Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Yeni Zelanda'da biyoçeşitliliğe zarar verdiği gerekçesiyle yaban kedilerinin avlanmasına yönelik düzenlenen yarışma, bu yıl 14 yaş altı çocuklar için de düzenlenmişti. Ancak hayvan hakları örgütlerinin tepkisi sonucu çocuklar için olan kategori iptal edildi. Yaban kedilerinin adadaki yerli hayvan türlerine verdiği zararlar ve bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Yaban kedilerinin Yeni Zelanda'da birçok yerli kuş türünün ölümüne ve diğer canlıların nüfusunun azalmasına neden olduğu belirtiliyor.
20 Nisan 2023

Yeni Zelanda'da kuş gribi, Rusya – Ukrayna savaşı ve yem fiyatlarının artması gibi etkenler yumurta fiyatlarını yükseltti. Bu durum, kişi başına yüksek yumurta tüketimi olan Yeni Zelanda'da, çiftçilikle ilgili yasal düzenlemelerle birleşince yumurta krizini derinleştirdi. İnsanlar, bu krize çözüm olarak kendi tavuklarını yetiştirip yumurta üretmeye başladı. Popüler alışveriş sitesi Trade Me, tavuk ve ilgili ekipman aramalarında büyük bir artış olduğunu bildirdi. Ancak uzmanlar, tavuk yetiştiriciliğinin bazı sağlık riskleri taşıdığını ve tavukların sadece belirli bir süre yumurtladığını, bu nedenle bu yöntemin kalıcı bir çözüm olmayabileceğini belirtiyor.
21 Ocak 2023

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) tarafından yayımlanan 2023 gıda krizi raporuna göre, dünya genelinde açlık çeken insan sayısı 282 milyona ulaştı. Bu sayı, 2022 yılına göre 24 milyon kişilik bir artış gösteriyor. Gazze ve Sudan'daki çatışmalar, küresel ısınmanın yol açtığı aşırı hava olayları ve ekonomik krizler, gıda güvensizliği sorununu derinleştiren başlıca faktörler arasında yer alıyor. 2023, akut gıda güvensizliği yaşayanların sayısının arttığı beşinci yıl olarak kayıtlara geçti.
24 Nisan 2024

Edirne’ye bağlı Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye'ye çok sayıda cins hayvan sokmaya çalışan bir şüpheli tutuklandı. Gümrük görevlileri tarafından yapılan aramada, aracın bagajında üç kanguru, üç alpaka, bir Patagonya marası, 12 papağan ve 23 uçan sincap ele geçirildi. Hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Şüpheli, '5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet' suçundan tutuklandı.
2 Eylül 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024

ABD Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Z kuşağının psikolojisinin çevre kirliliği ve iklim krizi gibi faktörler nedeniyle bozulduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gençler arasında depresyon ve umutsuzluk duyguları artmış. Psikolog Dr. Jean Twenge, sosyal medya ve ekran süresinin gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Ayrıca, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla gençlerin sosyal etkileşimleri ve geleneksel gençlik aktivitelerine katılım oranları düşmüş.
22 Haziran 2023

ABD'li bir reality şov yarışmacısı, Yeni Zelanda'da çekilen 'Race to Survive' adlı programda nesli tükenmeye yüz tutmuş Weka kuşunu öldürüp yedi. Yarışmacı Spencer Jones, bu eylemi nedeniyle diskalifiye edildi ve özür diledi. Yeni Zelanda Doğa Koruma Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı ve yapım şirketine yazılı uyarıda bulundu. Weka kuşuna zarar vermenin cezası iki yıl hapis veya 100 bin Yeni Zelanda Doları para cezası.
23 Temmuz 2024

Havai fişek gösterilerinin neden olduğu ağır metal ve kimyasallar, toprakta ve suda uzun süre kalıcı kirliliğe yol açarak hem insan hem de çevre sağlığı açısından risk oluşturuyor. Ayrıca, bu gösteriler kuş ölümlerine ve diğer hayvanların stresine neden oluyor. ABD'de yapılan bir araştırma, havai fişeklerin neden olduğu kirliliğin Kanada'daki yangınlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bu kimyasalların ekosistemde birikerek geniş alanlarda toprak ve su kirliliğine yol açabileceğini belirtiyor.
2 Eylül 2024

Ukrayna'da Rusya tarafından vurulan Nova Kakhovka Barajı'nın çökmesi sonucunda Dinyeper Nehri boyunca hem Ukrayna hem de Rusya kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 42 bin kişi sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler Yardım Şefi Martin Griffiths, barajın çökmesinin ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Herson şehrinde su seviyesi 3,5 metre yükseldi ve bölge sakinleri evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazkova Dibrova hayvanat bahçesinde 300 hayvan sel nedeniyle hayatını kaybetti.
7 Haziran 2023

Sakarya sahillerinde olumsuz hava koşulları ve yoğun dalga nedeniyle denize girişler yasaklandı. Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde etkili olan rip akıntıları nedeniyle cankurtaran ekipleri bayrakları kırmızıya çevirdi. AFAD, rip dalgalarının oldukça kuvvetli akıntılar olduğunu ve dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağını belirtti. Sahillerdeki renkli uyarı bayrakları hayati öneme sahip.
10 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, iklim değişikliği nedeniyle göçlerin artacağını ve resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini belirtti. Pope, Afrika'da 2022'de 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afetler nedeniyle yerinden edildiğini ve eğer etkin ve sürdürülebilir eylemlere geçilmezse, 2023 yılına kadar sadece Afrika'da 105 milyon kişinin iklim değişikliği nedeniyle göçmen haline gelebileceğini ifade etti. Pope, 1 Ekim'den itibaren 5 yıllık bir dönem için Genel Direktörlük görevini Antonio Vitorino'dan devralacak.
2 Eylül 2023

Filipinler'de yurt dışına çıkmamış bir kişide M çiçeği virüsü tespit edildi. Endonezya'da da bu yıl 14 vaka bildirildi ve ülke dışından gelenlere yönelik testler sıkılaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle acil durum ilan etti. Afrika Birliği de kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve genellikle hafif seyrediyor.
19 Ağustos 2024

Fransa'da kuş gribine (H5N1) karşı geliştirilen RNA aşısı, ülkenin denizaşırı topraklarındaki penguenlerde denendi ve aşılanan penguenlerin durumunun iyi olduğu açıklandı. Aşı, Crozet takımadalarında kral penguen yavrularında dar ölçekli bir kampanya ile uygulandı. CNRS ve IPEV ekipleri, aşının zararsız olduğunu ve kas içi enjeksiyon yoluyla uygulandığını belirtti. Aşının -80°C'de muhafaza edilmesi gerektiği ve zahmetli bir süreç olduğu vurgulandı.
7 Ağustos 2024

Avustralya'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde de kuş gribi virüsünün (H5N1) insanı enfekte ettiği açıklandı. Teksas ve Michigan'da iki süt çiftliği işçisinin H5N1 virüsüyle enfekte olduğu bildirildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), halk için riskin düşük olduğunu ancak daha fazla vakanın beklendiğini belirtti. Enfekte ineklerden alınan çiğ sütteki yüksek virüs seviyeleri nedeniyle benzer insan vakalarının tespit edilebileceği ifade edildi.
23 Mayıs 2024

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Abdullah Karakuş, ABD, Çin, Hindistan, AB ülkeleri ve Rusya'nın dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, dünyanın ısısının 2 derece daha artması halinde krizlerin başlayacağını ve bunun gıda kıtlığı, kuraklık ve göçlere yol açacağını öngörüyor. Karakuş, orman yangınlarının artışına dikkat çekerek, insan hatası ve dikkatsizliğin bu yangınların başlıca nedenleri olduğunu vurguluyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında da önerilerde bulunuyor.
21 Haziran 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümlerinin deniz suyu sıcaklıklarının artması sonucu plankton popülasyonundaki ani artıştan kaynaklandığını açıkladı. Deniz suyu sıcaklığının 29 dereceye ulaşması, Dinoflagellate Gymnodinium cinsi planktonların çoğalmasına ve sudaki oksijen oranının düşmesine neden oldu. Bu durum balık ölümlerine ve kötü kokuya yol açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ve Deniz Koruma Şube Müdürlüğü tarafından temizlik çalışmaları başlatıldı.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim