Afrika Birliği, kıtada hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yılbaşından bu yana 450 kişi M çiçeği nedeniyle hayatını kaybetti ve 11 bin 166 vaka tespit edildi. Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, hastalığın yayılmasını önlemek için Afrika'daki hükümetleri işbirliğine çağırdı ve kıtaya aşı getirme taahhüdünde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün yeni varyantının yakın ten temasıyla da bulaşabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.
13 Ağustos 2024

Bilim insanları, Grönland köpekbalıklarının metabolik adaptasyonlarının olağanüstü uzun ömürlerinin sırrı olabileceğini keşfettiler. Manchester Üniversitesi'nden Ewan Camplisson ve ekibi, bu köpekbalıklarının yaşla birlikte enzimatik aktivitede beklenen değişikliklere uyum sağlamadığını buldu. Bu bulgular, köpekbalıklarının kardiyovasküler hastalıklardan etkilenmeden uzun yaşamalarını sağlayan adaptasyonların insanlara uygulanabileceği umudunu doğurdu. Ancak, ısınan okyanusların bu tür için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi.
5 Temmuz 2024

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

Afrika'dan İskoçya'nın başkenti Edinburgh'a seyahat eden bir kişinin evinde büyük bir Afrika avcı örümceği bulundu. Örümceğin, Afrika ziyaretinden dönen kişinin valizinde geldiği tahmin ediliyor. İskoçya hayvanları koruma derneği (SPCA) 10 cm çapındaki örümceği karantinaya aldı. Avcı örümcekler zehirli olsa da sokmadıkları için insanlar açısından tehlikeli olarak değerlendirilmiyor.
29 Haziran 2023

Batı Afrika'daki kötü hava koşulları ve hastalıklar, kakao üretimini olumsuz etkileyerek çikolata fiyatlarının artmasına neden olabilir. Geçen yıl Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle kakao fiyatları yüzde 47 artmıştı. Bu yıl da analistler, yeni başlayan sezon için kıtlık bekliyor. Bu durum, atıştırmalık segmentinde enflasyonun devam edebileceği anlamına geliyor.
30 Eylül 2023

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı'nı besleyen Karasu Çayı'ndaki suyun rengi değişti ve balık ölümleri yaşandı. Durumu fark eden vatandaşlar yetkililere bildirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çayda inceleme başlattı ve sudan numune aldı. İnceleme sonuçlanana kadar çayda balık tutulması ve çevresinde hayvan otlatılması yasaklandı.
25 Eylül 2023

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Danışment Deresi'nde, oksijen azalması nedeniyle balıklar öldü. Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle derenin su seviyesi azaldı ve denizle bağlantısı kesildi. Vatandaşlar durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileriyle jandarma ekiplerine bildirdi. Ekipler olay yerinde inceleme başlattı.
8 Ağustos 2024

Yeni Zelanda'da düzenlenen ve para ödüllü olan yaban kedisi öldürme yarışmasında bu yıl yaklaşık 340 hayvan öldürüldü, bu sayı geçen yılki etkinlikten yaklaşık 100 daha fazla. Yarışmaya 1500'den fazla kişi katıldı ve katılımcılar arasında çocuklar da bulunuyordu. Etkinlik, yerel yaban hayatını tehdit ettiği gerekçesiyle yaban kedilerini hedef alıyor, ancak hayvan hakları grupları bu yarışmanın hayvanlara karşı zalimliği normalleştirdiğini ve çocukları şiddete karşı duyarsızlaştırdığını savunuyor.
2 Temmuz 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de yıl başından temmuz ayına kadar 34 bin 300 kızamık ve kızamıkçık vakası tespit edildiğini ve bu süre zarfında kızamık nedeniyle 413 kişinin öldüğünü açıkladı. DSÖ, kızamık vakalarındaki ve can kayıplarındaki artışın ekonomik durumun bozulması, gelirlerin azalması ve göç gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Yemen'de iç savaş ve yansımaları nedeniyle sağlık sektöründe ciddi anlamda tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanıyor.
31 Ağustos 2023

Çevre örgütü Germanwatch, dünyanın bu yıl için yenilenebilir kaynaklarının çarşamba günü itibarıyla tüketilmiş olduğunu duyurdu. İnsanlık, dünyanın 1,7 katı büyüklüğünde bir gezegene sahipmişçesine yaşıyor ve bu yoğun kaynak kullanımı devam ederse 2030 yılında iki gezegene ihtiyaç olacak. Germanwatch'ın siyasi direktörü Christoph Bals, doğal kaynakların 50 yılı aşkın süredir her yıl aşırı kullanıldığını belirtti.
31 Temmuz 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika’dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016’dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.
31 Temmuz 2023

ABD'deki San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı'nda yaşayan Winston isimli goril, 52 yaşında öldü. Winston, yaşa bağlı çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle önemli tıbbi tedaviler görüyordu ve kötüleşen durumu nedeniyle uyutuldu. Doğada goriller genellikle 30-40 yıl yaşarken, insan bakımında 50'li yaşları görebiliyor. Winston, COVID-19 tedavisi gören bilinen ilk büyük maymunlardan biri olarak da tanınıyordu.
21 Temmuz 2024

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Kanadalı ve ABD'li araştırmacılar, Kuzey Buz Denizi'ndeki buzul erimeleri nedeniyle kutup ayılarının avlanma yöntemlerini adapte etmekte zorlandığını ve bu durumun açlıkla sonuçlandığını belirledi. Üç yıl boyunca 20 kutup ayısının takip edildiği araştırmada, deniz buzullarının erimesiyle avlanma dönemlerinde kutup ayılarının yüzde 11'e varan oranlarda vücut kütlesini kaybettiği gözlemlendi. Araştırma, kutup ayılarının farklı avlanma stratejileri benimsemesine rağmen, bu stratejilerin verimli olmadığını ve hayatta kalma şanslarının azaldığını ortaya koydu.
14 Şubat 2024

Mersin Körfezi'nde son bir aydır deniz yüzeyinde köpüklenme artışı gözlemlendi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, bu durumun Marmara Denizi'ndeki müsilajla eşdeğer olduğunu ve kirliliğin ana kaynağının karasal girdiler olduğunu belirtti. Salihoğlu, kirliliğin deniz ekosistemlerini ciddi şekilde tehdit ettiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

BBC Dünya Servisi'nin bir yıllık araştırması sonucunda, makak maymunlarına işkence edilerek öldürülmesi görüntülerini satan bir çete tespit edildi. Çete, YouTube'dan başlayarak faaliyetlerini Telegram'a taşıdı. Çetenin müşterileri arasında ABD ve Britanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yüzlerce kişi bulunuyor. Şu ana kadar küresel çapta en az 20 kişi soruşturma altında, Endonezya polisi iki zanlıyı tutukladı ve ABD'de üç ana hedef üzerinde soruşturma yürütülüyor.
20 Haziran 2023
İşaretlediklerim