Britanya'da tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasıyla ilgili karar, Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından başka bir zamana ertelendi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını da içeren gizli belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. 2019'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılarak tutuklanan Assange için destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi önünde gösteri düzenleyerek serbest bırakılması çağrısında bulundu. Assange'ın eşi, iade edilmesi durumunda hayatının tehlikede olacağını belirtti.
22 Şubat 2024

İnsan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç örgütü kurma suçlamalarıyla yargılanan sosyal medya fenomeni Andrew Tate ve kardeşi Tristan Tate hakkındaki ev hapsi kararı kaldırıldı. Yeni karara göre, Tate kardeşler yaşadıkları Bükreş ve çevreleyen Ilfov bölgesinden ayrılamayacaklar ve taşındıkları takdirde yeni adreslerini polise bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca, sanıkların birlikte suçlandıkları iki Romanya vatandaşı, tanıklar, mağdur olduklarını söyleyen kişiler ve aileleriyle görüşmeleri yasaklandı.
4 Ağustos 2023

Tecavüz hükümlüsü Musa Orhan'a hakaret ettiği suçlamasıyla iki yıl dört aya kadar hapsi istenen oyuncu Hazal Kaya'nın cezalandırılmasına gerek görülmedi. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi, hakaret eyleminin haksız bir fiile tepki olarak işlendiğini ifade ederek Hazal Kaya'ya 'ceza verilmesine yer olmadığı'na hükmetti. Kaya'nın avukatı Hande Kuday, kararın emsal olacağını söyledi.
30 Ekim 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin menşeili video paylaşım platformu TikTok'a, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 345 milyon avro para cezası verdi. TikTok'un kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerinin 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi.
17 Eylül 2023

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Atatürk'ün fotoğrafına uygunsuz hareketlerde bulunan 17 yaşındaki A.E.S, İstanbul Valiliği tarafından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı'na getirilen A.E.S, 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, A.E.S'nin tutuklanmasına karar verdi.
20 Eylül 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a, ABD'ye iade davasına itiraz hakkı verildi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları içeren gizli belgeleri yayımlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı Assange, 2012'de Ekvador'un Londra'daki büyükelçiliğine sığınmış ve 2019'da gözaltına alınmıştı. Yüksek Mahkeme'nin kararı, Assange'ın avukatları ve destekçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.
20 Mayıs 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Fahrettin Altun'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada beraat etti. Kaftancıoğlu, 2020 yılında Fahrettin Altun'un evinin yanındaki usule aykırı yapılaşma iddialarıyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istenmişti. Beraat kararının ardından Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden bir tekerleme paylaşarak tepkisini dile getirdi.
11 Ocak 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya verilen haksız tahrik indirimleri kaldırılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Avcı'nın savunmalarını değiştirdiğini ve şantaj iddialarının yetersiz kanıtlarla desteklendiğini belirtti. Avcı'nın haksız tahrik indiriminden yararlanma amacına dönük olduğu ve bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinin uygulanmadığı vurgulandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı ise 'Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Mayıs 2023

İstanbul'da camide vodkayla fotoğraf paylaştığı için tutuklanan 19 yaşındaki S.Y.Ö., yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve sanığın tahliyesine karar verdi. S.Y.Ö., duruşmada pişman olduğunu ve bir daha bu tarz bir paylaşım yapmayacağını belirtti.
11 Ekim 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Rusya'da bir mahkeme, arkadaşlık uygulaması Tinder'ı işleten Match Group'a 10 milyon ruble (2,8 milyon TL) ve yayın hizmeti sunan Twitch'e 13 milyon ruble (3,6 milyon TL) para cezası verdi. Cezanın gerekçesi, bu şirketlerin Rus yasalarına uymaması olarak belirtildi. Rusya daha önce de Google, Twitter, Facebook, Telegram ve Wikipedia gibi platformlara çeşitli nedenlerle para cezası vermişti.
4 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve 'kayyım rektör' protestolarına katılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi için toplam 335 yıl dört ay hapis cezası talep edildi. Savcılık, öğrencilere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'direnme', 'görevi yaptırmamak için direnme' gibi suçlamalar yöneltti. Mahkeme, avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek davayı 3 Şubat'a erteledi. Öğrenciler, 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün online eğitim kararını protesto etmiş ve rektör Naci İnci tarafından çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılmıştı.
30 Ocak 2023

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü davasında verilen cezaları onadı. Bu karar ile birlikte Adnan Oktar'a verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası ve örgüt üyelerine verilen diğer hükümler kesinleşmiş oldu. Bu dava, Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve kamuoyunun yakından takip ettiği bir süreçti.
10 Temmuz 2024

Yargıtay Başsavcılığı, Esra Hankulu'nun ölümüyle ilgili olarak Ümitcan Uygun'a verilen 10 yıllık hapis cezasının yetersiz olduğunu belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi. Savcılık, Uygun'un Hankulu'ya kasten öldürme suçu işlediğini ve bu durumun Adli Tıp Kurumu raporlarıyla da tespit edildiğini ifade etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin konuyla ilgili son kararı önümüzdeki günlerde vereceği belirtildi.
27 Kasım 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan, 26 Ocak'ta Silivri Cezaevi'ne ziyaret sırasında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Aydoğan'a kelepçe takıldı ve fotoğrafı çekildi. Kahramanmaraş başsavcılığına SEGBİS aracılığıyla bağlanan Aydoğan, 21 Haziran 2022 tarihli bir tweeti sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamalarıyla karşılaştı. Aydoğan, ifadesinde tweetin anayasal sınırlar içinde eleştiri amaçlı olduğunu belirtti. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanmasıyla ilgili soruşturmada ise dokuz yıldır etkili bir adım atılmadı.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim