Borsa İstanbul'da işlem gören yedi şirket, dün hisse geri alımı yaptı. Bu şirketler AHGAZ, ENERY, GEDIK, MAGEN, NATEN, ESEN ve MPARK olarak sıralanıyor ve geri alınan hisse miktarları sırasıyla 300 bin, 14 bin 660, 149 bin 342, 200 bin 400, 11 bin 200, 228 bin 250 ve 30 bin adet olarak belirtilmiştir. Bu işlemler, Borsa İstanbul'un 11 Mart 2024 tarihinde düşüşle kapanmasının ardından gerçekleşmiştir.
12 Mart 2024

23 Ekim haftasında borsada işlem gören beş şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler Vakıf Menkul, Orçay Ortaköy, GÜR-SEL Turizm, Osmanlı Yatırım ve SDT Uzay'dır. Temettü ödemesi, bir şirketin elde ettiği karı hisse sahipleriyle paylaşması anlamına gelir.
23 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vakıf Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye elektronik para kuruluşu olarak hizmet verme izni tanıdı. Bu karar, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabak Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında alındı. Şirket, belirli ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetini sunmak üzere yetkilendirildi. Türkiye'den toplamda 16 şirkete daha bu tür izinler verildiği belirtiliyor.
16 Kasım 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye Varlık Fonu'nun dünya genelinde benzersiz bir yapıya sahip olduğunu ve Sayıştay denetimine tabi olmadığını ifade etti. Fonun, diğer ülkelerdeki gibi cari fazla veya doğal kaynak gelirlerini değerlendirmek yerine, yüksek faiz oranlarıyla borçlanmak için kullanıldığını belirtti. Korkmaz, bu durumun Osmanlı İmparatorluğu'nun Düyunu Umumiye döneminden daha ağır bir yük olduğunu ve gelecek nesillerin refahını ipotek altına aldığını vurguladı.
21 Şubat 2024

Seçimlerin ardından belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin olumlu karşılanmasıyla Borsa İstanbul'da hareketlilik arttı. Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi piyasalarda olumlu bir hava yarattı ve BIST-100 endeksi tarihi zirvelere yaklaştı. Son iki günde endeks 5560 seviyesinde dalgalandı. Investing kaynaklarına göre, MLP Sağlık Hizmetleri, Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret ve Rainbow Polikarbonat Sanayi Ticaret şirketleri hisselerini geri aldı.
9 Haziran 2023

Mayıs ayının ilk haftalarında yaşanan seçim beklentileri sonrasında Borsa İstanbul'da düşüş yaşandı. Bu düşüşle birlikte, birçok şirket hisse geri alımı gerçekleştirdi. Geçen hafta 11 ve üç gün önce 18 şirket hisse geri alımı yaparken, dün itibarıyla 17 şirket daha hisselerini geri aldı. Geri alım yapan şirketler arasında Meditera Tıbbi Malzeme, Ereğli Demir ve Çelik, Hacı Ömer Sabancı Holding ve Halkbank gibi önemli isimler bulunuyor.
25 Mayıs 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşlerin ardından Borsa İstanbul'da 11 şirket, hisse geri alımı yaptı. Piyasalar mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını bekliyordu, ancak ikinci turun getirdiği belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandı. Bu düşüşe karşı bazı şirketler, haftanın son iş gününde hisse geri alımı yaparak tepki gösterdi.
22 Mayıs 2023

Faizlerin yüksek olduğu bir dönemde, BIST 100 Endeksine dahil, piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olan ve aktifler içinde hazır değerleri yüzde 20’den fazla olan 8 sanayi şirketi incelendi. Bu şirketler arasında Türk Traktör ve Mavi Giyim, nakit pozisyonlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca, Tüpraş, Mavi Giyim ve Türk Traktör gibi şirketlerin dolar bazında yüksek getiri performansları göze çarpıyor. Nakit güçleri ile öne çıkan bu şirketlerin, getiri açısından da öne çıktığı belirtiliyor.
6 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu değerlendirme, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyebilir.
9 Nisan 2024

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, dört şirket hisselerini geri aldı: MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğalgaz, İndeks Bilgisayar ve Doğanlar Mobilya. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Şimdi gözler 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
11 Temmuz 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Halkbank, çıkarılmış sermayesini 30 milyar TL artırma kararı aldı. Bu artış, tahsisli satış yöntemiyle Türkiye Varlık Fonu'na yapılacak. Vakıfbank da benzer bir yöntemle sermayesini 32 milyar TL artıracak. Bloomberg'e göre Ziraat Bankası da 45 milyar TL sermaye artırımı planlıyor, ancak bu bilgi henüz resmi bir açıklama ile doğrulanmadı.
22 Mart 2023

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin politikalarına odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin artabileceğini belirtiyor. Borsa İstanbul'da dört şirket - İndeks Bilgisayar, MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğal Gaz ve Doğanlar Mobilya - hisselerini geri alırken, borsa yeni bir rekor kırdı. Şimdi ise piyasaların odak noktası 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
13 Temmuz 2023

Borsa İstanbul'da dün rekor kıran hisse senetleri arasında bugün BRYAT ve TKNSA tavan yaptı. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından borsadaki yükseliş devam ediyor. Bugün en çok kazandıran hisseler BRYAT, TKNSA, VESTL, ODAS ve KONYA oldu. En çok düşen hisseler ise GLYHO, HALKB, SAHOL, GARAN ve VAKBN oldu.
27 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 10 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesi olan firmalar için zorunlu tutulan 'Özet Döviz Pozisyon Raporlaması' uygulamasını kaldırdı. Bu değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle duyuruldu. Ayrıca, reel sektörün döviz pozisyonunu izleyen SRVTS (Sermaye Hareketleri Raporlama Sistemi) kapsamında da güncellemeler yapılarak raporlama şartları değiştirildi ve raporlama süreci sadeleştirildi.
8 Kasım 2023

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın özel şirketlerin enflasyondan faydalanarak fahiş karlar elde ettiğini öne süren açıklamalarına yanıt verdi. Hisarcıklıoğlu, özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bazı şirketler hakkında yayılan olumsuz söylentilerin firmalara zarar verdiğini ve bu durumların önüne geçmek için savcıların soruşturma yapması gerektiğini vurguladı.
11 Temmuz 2024

25-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören sekiz şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Arçelik AŞ, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim AŞ ve Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
25 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester Sanayi'nin bedelli sermaye artırımı başvurusunu ve Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret, İstanbul Faktoring, Eko Faktoring, DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret, Koç Fiat Kredi Finansman şirketlerinin borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 23 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.
28 Temmuz 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'ye yatırımcılar tarafından 15,6 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi. Bu alım, fon için 18 ayın en yüksek girişini temsil ediyor. Türkiye ekonomisinde seçimler sonrası 'rasyonel politika' beklentileri artarken, yatırımcıların gözü Merkez Bankası'nın yapacağı faiz kararında. Daha önce 20 Aralık 2021'de fona 25 milyon dolarlık bir giriş yapılmış ve bu son yılların rekorlarından biri olarak kaydedilmişti.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim