Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Ernst & Young tarafından yapılan 'Yönetim Kurulu Öncelikleri 2024' araştırmasına göre, Avrupa Birliği'nde şirketlerin yüzde 75'i donanımlı çalışan bulmakta zorlanıyor. Çalışanların yüzde 34'ü ise 12 ay içinde iş değiştirmeye istekli. Şirketler, yetenek eksikliklerini gidermek için eğitime yatırım yapıyor ve yetenek yönetimi konusunda proaktif adımlar atıyor. Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler de işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
5 Haziran 2024

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2023 yılında çocukların yüzde 12,6'sının rızası olmadan cinsel içerikli konuşma, paylaşım, fotoğraf ve videoya maruz kaldığını ortaya çıkardı. Bu oran yaklaşık 302 milyon çocuğa denk geliyor. Araştırma, ABD'deki erkeklerin yüzde 11'inin ve Britanyalı erkeklerin yüzde 7'sinin çocuklara karşı çevrimiçi suç işlediğini itiraf ettiğini gösteriyor. Araştırmanın başındaki Paul Stanfield, çocuk istismarı materyallerinin yaygınlığının küresel bir salgın olduğunu ve acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
27 Mayıs 2024

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan bir raporda, Avrupa'da hava kirliliğinin her yıl 1200'den fazla çocuk ve gencin ölümüne yol açtığı belirtilmiştir. Raporda, hava kirliliğinin uzun vadede hastalık riskini artırdığı ve birçok Avrupa ülkesindeki hava kirleticilerinin seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırların üzerinde olduğu uyarısı yapılmıştır. Nitrojen dioksit, ozon ve PM 2.5 partiküllerine maruz kalmak, çocukların akciğer fonksiyonlarını ve gelişimini olumsuz etkileyerek solunum ve kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır.
24 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, 2024'ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 bin 634 kızamık vakası ve dört ölüm bildirildiğini açıkladı. 2023 boyunca 41 ülkeden 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm rapor edilmişti. Kızamık vakalarının artışında, COVID-19 salgını sırasında kaçırılan rutin aşıların ve yavaş iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Aşılanmamış kişilerin büyük risk taşıdığı ve ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek için proaktif olması gerektiği vurgulandı.
28 Mayıs 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Raporda, Mesleki Eğitim Merkezleri'nin (MESEM) ortaokulu bitiren öğrencileri örgün eğitimden kopararak haftanın dört günü bedava işgücü olarak sömürüye sunduğu belirtildi. Çocuk işçilerin tarım, sanayi, inşaat gibi sektörlerde çalıştığı ve bu süreçte hayatlarını kaybettikleri vurgulandı. AKP ve MHP'nin oylarıyla 'Çocuk işçi cinayetleri araştırılsın' önerisinin reddedildiği de raporda yer aldı.
11 Haziran 2024

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 19 bin 926 liraya, yoksulluk sınırı ise 59 bin 353 liraya yükseldi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı açlık sınırı olarak kabul ediliyor. Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım gibi giderleri kapsıyor. Bu koşullarda 17 bin 2 lira asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar her geçen gün daha da zorlanıyor.
27 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de iki yaşın altındaki her üç çocuktan birinin (yüzde 31) akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bu oranın ocak ayına göre iki katına çıktığını duyurdu. Savaş ve tedarik kısıtlamaları nedeniyle çocuk ölümlerinde ciddi bir artış yaşandığı, son haftalarda en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğü belirtildi. UNICEF, çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaklaşık 13 bin 450 çocuk ve gencin hayatını kaybettiğini açıkladı.
15 Mart 2024

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Türkiye'de beş evden biri yeterince ısıtılamıyor ve bu oran Avrupa Birliği ortalamasının üç katı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın verilerine göre, 2021'de enerji faturalarını geç ödeyen evlerin oranı yüzde 24,5 olarak hesaplandı. Göreli yoksulların yaklaşık yarısı kışın yeterince ısınamayan evlerde yaşıyor ve yüzde 42,8'i elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanıyor. 2023'te yaklaşık 4 milyon 379 bin eve elektrik yardımı yapıldı ve kömür yardımından yararlanan hanelerin sayısı 1 milyon 896 bine ulaştı.
25 Temmuz 2024

Türkiye'de memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30 zam, engelli bireylerin ve bakım aylığı alanların maddi durumunu iyileştirmeye yetmiyor. 2023 yılında en yüksek engelli aylığı 2 bin 392 TL, bakım aylığı ise 4 bin 336 TL olarak belirlendi. Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut, 731 bin engelli ve ailesinin açlık sınırının altında yaşadığını belirtiyor. Engelli bireyler ve aileleri, engellilikten kaynaklanan ekstra mali yükümlülükler nedeniyle daha fazla gelire ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, engelli bakımını üstlenen aile yakınları, sosyal güvencesiz bir şekilde ve asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle çalışmak zorunda kalıyor.
4 Ocak 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 14 bin 542 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak tanımlanıyor ve bu da 41 bin 651 lira oldu. Bu durum, asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca kişiyi daha da zor duruma sokuyor.
25 Eylül 2023

Cenevre merkezli Ülke İçi Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından açıklanan rapora göre, 2023 yılında dünya genelinde afetler, çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle 75,9 milyon kişi evini kaybetti. Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 4 milyon 53 bin kişiyle evsiz kalanlar listesinde ikinci sırada yer aldı. Raporda, Türkiye'de kiraların arttığı, evini kaybedenlerin çadırlara ve konteyner kentlere yerleştirildiği ve bu durumun en az üç yıl süreceği belirtildi. Ayrıca, ülkede işsizlik, hayat pahalılığı ve eğitimdeki aksaklıklar gibi sorunların devam ettiği vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Eurobarometer anketine göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının %74'ü ulusal kamu kurumlarında yolsuzluk yapıldığını düşünüyor. En yüksek yolsuzluk algısı %97 ile Yunanistan'da görülürken, en düşük oran %13 ile Finlandiya'da kaydedildi. Türkiye'de yapılan bir ankette ise yolsuzluk yapıldığını düşünenlerin oranı %74,8 olarak belirlendi. Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke arasında 101. sıraya gerilemiş.
5 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, işgücü açığını kapatma amacıyla 'tek izin' adı verilen oturma ve çalışma izni düzenlemesini güncelledi. Yeni düzenleme, başvuru prosedürlerini kolaylaştıracak ve AB dışından gelen vatandaşlara AB içinde çalışırken daha fazla hak tanıyacak. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri sayıda kişiye bu hakkı verecek. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra netleşecek.
8 Haziran 2023

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Haziran 2024 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken minimum harcama tutarı 19 bin 44 lira olarak belirlendi. Aynı raporda, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 lira olarak açıklandı. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 30 bin 604 lira olarak hesaplandı. Bu veriler, Türkiye'deki mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
15 Temmuz 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim