Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, seçimlerin galibi sol ittifaktan başbakan atamayı reddetmesi üzerine halkın yüzde 49'u Macron'un azledilme girişimine destek veriyor. İki aydır hükümet kurulamayan ülkede, Macron'un sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamaması, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanmasına neden oldu. Elabe anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, sol ittifaka oy verenlerin yüzde 64'ü ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortaklarına oy verenlerin yüzde 50'si Macron'un azledilmesini destekliyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 74'ü gensoru önergesinin başarılı olmayacağını düşünüyor.
29 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca hükümet kurma sürecini askıya aldı ve yeni başbakanın 23 Ağustos'tan sonra atanacağını duyurdu. Macron, parlamento grup başkanları ve parti liderleriyle 23 Ağustos'ta görüşecek ve bu istişarelerin ardından başbakanı atayacak. Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'a ortak adayları Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısında bulundu. Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci gelmişti.
16 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek erken seçimlerde sonuç ne olursa olsun istifa etmeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı RN partisinin zaferinin ardından Macron, parlamentoyu feshederek erken seçime gitme kararı almıştı. Macron, RN partisinin genel seçimlerde de zafer kazanması halinde istifasının talep edilmesi durumunda bunu kabul etmeyeceğini belirtti ve Fransız halkını oy kullanmaya çağırdı.
11 Haziran 2024

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,80 oy oranıyla mecliste 146 sandalye kazanarak birinci parti oldu. Ana muhalefet SYRIZA yüzde 20,06 ile ikinci, PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,49 ile üçüncü sırada yer aldı. Seçime katılım oranı yüzde 60,87 olarak gerçekleşti. Yeni seçim sistemine göre, tek başına iktidar için yeterli çoğunluğa ulaşılamazsa, koalisyon görüşmeleri yapılıyor veya ikinci bir seçim düzenleniyor.
22 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) iki puan farkla geride bırakarak birinci sıraya yükseldi. Elde edilen sonuçlara göre CHP, büyükşehirlerdeki mevcut üstünlüğünü koruyarak genel oy oranını artırdı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, sandıkların neredeyse tamamı açıldığında CHP'nin oy oranı %37,70, AKP'nin ise %35,52 olarak belirlendi. Diğer partilerin oy oranları ise Yeniden Refah Partisi için %6,18, DEM Parti için %5,65, MHP için %4,98 ve İYİ Parti için %3,78 olarak kaydedildi.
1 Nisan 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024

Anketler, Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) yarınki parlamento seçimlerinde yüzde 28'in üzerinde oy alarak birinci parti olacağını gösteriyor. FPÖ, göç karşıtlığı ve 'siyasal İslam' uygulamalarının yasaklanması gibi vaatlerle dikkat çekiyor. Mevcut Şansölye Karl Nehammer'in partisi Avusturya Halk Partisi ise yüzde 24 oyla ikinci sırada yer alıyor. FPÖ'nün zafer kazanması durumunda koalisyon ortağı bulması zor görünüyor.
28 Eylül 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimin galibi sol ittifakın ortak adayını reddederek merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’i başbakan olarak atadı. Sol ittifak, Macron'u seçim sonuçlarını yok saymakla suçlarken, Macron istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma amacıyla bu kararı aldığını belirtti. Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamaması nedeniyle yaşanan kriz, Macron'un bu atamasıyla yeni bir boyut kazandı.
5 Eylül 2024

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde merkez partilerin yerini koruduğunu, ancak sağ ve sol aşırı grupların da destek aldığını belirtti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Avrupa Halk Partisi Grubu (EPP) birinci sırada yer alırken, Von der Leyen ikinci sıradaki Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve liberal Avrupa’yı Yenile (RE) gruplarının desteğini almak için görüşmelere başlayacak. Von der Leyen, Avrupa ve Ukrayna yanlısı politikalarla hukukun üstünlüğünü savunanlarla işbirliği yapmayı hedeflediğini vurguladı.
10 Haziran 2024

TEAM Araştırma'nın 23-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, CHP, İYİ Parti, HDP/Yeşil Sol ve MHP'nin oy oranlarında artış gözlemlendi. Millet ittifakında yer almayan partilerin oyları ittifak içinde kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun birinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ı geçtiği ve Muharrem İnce'nin oylarında düşüş yaşandığı belirtildi. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan karşısında 5 puan önde olduğu ifade edildi. Ancak seçmenler arasında 'Erdoğan kazanır' algısının güçlü olduğu ve muhalefetin psikolojik üstünlüğü henüz sağlayamadığı vurgulandı.
30 Nisan 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. İstanbul'da ilk sıralarda Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan yer alıyor. Listelerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da bulunmakta. CHP'nin Erzincan'daki birinci sıra adayı Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olarak belirlendi. Parti meclisinde kabul edilen listelerin ilerleyen saatlerde değişip değişmeyeceğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
9 Nisan 2023

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında 2022 seçim kampanyasının yasadışı finanse edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in, Avrupa Parlamentosu'ndan halkın vergilerinden oluşan fonları çaldığı öne sürülüyor. Le Pen, zimmete para geçirme davasıyla yargılanırken 10 yıla kadar hapis ve aday olma yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Soruşturma, Nisan 2024'te hazırlanan bir rapor üzerine başlatıldı.
9 Temmuz 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak oy pusulasındaki sıralamayı tamamladı. 8 Nisan'da kura ile belirlenen ittifakların ve partilerin yerleri kesinleşti. Cumhur İttifakı altıncı, Millet İttifakı on beşinci, Emek ve Özgürlük İttifakı yedinci, Ata İttifakı ise on altıncı sırada yer alacak. Pusulanın ilk üç sırasında sırasıyla Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi ve Sosyalist Güç Birliği İttifakı bulunuyor.
19 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti'nin (YSP) altıncı sıra adayı Kerem Fırtına ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ikinci sıra adayı Meryem Göktepe, milletvekili seçilemediklerini açıkladılar. YSP, seçimlerde %10,67 oy alarak dört vekil çıkardı. Fırtına ve Göktepe, sosyal medya üzerinden seçim sürecinde kendilerine destek veren seçmenlere teşekkürlerini iletti. Fırtına, seçim sürecindeki heyecan ve emek için teşekkür ederken, Göktepe ise direniş ve mücadele vurgusu yaparak destekçilere minnettarlığını ifade etti.
15 Mayıs 2023

31 Mart Yerel Seçimleri'nde İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanan CHP, Areda Survey'in mayıs ayı anketine göre yüzde 34 oy oranıyla birinci sırada yer alıyor. AK Parti ise yüzde 32 ile ikinci sırada bulunuyor. DEM Parti yüzde 9, MHP yüzde 7.5, İYİ Parti yüzde 4.9 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 4.8 oy oranına sahip. Parti sadakati en yüksek olan parti yüzde 97.1 ile DEM Parti olurken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 64'ünü kaybetmiş durumda.
24 Haziran 2024

ORC Araştırma'nın anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 53,1 oy oranıyla kazanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 42,3, Muharrem İnce yüzde 3,1 ve Sinan Oğan yüzde 1,5 oy alıyor. Partilerin oy oranlarına göre CHP yüzde 28,3 ile birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 28,1 ile ikinci, İYİ Parti yüzde 11,7 ile üçüncü sırada. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
17 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde katılım oranları bir miktar düşmesine rağmen yüksek oy oranını korudu. Zafer Partisi'nin desteği ve milliyetçi kampanya yürütülmesine rağmen, HDP'nin de desteğini sürdürdüğü Kılıçdaroğlu, bu illerdeki seçmenlerden beklenen desteği aldı. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, bu illerdeki katılım ve Kılıçdaroğlu'na verilen oy oranları ilk tur ile karşılaştırıldığında büyük bir değişiklik göstermedi.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim