bağlı olmadan da gezegen oluşumunun mümkün olduğunu gösteriyor.
28 Ağustos 2024

Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Aditya-L1 uydusunu başarıyla uzaya fırlattığını duyurdu. Uydu, Güneş'in en dış katmanını ve Güneş rüzgarlarını gözlemlemek için Dünya ve Güneş arasındaki L-1 Lagrange noktasına yerleştirilecek. Bu proje, ISRO'nun Güneş gözlemi odaklı ilk misyonu olacak ve projeye ayrılan bütçe 46 milyon dolar olarak belirtildi.
2 Eylül 2023

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), bir Boeing çalışanının 787 Dreamliner tipi yolcu uçaklarının güvenli olmadığını iddia etmesi üzerine inceleme başlattı. Çalışan, uçakların gövde parçalarının uygunsuz şekilde birbirine bağlandığını ve bu durumun uçuş sırasında parçalanma riski taşıdığını öne sürdü. Boeing şirketi ise bu iddiaları yalanlayarak uçakların güvenli olduğunu savundu. Ayrıca, Boeing ürünlerinin kalitesine yönelik endişelerini dile getiren eski bir çalışanın ölü bulunması da dikkat çekti.
11 Nisan 2024

Deprem sonrası hasar gören ve onarıldığı iddia edilen Hatay Havalimanı'nın pistinin ticari yolcu uçaklarını kaldıramayacak durumda olduğu belirtiliyor. 17 Mayıs'a kadar Hatay'a gidiş uçuşları durduruldu, ancak Hatay'dan diğer şehirlere uçuşlar devam ediyor. Seçmenlerin 14 Mayıs'taki seçimler için Hatay'a dönüş yapamaması sorun oluşturuyor. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen, THY ve DHMİ yetkilileri tam dolulukta uçakların inişinin risk teşkil edebileceğini ifade ediyor.
16 Nisan 2023

NASA'nın Modis-Aqua uydusu, son 20 yılda dünya okyanuslarının yüzde 56'sında maviden yeşile doğru bir renk değişimi tespit etti. Bu değişim, özellikle ekvatora yakın tropikal bölgelerde gözlemlendi ve İngiltere'deki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden araştırmacılar, bu yeşillenmenin iklim değişikliği nedeniyle değişen ekosistemlerin bir göstergesi olduğuna inanıyor. Renk değişikliğinin nedeni tam olarak belirlenemese de, fitoplanktonlarla bağlantılı olabileceği ve bu organizmaların atmosfer dengesi ve oksijen üretimi için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

ABD'deki Starbucks çalışanları, maaş ve diğer haklar konusunda iyileştirmeler yapılmaması sebebiyle 16 Kasım 2023 tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. Grev, şirketin popüler promosyon etkinliği olan 'Kırmızı Bardak Günü' ile aynı güne denk getirilerek 200 şubenin etkilenmesi bekleniyor. Sendika, Starbucks'ın promosyonlar sırasında çalışanlarla ilgili konularda yasa dışı şekilde müzakere etmeyi reddettiğini iddia ediyor. Starbucks ise grevin büyük bir aksamaya yol açmayacağını savunuyor.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim