Türkiye'de X platformuna reklam verilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde bazı adaylar bu yasağı ihlal ederek reklam verdi. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu durumun adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiğini ve ifade özgürlüğü ihlallerine yol açabileceğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen X platformuna reklam verilmesi yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
28 Mart 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Aldulkadir Uraloğlu, Instagram'ın erişim engelinin kaldırıldığını duyurduğu sosyal medya paylaşımıyla gündeme geldi. Canlı yayında internet bağlantısının kopması ve kameranın sabit olmaması, sosyal medyada alay konusu oldu. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi 'toplumsal hassasiyetler' ve 'katalog suçlar' gerekçesiyle engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın yeniden açılacağını X hesabından yaptığı canlı yayınla duyurdu.
10 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'ın yeniden erişime açılması için ufak ayrıntıların kaldığını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak 'katalog suçlar çerçevesine uyulmaması'nı göstermişti. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde önemli aşamalar kaydedildiğini ve platformun kısa sürede yeniden erişime açılabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi sitesinde basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğine dair bir karar yayınlanmış ve siteye erişim durmuştu. AYM, siteye internet yoğunluğu nedeniyle girilemediğini savunmuştu. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesine yeniden erişim sağlanabiliyor.
2 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, enkaz altındakilerin sesini duyurmak ve yardım organizasyonları için kullanılan Twitter'a erişimde sorunlar yaşandı. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazı durumlarda sadece VPN ile girebildiklerini belirtti. Siber güvenlik gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Türkiye'de Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını doğruladı.
8 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Roblox, bu engelin 7 Ağustos'ta uygulandığını ve sorunu çözmek için yetkililerle birlikte çalıştıklarını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelin çocuk istismarı nedeniyle getirildiğini iddia etti, ancak platformda 'Vergiden Kaçış (RTE)' isimli bir oyunun varlığı da dikkat çekti. Türkiye, Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülke konumunda.
9 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Türkiye, 9 milyonu aşkın oyuncusuyla Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülkeydi. Erişim engelinin gerekçesi olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocuk istismarını öne sürdü. Roblox'ta 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyunda, oyuncuların 'Reis-i Cumhur'un vergilerinden kaçmaya çalıştığı bir evren bulunuyordu.
8 Ağustos 2024

6 Şubat'taki büyük depremler sonrası, Twitter üzerinden yardım organizasyonu ve bilgi akışı sağlayan Türkiye'deki kullanıcılar, 8 Şubat akşam saatlerinde platforma erişimde yavaşlama ve zorluk yaşadılar. Bazı kullanıcılar sadece VPN ile giriş yapabildiklerini belirtti. İnternet gözlemcisi NetBlocks, Türkiye'de Twitter'a erişim kısıtlamalarının daha fazla internet sağlayıcısını kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu. Bu durumun, deprem sonrası devam eden topluluk yardım çabalarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
8 Şubat 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Instagram, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iki paylaşımını daha sildi. Daha önce de Erbaş’ın Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajı kaldırılmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti ve sekiz gün sonra platform tekrar açılmıştı. Ancak, Instagram'ın Erbaş’ın paylaşımlarını topluluk kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle silmeye devam etmesi dikkat çekti.
13 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale eden yetkilerini iptal eden bir karar yayınladıktan sonra, AYM'nin web sitesine erişim engellendi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Instagram'ı kınayan bir paylaşımının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi engelledi. AYM'nin kararı Resmi Gazete'de de yayımlandı ve İletişim Başkanlığı'nın manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyet yetkisi iptal edildi.
2 Ağustos 2024

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından işletilen ve erişim engeli getirilen haberleri duyuran EngelliWeb sitesi, Rize Sulh Ceza Hakimliği'nin 20 Mart 2023 tarihli kararıyla 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle erişime engellendi. Site, 500'den fazla erişim engeli duyurusunu içeriyordu.
20 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 33 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 7 Aralık tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı ve bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
8 Aralık 2023
İşaretlediklerim